Deux – Εμείς οι Δύο

 

Παραγωγή: Γαλλία – 2019  

Συμπαραγωγοί: Λουξεμβούργο/Βέλγιο 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Είδος: Δράμα    

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Filippo Meneghetti 

Πρωταγωνιστούν: Barbara Sukowa, Martine Chevallier, Léa Drucker, Jérôme Varanfrain, Muriel Bénazéraf, Augustin Reynes, Hervé Sogne. 

Η Νίνα από το Βερολίνο και η Μαντλέν είναι ζευγάρι. Βαθιά ερωτευμένες η μία με την άλλη εδώ και δεκαετίες, ζουν σε αντικριστά διαμερίσματα μιας Παρισινής πολυκατοικίας σαν απλές γειτόνισσες, για τα μάτια του κόσμου. Ηλικιωμένες πια, μοιράζονται την καθημερινότητά τους καθώς πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο διαμερισμάτων τους. Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει, ούτε τα παιδιά της Μαντλέν από τον παλιότερο γάμο της, ο γιος της και η κόρης της η Άνν, που την φροντίζει.  Μέχρι την ημέρα που ένα τραγικό γεγονός ανατρέπει τα πάντα ...

Όσο πιο μυστική η αγάπη, όσο πιο αθόρυβη και υπόκωφη τόσο πιο δυνατή και στέρεη είναι. Σαν το μακροχρόνιο δεσμό αυτών των δύο γυναικών που έχουν «σκηνοθετήσει» μια ζωή σαν χλιαρό και αδιάφορο θέαμα ενώ εκείνες ζουν ένα τρυφερό και ασίγαστο πάθος όπως φαίνεται από την αρχική σκηνή της ταινίας. Η πραγματικότητα όμως έχει τον τρόπο της όταν πρόκειται να διαλύσει προθήκες και ψευδαισθήσεις και τον επιβάλλει με τη μορφή μιας σκληρής και άτεγκτης μοίρας που ανατρέπει τις ανθρώπινες προσδοκίες. Δεν μπορεί όμως να κατανικήσει τη δύναμη της αγάπης, του μόνου γνήσιου καύσιμου της ύπαρξης, ενάντια σε πεποιθήσεις και κοινωνικές συμβάσεις.

Το γεγονός ότι οι Deux του πρωτότυπου τίτλου είναι γυναίκες και όχι ανδρόγυνο απλά επιτείνει την δραματική σύγκρουση και δίνει την ευκαιρία στον Ιταλικής καταγωγής και πολιτογραφημένο Γάλλο ντοκιμαντερίστα και ανθρωπολόγο Φιλίπο Μενεγκέτι να εισβάλει σκηνοθετικά με έναν «εκκωφαντικό» εσωτερικό σπαραγμό στον κόσμο των ταινιών μεγάλου μήκους με όργανα δύο μεγάλες ερμηνεύτριες: την εκφραστική πρωταγωνίστρια της Κομεντί Φρανσέζ Μαρτίν Σεβαλιέ και την λατρεμένη Μπάρμπαρα Ζούκοβα, τη σπουδαία ερμηνεύτρια του Φασμπίντερ και της φον Τρότα. Σε καθηλώνουν απόλυτα σε δύο απαιτητικούς ρόλους βλεμμάτων και χαμηλότονων εκφράσεων, καθώς η μυστική τους Ιστορία ξεδιπλώνεται σταδιακά μπροστά στα μάτια του θεατή, απευθύνοντάς του μια γλυκόπικρη αφιέρωση για τη ζωή που δεν έζησε, τις συμβάσεις που υποχρεώθηκε να υιοθετήσει και την επιθυμία που σκότωσε ανάμεσα σε κοινωνικούς ρόλους και οικονομικά συμφέροντα. Όχι βέβαια ότι υστερεί η τρίτη ηθοποιός της ιστορίας, η περυσινή θριαμβεύτρια των Σεζάρ Λέα Ντρίκερ που υποδύεται την κόρη της Μαντλέν.

Εμείς οι Δύο: μια από τις καλύτερες ταινίες της περασμένης χρονιάς, στην εκπνοή της παραδοσιακής κινηματογραφικής σεζόν. Εξαιρετικός επίλογος για το σινεφίλ κοινό. 

Διανομή: Filmtrade σε συνεργασία με την Tanweer 

Στους κινηματογράφους από 13.08.20