La Virgen de Agosto – Η Παρθένος του Αυγούστου

 

Παραγωγή: Ισπανία – 2019 

Διάρκεια: 129 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό    

* * * 

Σκηνοθεσία: Jonás Trueba 

Πρωταγωνιστούν: Itsaso Arana, Vito Sanz, Isabelle Stoffel, Joe Manjón, María Herrador, Luis Heras, Mikele Urroz, Naiara Carmona, Simon Pritchard. 

Μαδρίτη, Αύγουστος. Όλοι τρέχουν να ξεφύγουν από τους 40 βαθμούς που συνήθως τυλίγουν την Ισπανική πρωτεύουσα τον Αύγουστο. Όχι όμως και η Εύα, που προτιμά να μείνει στην πόλη, μόνη στο σπίτι ενός φίλου που φεύγει για διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο. Η Εύα κοντεύει να κλείσει τα 33, είναι μόνη και συναισθηματικά μάλλον μπερδεμένη και προτιμά να κάνει τις διακοπές της, τυλιγμένη μέσα στον αστικό καύσωνα μιας σχεδόν έρημης αλλά πάντα γοητευτικής πόλης.

Στο κατώφλι μιας thirty something ωριμότητας, στα 33 τα «Χρόνια του Χριστού» όπως λένε, η νεαρή μοναχική πρωταγωνίστρια του Χονάς Τρουέμπα (της γνωστής Ισπανικής κινηματογραφικής οικογενείας) επιχειρεί ένα εσωτερικό ταξίδι στην καυτή «έρημο» του αστικού τοπίου, συναντώντας ανθρώπους που σημάδεψαν την μέχρι τώρα πορεία της προς μια ζητούμενη ωριμότητα, ανάμεσα σε θρησκευτικές πανήγυρεις και το 15αύγουστο που πλησιάζει. Παρά τις θρησκευτικές αναφορές και την ηθικολογική προσέγγιση των χαρακτήρων, η αφήγηση του Τρουέμπα  είναι ανάλαφρη, η πρωταγωνίστρια και συν-σεναριογράφος πολύ εκφραστική και η Μαδρίτη τόσο γοητευτική που συμπαρασύρουν το θεατή να περιπλανηθεί μαζί τους, αναζητώντας την ουσία της ύπαρξης ανάμεσα σε φιλίες, έρωτες και επαναξιολογήσεις ανθρώπων και αποφάσεων.

Η Εύα, με το υγρό, διεισδυτικό βλέμμα της και την άμετρη καλοσύνη της αγκαλιάζει και φωτίζει τελικά τον κόσμο, καταφέρνοντας να βρει τον εαυτό της και να εξυψωθεί σε ένα συμβολικό φινάλε και ο Τρουέμπα στέλνει ένα ζεστό ερωτικό γράμμα στην αγαπημένη του Μαδρίτη την οποία κινηματογραφεί με χρώματα ζεστά που αποπνέουν μια αίσθηση γλυκιάς θαλπωρής και πνευματικής ανάτασης.

Μια όμορφη ταινία που χρωστάει πολλά στο ηθικολογικό σινεμά του Ερίκ Ρομέρ αλλά και στα γράμματα αγάπης του Γούντι Άλεν στις Ευρωπαϊκές πόλεις που κινηματογράφησε στις τελευταίες του ταινίες. Μια ταινία που μυρίζει ολόκληρη καλοκαίρι στην πόλη.

Βραβείο FIPRESCI, Ειδική Μνεία στο περσινό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι 

Διανομή: NEO Films 

Αποκλειστικά στο θερινό ΛΑΪΣ της Ταινιοθήκης από 13.08.20