El Robo del Siglo – Το Κόλπο του Αιώνα

 

Παραγωγή: Αργεντινή - 2020 

Διάρκεια: 114 λεπτά 

Είδος: Αστυνομικό 

* * * 

Σκηνοθεσία: Ariel Winograd 

Πρωταγωνιστούν: Guillermo Francella, Diego Peretti, Luis Luque, Pablo Rago, Rafael Ferro, Mariano Argento, Juan Alari, Johanna Francella. 

Αργεντινή, 13 Ιανουαρίου 2006. Μια συμμορία εισβάλλει στο υποκατάστημα Acasuso της τράπεζας Banco Rio και κρατάει ομήρους τους πελάτες και το προσωπικό. Αυτό που μοιάζει με γρήγορη ληστεία όμως δεν είναι παρά η κάλυψη για το ριφιφί που οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει από καιρό για να βάλουν χέρι στο χρυσάφι και τα κοσμήματα που κρύβονται στις θυρίδες και στο θησαυροφυλάκιο. Από έξω η αστυνομία έχει περικυκλώσει την τράπεζα, τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να μεταδίδουν ζωντανά τις εξελίξεις και ο διαπραγματευτής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ληστές. Όταν όμως φθάσει η στιγμή της εφόδου, μια τεράστια έκπληξη θα περιμένει τις αρχές. 

Μετά από μια σειρά εμπορικών επιτυχιών, όπως το Δέκα μέρες χωρίς τη Μαμά,  ο σκηνοθέτης Αριέλ Γουϊνογκράδ συνεχίζει το σερί του αφηγούμενος με χιούμορ και  σασπένς αλλά και με ελαφρά διάθεση, διανθισμένη από καίρια κοινωνικοπολιτικά σχόλια, την ιστορία μιας από τις πιο θρυλικές τραπεζικές ληστείες στα αστυνομικά χρονικά της Αργεντινής, κάνοντας ρεκόρ εισιτηρίων στα ταμεία της στις αρχές της χρονιάς.

Βαδίζοντας στα χνάρια αντίστοιχων Χολιγουντιανών ταινιών, το Κόλπο του Αιώνα είναι πλούσιο σε αφηγηματικές ανατροπές και διαθέτει ένα εξαιρετικό σκορ που θυμίζει ανάλογες δουλειές σε φιλμ του Ταραντίνο ή του Σόντερμπεργκ όπως η περιβόητη Συμμορία των 11. Οκ, Σόντερμπεργκ δεν τον λες τον Γουίνογκραδ αλλά διαθέτει ένα μεγάλο ατού: τον ίδιο τον εμπνευστή της ληστείας, τον Φερνάντο Αραούχο, που συνεργάζεται στο σενάριο, παραθέτοντας τη δική του βερσιόν της ιστορίας. Κι αν αυτό κάνει το φιλμ λιγότερο «αντικειμενικό» από την άλλη του προσθέτει εκείνες τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες που κάνουν την παρακολούθηση μιας ιστορίας με γνωστή κατάληξη ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της λείας παραμένει «εξαφανισμένο» χωρίς ο καλλιτέχνης πλέον μετά την αποφυλάκιση Αραούχο να δίνει περαιτέρω πληροφορίες στο φιλμ.

Ο Γκιγέρμο Φρανσέγια και ο Ντιέγο Περέτι, δύο αναγνωρισμένοι σταρ του Ισπανόφωνου σινεμά, ηγούνται ενός εμπνευσμένου καστ σε μια ιδιαίτερη ταινία, μάλλον χαμηλών τόνων για το είδος της, αλλά χαριτωμένη και αθώα αναίμακτη. Το είδος των Heist Movies είναι πλέον ισπανόφωνο. 

Διανομή: Rosebud.21 

Στους κινηματογράφους από 09.07.20