Radioactive – Μαρί Κιουρί: η Γυναίκα που άλλαξε τον Κόσμο

 

Παραγωγή: Βρετανία – 2019 

Συμπαραγωγοί: Ουγγαρία/Γαλλία/Κίνα/ΗΠΑ 

Διάρκεια: 109 λεπτά 

Είδος: Βιογραφικό Δράμα  

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Marjane Satrapi 

Πρωταγωνιστούν: Rosamund Pike, Sam Riley, Aneurin Barnard, Anya Taylor-Joy, Simon Russell Beale, Cara Bossom, Sian Brooke, Katherine Parkinson, Drew Jacoby, Tim Woodward, Jonathan Aris, Mirjam Novak, Corey Johnson, Demetri Goritsas, Michael Gould, Harriet Turnbull. 

Η, Ιρανικής καταγωγής, Γαλλίδα σκηνοθέτης Μαριάν Σατραπί, διάσημη για τα comic της και για το πολυβραβευμένο animation Περσέπολις, επιχειρεί ένα ταξίδι στη ζωή της θρυλικής Μαρί Κιουρί, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1870 και φθάνοντας μέχρι τις σύγχρονες συνέπειες και εφαρμογές των ανακαλύψεων που έκανε μαζί με τον σύζυγό της Πιερ. Για όποιον δεν το γνωρίζει, η πολωνικής καταγωγής Μαρί Σκλοντόφσκα υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να αποκτήσει έδρα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Νόμπελ και τελικά το μόνο άτομο που έχει τιμηθεί δύο φορές με αυτό το βραβείο. Μια γυναίκα παθιασμένη με την επιστήμη που είχε την τύχη να γνωρίσει, να ερωτευθεί και να παντρευτεί τον επίσης λαμπρό επιστήμονα Πιερ Κιουρί και να αφιερωθεί μαζί του στην επιστημονική έρευνα που τους οδήγησε στην ανακάλυψη του πολώνιου και του ράδιου και τελικά της ραδιενέργειας.

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή της Μαντάμ Κιουρί, τα επιτεύγματά της, την ατυχία να χάσει πρόωρα σε ατύχημα τον σύζυγό της, τη συνεργασία και τη σχέση της με τον επίσης επιστήμονα Πολ Λανγκεβέν, τις συνέπειες της έρευνάς της πάνω στο ίδιο της το σώμα, ανακατεύοντας με κάπως λαϊκίστικο τρόπο το έργο της με τις καλές και κακές συνέπειές του για την ανθρωπότητα. Η ανακάλυψη της ακτινοθεραπείας αλλά και το Ναγκασάκι και η Χιροσίμα, το πυρηνικό οπλοστάσιο και το Τσέρνομπιλ παρεμβάλλονται στη σκοτεινή και μάλλον αποσπασματική αφήγηση της Σατραπί μιας ζωής γεμάτης πάθος και επιμονή μέχρι τελικής πτώσεως. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ωστόσο είναι η εξαιρετική ερμηνεία της Ρόζαμουντ Πάικ, μια φλογισμένη ερμηνεία λεπτών συναισθηματικών αποχρώσεων που σκιτσάρει μια Bigger than life προσωπικότητα, πολύ μπροστά από την εποχή που έζησε.

Η ταινία κατηγορήθηκε από μέλη της επιστημονικής κοινότητας για παραποίηση ιστορικών στοιχείων αλλά και πότε δεν συνέβη αυτό στον κινηματογράφο; Και μάλιστα στην περίπτωση της Σατραπί που, χωρίς να ξεχνά τις ανατρεπτικές comic καταβολές της, βασίζει αυτή την πειραγμένη βιογραφία στο comic της Λόρεν Ρέντνις  Radioactive: Marie & Pierre Curie, A Tale of Love and Fallout που κυκλοφόρησε το 2010. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στους κινηματογράφους από 20.08.20