Beaux-Parents – Ο Γαμπρούλης μας

 

Παραγωγή: Γαλλία – 2019 

Διάρκεια: 84 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

* *   

Σκηνοθεσία: Héctor Cabello Reyes 

Πρωταγωνιστούν: Josiane Balasko, Didier Bourdon, Bruno Bénabar, Charlie Bruneau, Bruno Salomone, Frédéric Bouraly, Gwendolyn Gourvenec και ο Ruggero Raimondi. 

Η Κολίν και ο Αντρέ είναι ένα 60χρονο ευτυχισμένο ζευγάρι με μια κόρη την Γκαράνς την οποία υπεραγαπούν. Η Γκαράνς βρίσκεται σε σχέση συμβίωσης από ετών με τον συμπαθέστατο Χάρολντ που την πιέζει για να κάνουν παιδί. Τα πεθερικά του τον λατρεύουν και όλα πάνε κατ’ ευχή μέχρι τη στιγμή που από μια παρεξήγηση η Γκαράνς διώχνει τον Χάρολντ και του ζητά διαζύγιο, απαιτώντας ταυτόχρονα από τους γονείς της να μην του ξαναμιλήσουν. Έλα όμως που η Κολίν και ο Αντρέ του έχουν αδυναμία και δεν μπορούν να το δεχθούν αυτό. Στο κάτω κάτω η κόρη τους χώρισε, όχι αυτοί! Οι προσπάθειες τους να συνεχίσουν να βλέπουν τον αγαπημένο γαμπρούλη τους όμως θα τους βάλουν σε μπελάδες. 

Η Γαλλική Φάρσα είναι εδώ παρούσα και δυνατή αν και μεταλλαγμένη για να ταιριάζει με τα μοντέρνα ήθη και έθιμα των Γάλλων μεσοαστών. Πείτε το βοντβίλ όπως ο εμπνευστής και πρωταγωνιστής του Μπεναμπάρ, Γάλλος ροκ σταρ με μικρή και άχρωμη κινηματογραφική καριέρα, πείτε το μπουλβάρ, το φιλμ του Έκτορ Καμπέγιο Ρέγιες, που είχε γράψει προ ετών και το απείρως ανώτερο Μαμά Γύρισα χρωστάει πολλά τόσο στον Φειντό, τις ευφυείς φάρσες του οποίου επιχειρεί να «εκμοντερνίσει», όσο και ακόμη περισσότερα στη χαρισματική του πρωταγωνίστρια Ζοζιάν Μπαλασκό, ένα κωμικό σίφουνα με απόλυτη αίσθηση του ρυθμού, ένα κεφάλαιο κινηματογραφικό από μόνη της που εδώ έχει την τύχη να κάνει ντουέτο με ένα επίσης ικανό κωμικό τον Ντιντιέ Μπουρντόν. Οι δύο τους αλωνίζουν και μαγνητίζουν το θεατή σε μια κατά τα λοιπά προβλέψιμη κομεντί ολίγον φαλλοκρατικών αντιλήψεων και ολίγον μισογυνίστικη στην σκιαγράφηση των δύο νεαρών γυναικών που περιστοιχίζουν τον τίμιο πλην παρεξηγημένο γαμπρούλη του τίτλου. Το Γαλλικό κοινό πάντως εκτίμησε το φιλμ που έκοψε πάνω από μισό εκατομμύριο εισιτήρια όταν βγήκε πέρυσι το καλοκαίρι αν και η κριτική το τσεκούρωσε. Οκ, λογικό αφού ούτε σκηνοθετικά ούτε σεναριακά πρωτοτυπεί ιδιαίτερα, αφήνοντας το βάρος της διεκπεραίωσης στα έμπειρα χέρια των πεθερικών του τίτλου, παρακολουθείται πάντως ευχάριστα ως φαντασίωση του μέσου γαμπρού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. 

Διανομή: Weird Wave 

Στους κινηματογράφους από 16.07.20