Bashtata – Ο Πατέρας

 

Παραγωγή: Βουλγαρία/Ελλάδα – 2019 

Διάρκεια: 87 λεπτά 

Είδος: Δραματική Σάτιρα     

* * * 

Σκηνοθεσία: Kristina Grozeva, Petar Valchanov 

Πρωταγωνιστούν: Ivan Barnev, Ivan Savov, Tanya Shahova, Hristofor Nedkov, Margita Gosheva, Maria Bakalova. 

Η Valentina υποκύπτει στο μοιραίο στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται, αφήνοντας μόνο του τον αγαπημένο της σύζυγο Vasil. Στην κηδεία της μια γειτόνισσα θα πλησιάσει τον Vasil και θα τον αναστατώσει λέγοντάς του ότι η νεκρή την κάλεσε στο τηλέφωνο. Από εκείνη τη στιγμή ο Vasil ξεκινάει μια μεταφυσική αναζήτηση για να επικοινωνήσει μαζί της που θα τον φέρει στο κέντρο θεραπείας ενός διάσημου γκουρού, προς μεγάλη απελπισία του μοναχογιού του Pavel που θα κάνει το παν για να τον φέρει στα συγκαλά του. Ο Vasil όμως πιστεύει πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατήσει ζωντανή την αγάπη του για την Valentina. Από την άλλη ο Pavel έχει προσωπικά του επείγοντα θέματα να λύσει.

Αν και η ταινία ξεκινάει φαινομενικά βαρύγδουπα με την κηδεία της Valentina γρήγορα ο θεατής καταλαβαίνει ότι πρέπει να προσδεθεί στο κάθισμα και να ετοιμασθεί για μια δύσβατη κινηματογραφική διαδρομή με μπόλικη τρέλα και κορδέλα καθώς ο απαρηγόρητος χήρος βγάζει φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσει την αγαπημένη του στο φέρετρο, κρατώντας έτσι την ανάμνησή της. Με αυτή την εναρκτήρια σκηνή που θα ζήλευε και ο Μπουνιουέλ, το κοινωνικό αφήγημα του οικογενειακού δράματος δίνει τη θέση του στη μελέτη μιας κοινωνίας αποδομημένης και παραδομένης στα νύχια του παραλόγου, όπου Πατέρας και Γιος αγωνίζονται και ανταγωνίζονται τυλιγμένοι σε μια αύρα μεταφυσικού μυστηρίου που το δαιμόνιο σκηνοθετικό δίδυμο αφήνει να πλανάται μέχρι το λυτρωτικό φινάλε.

Ταινία χαμηλών τόνων αλλά και δυνατών ερμηνειών, επιχειρεί-όχι πάντα με επιτυχία-ένα σχόλιο για το πόσο δύσκολη είναι σήμερα η ανθρώπινη επικοινωνία καθώς στοιχειώνει το παρόν η ιστορική μνήμη μιας χώρας που άσπρη μέρα δεν έχει δει με κανένα καθεστώς. Κι όσο η ιστορία ξεδιπλώνεται, τόσο το παράλογο βρίσκει τη θέση του στο δράμα που μεταλλάσσεται σε άγρια σάτιρα της δεισιδαιμονίας, της γραφειοκρατίας και όλων των δεινών που κρύβονται πίσω από την Ευρωπαϊκή μάσκα των Βαλκανίων.

Η Κριστίνα Γκρόζεβα και ο Πέταρ Βαλχάνοφ αν και δεν βρίσκονται στην καλύτερή τους στιγμή με τον Πατέρα, επιβεβαιώνουν ότι η λιγότερο αυτή καλή τους στιγμή θα μπορούσε να είναι κορυφή καριέρας για κάποιον άλλο.  

Διανομή: Cinobo 

Στους κινηματογράφους από 27.08.20