Made in Italy

 

Παραγωγή: Βρετανία/Ιταλία - 2020 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

* * 

Σκηνοθεσία: James D’Arcy 

Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Micheál Richardson, Valeria Bilello, Lindsay Duncan, Marco Quaglia, Gian Marco Tavani, Helena Antonio. 

Ο Τζακ διευθύνει με επιτυχία τη Λονδρέζικη γκαλερί που ανήκει στην ευκατάστατη οικογένεια της πρώην συζύγου του. Όταν όμως απολύεται και η γκαλερί βγαίνει στο σφυρί, αποφασίζει να την αγοράσει πουλώντας την εξοχική βίλα που είχε η οικογένειά του στην Τοσκάνη. Για να το επιτύχει, πρέπει να ταξιδέψει μέχρι εκεί μαζί με τον ζωγράφο πατέρα του που ζει απομονωμένος από τον κόσμο και στερημένος από έμπνευση.

Στη μαγευτική Τοσκάνη θα βρεθούν μπροστά σε ένα σχεδόν ερείπιο. Επιχειρώντας να το ανακαινίσουν και να το επαναφέρουν στην παλιά του αίγλη, θα γνωρίσουν τους ντόπιους αλλά θα γνωριστούν καλύτερα και μεταξύ τους, βελτιώνοντας έτσι τη μέχρι τώρα ανύπαρκτη σχέση τους. Ο Τζακ θα αναπολήσει ευτυχισμένες στιγμές με την μητέρα του που χάθηκε πρόωρα ενώ ταυτόχρονα θα ερωτευτεί την όμορφη Νατάλια – τη νεαρή Ιταλίδα σεφ μιας μικρής τρατορίας. Το μέλλον και για τους δύο πλέον δείχνει διαφορετικό και γεμάτο εκπλήξεις. 

Ο 44χρονος Βρετανός ηθοποιός Τζέιμς Ντ’ Άρσι κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Λίαμ Νίσον και Μάικλ Ρίτσαρντσον, πατέρας και γιος αντίστοιχα στην πραγματική ζωή. Βλέπετε ο Μάικλ διάλεξε για την καλλιτεχνική του πορεία το διάσημο επώνυμο της μητέρας του Νατάσα που χάθηκε πρόωρα σε ατύχημα. Ιδανικοί λοιπόν και οι δύο για τους ρόλους που τους επιφύλασσε το σενάριο, σχεδόν βγαλμένους από την πραγματική τους ζωή. Ιδανικοί λοιπόν οι πρωταγωνιστές, βιωματικές οι ερμηνείες τους, οι καλύτερες προθέσεις αφήγησης μιας συγκινητικής ιστορίας συμφιλίωσης και αποδοχής, τι ακριβώς δεν πήγε καλά και ο θεατής κοιτάζει το ρολόι του στη μέση της ταινίας;

Σενάριο γυαλισμένο στις γωνίες προς αποφυγή συναισθηματισμών που τελικά γίνεται μπούμερανγκ κατά της ανάπτυξης των χαρακτήρων και σκηνοθεσία χαλαρά τουριστική που επικεντρώνεται στην ομορφιά του τοπίου αντί για τις συγκρούσεις των πρωταγωνιστών. Μια γλύκα, μια ομορφιά και μια πλήξη βυθισμένη στην προβλεψιμότητα. Και μια χαμένη ευκαιρία για ένα στιβαρό δράμα κάθαρσης. 

Ο Τζέιμς Ντ’ Άρσι λέει κάπου ότι η έμπνευσή του για την ταινία προήλθε όταν έκανε διακοπές στην Τοσκάνη. Αυτό ακριβώς! 

Διανομή: Odeon 

Στους κινηματογράφους από 09.07.20