Odio l’estate – Όχι άλλο καλοκαίρι

 

Παραγωγή: Ιταλία – 2020 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία  

* * * 

Σκηνοθεσία: Massimo Venier 

Πρωταγωνιστούν: Aldo Baglio, Giacomo Poretti, Giovanni Storti, Lucia Mascino, Carlotta Natoli, Maria Di Biase, Massimo Ranieri, Michele Placido, Roberto Citran, Carlo Luca De Ruggieri, Francesco Brandi, Sabrina Martina, Davide Calgaro, Edoardo Vaino, Ilary Marzo. 

Μιλάνο, καλοκαίρι: Τρεις οικογένειες ξεκινούν για τις διακοπές τους σε ένα νησί στο Νότο της Ιταλίας. Οι  Aldo, Giovanni και Giacomo ούτε γνωρίζονται μεταξύ τους ούτε θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί. Ο ένας είναι οργανωτικός τύπος του οποίου όμως η επαγγελματική ζωή πάει κατά διαόλου, ο άλλος επιτυχημένος οδοντίατρος με οικογενειακά προβλήματα και ο τρίτος ένας χαρούμενος αλλά υποχόνδριος οικογενειάρχης με γιο προβληματικό, με σκύλο που λατρεύει και τον φωνάζει Brian και με ενοχλητικό πάθος για τον διάσημο τραγουδιστή Massimo Ranieri.

Οι τρεις βρίσκονται από ένα λάθος του γραφείου τουρισμού να μοιράζονται την ίδια κατοικία διακοπών, καταλήγοντας να συμβιβασθούν και να συγκατοικήσουν για να αποφευχθεί η καταστροφή των οικογενειακών τους σχεδίων. Αυτή η αναγκαστική συμβίωση θα τους μείνει αξέχαστη. Η αναπόφευκτη σύγκρουση θα αναδείξει διαφορετικές συνήθειες, νεανικούς έρωτες, κρυμμένες απογοητεύσεις αλλά θα κάνει και τις τρεις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους συζύγους να γίνουν κολλητές φίλες.

Το διασημότερο ίσως κωμικό τρίο της Ιταλίας τα τελευταία 25 χρόνια παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο στη χώρα μας. Κι όμως οι Άλντο, Τζιάκομο και Τζοβάνι είναι χαρισματικοί, ευρηματικοί και με μια μεσογειακή αίσθηση χιούμορ πολύ κοντινή στη δική μας. Ποτέ δεν είναι αργά όμως και να που η τελευταία τους κινηματογραφική έξοδος, που κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο Ιταλούς στις αίθουσες λίγο πριν ξεσπάσει η επιδημία, έρχεται στη χώρα μας την κατάλληλη εποχή. Δηλώνοντας από τον τίτλο ότι «Μισούν το καλοκαίρι» οι τρεις κωμικοί πάνε κόντρα κατεβαίνοντας παραλία και το αποτέλεσμα είναι μια ευφυής και αθυρόστομη οικογενειακή κωμωδία που βάζει τα γυαλιά στα χολιγουντιανά National Lampoon Vacations, στηριζόμενη σε χαρακτήρες και σενάριο, μακριά από τραβηγμένες φαρσικές καταστάσεις και εύκολες πλάκες.

Λαϊκό σινεμά, συγγενές θεματικά με αυτό που ονομάζουμε παλιό ελληνικό κινηματογράφο αλλά χωρίς το συντηρητισμό του, σκιαγραφεί με οξυδέρκεια και ενίοτε βιτριολικό χιούμορ την καθημερινότητα του μέσου Ιταλού με τον σκηνοθέτη Μάσιμο Βενιέρ, μόνιμο συνεργάτη του κωμικού τρίο, να γνωρίζει άριστα πώς να ισορροπήσει τα κωμικά στοιχεία με τα καυστικά κοινωνικά σχόλια αλλά και τη συγκίνηση. Εξίσου απολαυστικές στους ρόλους τους οι τρεις σύζυγοι δημιουργούν ολοκληρωμένους κωμικούς χαρακτήρες μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Σενάριο και χαρακτήρες λοιπόν και το λαϊκό Ιταλικό σινεμά είναι εδώ σαν να μην μας έλειψε ποτέ…     

Διανομή: Strada Films 

Στους κινηματογράφους από 30.07.20 

 

Λίγα λόγια για τους Aldo, Giovanni & Giacomo

Οι Aldo Baglio, Giovanni Storti και Giacomo Poretti  είναι ένα επιτυχημένο τρίο κωμικών στην Ιταλία που γράφουν, σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση. Συγκαταλέγονται στους κορυφαίους σταρ της Ιταλίας και κάθε τους εγχείρημα παίρνει μεγάλη δημοσιότητα κερδίζοντας κοινό και κριτικούς. Το χιούμορ τους είναι τυπικά μιλανέζικο, ενώ στα έργα τους ξεκινούν από μια απλή ιδέα και συχνά αναδεικνύουν τις διαφορές ανάμεσα στον ιταλικό Βορρά και Νότο.  

Ενδεικτική Φιλμογραφία

2016 FUGA DA REUMA PARK (Escape from Rheumy Park)

Directed by Aldo Giovanni e Giacomo and Morgan Bertacca

2014 IL RICCO, IL POVERO E IL MAGGIORDOMO

(The rich man, the poor man and the butler)

Directed by Aldo Giovanni e Giacomo and Morgan Bertacca

2008 IL COSMO SUL COMO’ (Cosmos on the dresser) directed by Marcello Cesena

2002 LA LEGGENDA DI AL, JOHN E JACK (The legend of Al, John and Jack)

Directed by Aldo Giovanni e Giacomo and Massimo Venier

2000 CHIEDIMI SE SONO FELICE (Ask me if I’m happy)

Directed by Aldo Giovanni e Giacomo and Massimo Venier

1998 COSI’ E’ LA VITA – UNA STORIA VERA (That’s life-a true story)

Directed by Aldo Giovanni e Giacomo and Massimo Venier

1997 TRE UOMINI E UNA GAMBA (Three men and a leg)

Directed by Aldo Giovanni e Giacomo and Massimo Venier