The King of Staten Island - Η Τέχνη της Ενηλικίωσης

 

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2020 

Διάρκεια: 137 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί     

* * * 

Σκηνοθεσία: Judd Apatow 

Πρωταγωνιστούν: Pete Davidson, Marisa Tomei, Bill Burr, Rickey Velez, Bel Powley, Maude Apatow, Steve Buscemi, Pamela Adlon, Jimmy Tatro, Kevin Corrigan, Domenick Lombardozzi, Mike Vecchione, Moisés Arias, Carly Aquilino, Lou Wilson, Derek Gaines. 

Staten Island: Το νησί απέναντι από το Μανχάταν που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε τη χωματερή της πόλης. Λαϊκά προάστεια, απλοί άνθρωποι της γειτονιάς. Ανάμεσά τους ο Σκοτ που αν και έχει περάσει προ πολλού την εφηβεία παραμένει προσκολλημένος στη νοσηλεύτρια μητέρα του, με μακρινό όνειρο να γίνει tattoo artist. Αργόσχολος και προβληματικός, δεν έχει ξεπεράσει το σοκ του θανάτου του πυροσβέστη πατέρα του πάνω στο καθήκον και βρίσκει συνεχώς προφάσεις για να μην αναλάβει καμία ευθύνη. Μέχρι που όλα θα ανατραπούν όταν η χήρα μητέρα του θα αποφασίσει επιτέλους να ξαναφτιάξει τη ζωή της με κάποιον άλλο, επίσης πυροσβέστη, γεγονός που θα ταράξει τον ψυχικό κόσμο του Σκοτ, ο οποίος θα νιώσει ότι ο πατέρας του πάει να «αντικατασταθεί» στο σπίτι από έναν άλλον άνδρα. Η ζωή του θα μπει σε άλλη τροχιά με απρόβλεπτες συνέπειες.

Staten Island: Πατρίδα του πρωταγωνιστή Πιτ Ντέιβιντσον που συνυπογράφει και το σενάριο αυτής της σχεδόν αυτοβιογραφικής δραματικής κομεντί που του δίνει την ευκαιρία να κλείσει με γέλιο και σαρκασμό τους ανοικτούς ακόμη λογαριασμούς του με το παρελθόν. Γιατί ο πανύψηλος και γεμάτος τατουάζ Ντέιβιντσον, το νέο αστέρι του τηλεοπτικού Saturday Night Live, υπήρξε πράγματι γιος ηρωικού πυροσβέστη που χάθηκε στους Δίδυμους Πύργους το 2001, προκαλώντας του τεράστια ψυχικά τραύματα που τον ακολούθησαν μέχρι την εφηβεία.

Το γέλιο όμως είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία κι έτσι ο Πιτ αποφάσισε να αξιοποιήσει το ταλέντο του για κωμικό αυτοσαρκασμό μέσα από stand up comedy που τον οδήγησε τελικά στο δημοφιλέστερο τηλεοπτικό κωμικό show των ΗΠΑ κι από κει στην καθοδήγηση του Τζαντ Άπατοου που έχει αποκτήσει παράδοση στην ανάδειξη κωμικών ταλέντων όπως ο Στιβ Καρέλ, ο Σεθ Ρόγκεν και άλλοι.

Η συνεργασία τους κατέληξε σε ένα ιδιόρρυθμο, ράθυμο μείγμα κοινωνικής σάτιρας, ψυχανάλυσης και άγριας κωμωδίας με δραματικό υπόβαθρο που τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και ρεαλιστικό πορτραίτο μιας σύγχρονης μικροκοινωνίας στα περιθώρια των καλογυαλισμένων χολιγουντιανών αφηγημάτων. Η έντονη προσωπικότητα του Ντέιβιντσον επενδύεται με απόλυτη επιτυχία στον αλλοπρόσαλλο αλλά αξιολάτρευτο χαρακτήρα του Σκοτ ενώ το υπόλοιπο καστ με επικεφαλής την πάντα θαυμάσια Μαρίζα Τομέι τον πλαισιώνει με δύναμη και μια μοναδική αίσθηση αυθεντικότητας που μόνο σε κλασσικά Americana συναντάς.

Η τέχνη της ενηλικίωσης τελικά (για μια φορά ένας τέλειος ελληνικός τίτλος) είναι μια περιπέτεια πολυσύνθετη, κοπιαστική αλλά και συναρπαστική και η ταινία του Τζαντ Άπατοου τη συλλαμβάνει σε όλη της την κωμικοτραγική διάσταση. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στους κινηματογράφους από 03.09.20