The Personal History of David Copperfield - Ο Διαφορετικός Κύριος Κόπερφιλντ

 

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 119 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί Εποχής 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Armando Ianucci 

Πρωταγωνιστούν: Dev Patel, Aneurin Barnard, Peter Capaldi, Morfydd Clark, Daisy May Cooper, Rosalind Eleazar,  Hugh Laurie, Tilda Swinton, Ben Whishaw,  Paul Whitehouse, Gwendoline Christie, Anthony Welsh, Benedict Wong. 

Βασισμένη στο  κλασσικό μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς η ταινία διηγείται την ιστορία του David Copperfield ο οποίος  μένει ορφανός από πολύ νωρίς  και παρά τις δυσκολίες κατορθώνει να γίνει συγγραφέας στην Βικτωριανή Αγγλία.  

The Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery (Which He Never Meant to Publish on Any Account) όπως είναι ο πλήρης τίτλος της κορωνίδας του συγγραφικού έργου του Τσαρλς Ντίκενς David Copperfield, έχει γνωρίσει μια αριστουργηματική κινηματογραφική μεταφορά από τον Τζορτζ Κιούκορ στο Χόλιγουντ του 1935 και άπειρες μεταγενέστερες τηλεοπτικές προσαρμογές σε σειρές και τηλεταινίες. Καμία όμως δεν επιχείρησε να «εκσυγχρονίσει» αισθητικά σε τόσο ακραίο βαθμό αυτό το λογοτεχνικό κομψοτέχνημα, το κορυφαίο και πιο αυτοβιογραφικό έργο του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα, παραμένοντας ταυτόχρονα τόσο κοντά στην πλοκή και στην πρωτότυπη για την Βικτωριανή εποχή αφήγησή του σε πρώτο πρόσωπο.  

Ο Αρμάντο Γιανούτσι, ο ευφυής κατά τα λοιπά δημιουργός του σπαρταριστού και βιτριολικού Θάνατου του Στάλιν, τυλίγει την αφήγηση με ένα αέρινα κωμικό μανδύα, ψάχνοντας σε κάθε φράση και κάθε χαρακτήρα, σε κάθε ανατροπή της πλοκής και σε κάθε περιπέτεια του ομώνυμου ήρωα, το παράδοξο και το κωμικό, ελαφραίνοντας έτσι την ζωή του ήρωά του από τις τρομακτικές ατυχίες που συναντά στο πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Το γεγονός ότι μας πετάει στα μούτρα χωρίς καμία δραματουργική αιτιολόγηση ένα ετερόκλητο, πολυεθνικό και πολύχρωμο cast που ξενίζει τον ανυποψίαστο στα μεταμοντέρνα τερτίπια θεατή, αποδυναμώνει το εγχείρημα και το υποβιβάζει σε μια ιδιότροπη εξτραβαγκάντσα εποχής η λειτουργικότητα της οποίας επαφίεται σχεδόν αποκλειστικά στον χαρισματικό πρωταγωνιστή ως συνδετικό κρίκο όλων των φυλών που απαρτίζουν το καστ. Και όμως η αγγλοσαξωνική κριτική καταγοητεύτηκε από το φιλμ όπως και η Βρετανική Ακαδημία Ανεξάρτητων Ταινιών που το αποθέωσε με 11 υποψηφιότητες.

Στα δικά μας μάτια φαντάζει σαν ένα patchwork από χαρακτήρες του Ντίκενς που συγκρατείται από την μαγνητική παρουσία του Ντεβ Πατέλ στον ομώνυμο ρόλο. Η αποκάλυψη του Slumdog Millionaire συνεχώς εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του Βρετανικού και όχι μόνο κινηματογράφου. Κι αν δεν υπήρχαν στο καστ ο Χιου Λόρι και η Τίλντα Σουίντον, ερμηνευτές εγνωσμένης «τρέλας» και απίστευτης σαγήνης, ο Πατέλ θα ήταν ο μόνος λόγος παρακολούθησης αυτού του δίωρου μεταμοντέρνου κωμικού έπους. Όντως διαφορετικός αυτός ο κύριος Κόπερφιλντ. 

11 Υποψηφιότητες στα British Independent Film Awards από τις οποίες κέρδισε τις 5 (σενάριο, κοστούμια, σκηνικά, casting και β΄ρόλος για τον απολαυστικό Χιου Λόρι). 

Διανομή: Spentzos Films 

Στους κινηματογράφους από 16.07.20