Missbehaviour – Miss Απειθαρχία

 

Παραγωγή: Βρετανία – 2020 

Διάρκεια: 106 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί    

* * * 

Σκηνοθεσία: Philippa Lowthorpe 

Πρωταγωνιστούν: Keira Knightley, Gugu Mbatha-Raw, Jessie Buckley, Lesley Manville, Greg Kinnear, Keeley Hawes, Rhys Ifans, Phyllis Logan, John Sackville, Suki Waterhouse, Clara Rosager, Loreece Harrison.

1970: Τα καλλιστεία για την ανάδειξη της «Μις Κόσμος» πραγματοποιούνται στο Λονδίνο με παρουσιαστή τον θρυλικό Αμερικανό κωμικό, Μπομπ Χόουπ. Πρόκειται για τον διαγωνισμό με τη μεγαλύτερη τότε τηλεθέαση σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές. Παράλληλα με τη διοργάνωση όμως, φουντώνει και το συνεχώς ανερχόμενο Κίνημα για τη Γυναικεία Χειραφέτηση (Women’s Lib). Με το επιχείρημα ότι οι διαγωνισμοί ομορφιάς ταπεινώνουν τις γυναίκες, οι μαχητικές φεμινίστριες εισβάλουν στην τελετή και διακόπτουν τη ζωντανή αναμετάδοση με φυλλάδια, συνθήματα, νεροπίστολα και «βόμβες» από…αλεύρι! Ο διαγωνισμός ωστόσο θα συνεχιστεί με αναπάντεχα όμως αποτελέσματα. Η δημοσιότητα που κερδίζει το γυναικείο κίνημα γίνεται θρυαλλίδα για την αρχή του τέλους μια ολόκληρης πατριαρχικής εποχής και νοοτροπίας.

Στην οποία αρχή και βρισκόμαστε ακόμη, 50 ακριβώς χρόνια αργότερα από τα καταλυτικά γεγονότα που εικονογραφούνται με οξυδέρκεια, χιούμορ και πολιτικό σχολιασμό από την έμπειρη τηλεοπτική σκηνοθέτη Φιλίπα Λόθορπ. Γιατί όποια γυναίκα, όσο επαναστάτρια και να ήταν, νόμιζε ότι θα καταλύσει την πατριαρχία καταγγέλλοντας έναν καθαρά εμπορικό και ψυχαγωγικό θεσμό όσο υποτιμητικός και να ήταν όπως τα Καλλιστεία , ήταν πολύ γελασμένη. Οι ρίζες της πατριαρχίας είναι πολύ βαθιές και οι γυναίκες, όπως ακριβώς περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια η ταινία, δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις όσον αφορά τη θέση τους στον κόσμο. Όπως λέει και η ίδια η σκηνοθέτης «Η ταινία λέει την ιστορία των καλλιστείων του 1970 από διαφορετικές γωνίες. Παρόλα αυτά, το επίκεντρο είναι σε δύο ομάδες: στις νέες γυναίκες που σχεδίαζαν να κατακτήσουν τον κόσμο μέσα από την παρέμβαση τους, μεταδίδοντας το μήνυμα για χειραφέτηση και ισότητα, και στις νέες γυναίκες που διαγωνιζόντουσαν στα καλλιστεία για να γίνουν γνωστές με κάποιο τρόπο».

Η επιτυχία της ταινίας είναι ότι συνδυάζει Πολιτική στάση και Ψυχαγωγία σε ένα πλαίσιο που φέρει έντονη την ποιοτική σφραγίδα του συμπαραγωγού εδώ BBC. Αυτό όμως που κερδίζει άμεσα το θεατή είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστριών που ερμηνεύουν τις πραγματικές ηρωίδες εκείνου του καιρού: Η Κίρα Νάιτλι είναι όλο και καλύτερη από ρόλο σε ρόλο, η νεοφερμένη Τζέσι Μπάκλεϊ προσθέτει ακόμη ένα πληθωρικό νεανικό πορτραίτο στο ρεζουμέ της και η εκθαμβωτική Γκούγκου Μπάθα-Ρω ως Μις Γρενάδα κλέβει άνετα την παράσταση σε μια από τις καλύτερες μέχρι τώρα εμφανίσεις της. Όσο για τον Γκρεγκ Κινίαρ, είναι σχεδόν αγνώριστος στο ρόλο του Μπομπ Χόουπ, του μεγαλύτερου σταρ της εποχής εκείνης, ανθρώπου συντηρητικού και παλαιών αντιλήψεων που είχε άμεση σχέση με δημοφιλείς αλλά αντιδραστικούς διεθνείς θεσμούς όπως τα Καλλιστεία. Τα οποία ζουν και βασιλεύουν ακόμη και σήμερα, σε πείσμα της γυναικείας χειραφέτησης…And world peace! 

Διανομή: Tanweer 

Στους κινηματογράφους από 30.07.20