Docteur? – Ένα γιατρό παρακαλώ !

 

Παραγωγή: Γαλλία – 2019 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

* * * 

Σκηνοθεσία: Tristan Séguéla 

Πρωταγωνιστούν: Michel Blanc, Hakim Jemili, Solène Rigot, Franck Gastambide, Fadily Camara, Artus. 

Παραμονή Χριστουγέννων: Ο Δόκτωρ Σερζ Μαμού-Μανί που απασχολείται στους Γιατρούς SOS του Παρισιού, μοναχικός, δύστροπος και ασυνεπής στη δουλειά του το τελευταίο διάστημα, μένει ολομόναχος στη νυχτερινή βάρδια αφού όλοι οι συνάδελφοι έχουν τις οικογένειές τους και έχουν πάρει ρεπό για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Στριμωγμένος επαγγελματικά ο Δόκτωρ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει και άλλο λάθος. Αυτή την παραμονή Χριστουγέννων είναι ο μόνος γιατρός σε εφημερία για κατ’ οίκο επισκέψεις. Σε μια από αυτές πέφτει πάνω (κυριολεκτικά) σε ένα ντελιβερά με ποδήλατο, τον Μελέκ και τραυματίζεται. Προκειμένου να σώσει τη δουλειά του δεν έχει παρά να στείλει τον Μελέκ, ως γιατρό στη θέση του, κάτι που θα κάνει τη βραδιά και των δύο συναρπαστική και απρόβλεπτη. 

Το ερώτημα του πρωτότυπου τίτλου αφορά και τους δύο συμπρωταγωνιστές: τον πρώτο που καλείται να συνδράμει ολομόναχος μια ολόκληρη πόλη που ποτέ δεν κοιμάται (πόσο μάλλον τη γιορτινή βραδιά της παραμονής) και τον δεύτερο που καλείται να υποκαταστήσει ένα επιστήμονα αποδεικνύοντας ότι έχει τα ουσιαστικά προσόντα για να κυνηγήσει το όνειρό του και να γίνει γιατρός. Για να απαντηθεί αυτή η «κλήση» θα περάσει μια ολόκληρη νύχτα γεμάτη απρόβλεπτα επεισόδια, κωμικοτραγικές καταστάσεις και απίστευτους χαρακτήρες (όπως ο αφασικός μεσοαστός που καλεί ιατρική βοήθεια για να τη σκαπουλάρει από τη δουλειά και να πάει για σκι). Το ξημέρωμα θα βρει και τους δύο ήρωές μας διαφορετικούς ανθρώπους, έχοντας κλείσει λογαριασμούς με το παρελθόν (και ανοίγοντας εν τω μεταξύ νέους).  

Ανάμεσα στο Αγάπη Είναι και στους Άθικτους, η κατά διαστήματα δηκτική κομεντί του Τριστάν Σεγκελά υπηρετείται μοναδικά τόσο από το ιερό τέρας του Γαλλικού σινεμά Μισέλ Μπλαν όσο και από τον youtuber/stand-up comedian Χακίμ Τζεμιλί που κάνει με κωμικό πάταγο το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Ό,τι χρειάζεται μια κωμωδία για να λειτουργήσει, εδώ υπάρχει σε αφθονία και ισορροπία: σωστό timing, ερμηνευτική χημεία, βιτριολικό χιούμορ, εμπνευσμένοι χαρακτήρες. Και να φανταστεί κανείς ότι για τη δημιουργία της ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από το ολίγον ανατριχιαστικό Nightcrawler, το θρίλερ του 2014 με τον Τζέικ Τζίλενχαλ.

Η έξοδος βέβαια μιας χριστουγεννιάτικης κομεντί ντάλα Ιούλιο είναι λίγο παράδοξη αλλά ας μη μας εμποδίσει αυτή η «μικρή λεπτομέρεια» να απολαύσουμε μια ταινία σχεδόν ισάξια με τους θρυλικούς Άθικτους. Στη Γαλλία πάντως το κοινό την εκτίμησε με πάνω από μισό εκατομμύριο εισιτήρια.   

Διανομή: Spentzos Films 

Στους κινηματογράφους από 09.07.20