Inception

 

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2010 

Διάρκεια: 148 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Christopher Nolan 

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Dileep Rao, Cillian Murphy, Tom Berenger, Marion Cotillard, Pete Postlethwaite, Michael Caine, Lukas Haas. 

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο πρωταγωνιστεί ως επαγγελματίας κλέφτης ονείρων που συλλέγει πληροφορίες διεισδύοντας στο υποσυνείδητο των στόχων του. Του προσφέρεται η ευκαιρία να διαγραφεί η εγκληματική του ιστορία ως πληρωμή για την εμφύτευση της ιδέας ενός άλλου ατόμου στο υποσυνείδητο ενός στόχου. Το πόσα όνειρα μέσα σε όνειρα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια είναι ένα μόνο από τα μυστικά όπλα του Νόλαν σε ένα συνδυασμό θρίλερ, νουάρ και SciFi που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία πάρα τη «στριφνή» αλλά και ρηχή εγκεφαλική κατασκευή του.

Πολλά έχουν γραφτεί εδώ και 10 χρόνια για τα μυστήρια αυτού του blockbuster που ήρθε για να κατακτήσει; να στοιχειώσει; να αποπροσανατολίσει τελικά το συλλογικό ασυνείδητο με μια αντιστροφή ή μάλλον με ένα πονηρό παιγνίδι ανατροπής των κανόνων της κινηματογραφικής αφήγησης; Με λίγα λόγια, δέκα χρόνια αργότερα, το Inception φαντάζει σαν την πεμπτουσία της ίδιας της φύσης της κινηματογραφικής τέχνης και ταυτόχρονα σαν ένα rollercoaster αυθαιρεσίας και επιφανειακής φιλοσοφίας που παίζει με το βλέμμα και όχι με τον εγκέφαλο. Όπως και να έχει, αυτή η μοναδική μέχρι σήμερα στα χρονικά ταινία, παραμένει οπτικά ακαταμάχητη, συναρπαστική και άψογα στημένη σε τεχνικό επίπεδο ακόμη και για τους πιο επιφυλακτικούς θεατές που αρνούνται να παραδώσουν τα μυαλά στα κάγκελα και να απολαύσουν απλά το εγκεφαλικό παιγνίδι του ιδιοφυούς αλλά και μεγαλομανούς Βρετανού wannabe διαδόχου του Κιούμπρικ.

Στα 50 του σήμερα, με μόλις 3 ακόμη ταινίες του στα χρόνια που ακολούθησαν το Inception (αλλά τι ταινίες! The Dark Knight Rises, Interstellar, Δουνκέρκη) ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο του θρίλερ Tenet, την ταινία που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην εποχή της πανδημίας. Εν αναμονή λοιπόν του Tenet που επιτέλους έφθασε η ώρα να προβληθεί (στη χώρα μας από 26 Αυγούστου), η Warner Bros προσκαλεί το κοινό σε όλο τον κόσμο να γιορτάσει την 10η επέτειο του Inception, της προβολής του οποίου θα προηγούνται βίντεο από το Tenet αλλά και trailers επιλεγμένων μελλοντικών ταινιών της.

Έχει κάποια σχέση το Tenet με το Inception η επανέκδοση του οποίου παρουσιάζεται ως επετειακή επανεκτίμηση; Κι αν 10 χρόνια φαντάζουν λίγα για την επανέκδοση μιας ταινίας, τότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε αλλά 10 για την επόμενη επανέκδοσή της. Ή μάλλον δύο εβδομάδες μέχρι να βγει το Tenet και να λυθούν οι απορίες. Inception ή Deception όμως; Αυτή η απορία παραμένει… 

Διανομή: Tanweer 

Στους κινηματογράφους από 13.08.20