Irresistible – Ακαταμάχητος

 

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2020 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Πολιτική Σάτιρα   

* * * 

Σκηνοθεσία: Jon Stewart 

Πρωταγωνιστούν: Steve Carell, Rose Byrne, Chris Cooper, Mackenzie Davis, Brent Sexton, Will Sasso, C.J. Wilson, Topher Grace, Matt Lewis, Will McLaughlin, Eve Gordon.   

Ο Γκάρι είναι διευθυντής στρατηγικής και επικοινωνίας για το Δημοκρατικό Κόμμα. Προσπαθώντας να ανασυντάξει την εικόνα του κόμματος μετά την ήττα στις εκλογές του 2016, ανακαλύπτει ένα δυνάμει λαϊκό ήρωα στο πρόσωπο του συνταξιούχου πεζοναύτη Τζακ Χάστινγκς από το συντηρητικό Ουισκόνσιν, ένα βίντεο του οποίου στο YouTube έχει γίνει viral. Ο Γκάρι καταφθάνει στο χωριό του Χάστινγκς και τον πείθει να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στις τοπικές δημοτικές εκλογές με τη σημαία των Δημοκρατικών. Στο επιτελείο του Γκάρι θα βρεθεί τόσο η κόρη του αγνού επαρχιώτη ήρωα όσο και πολλοί εθελοντές που νοιάζονται για το μέλλον της μικρής κοινότητας. Τα πράγματα θα αγριέψουν όταν καταφθάσει στο χωριό και η πανούργα Φέιθ, που κατέχει αντίστοιχη με τον Γκάρι θέση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων. Στην πορεία βέβαια, όλα θα κυλίσουν απρόβλεπτα και οι εκπλήξεις θα είναι πολύ περισσότερες από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Τζον Στιούαρτ είναι μια από τις διασημότερες προσωπικότητες στο χώρο του Αμερικάνικου infotainment εδώ και πολλά χρόνια. Δημοσιογράφος, παρουσιαστής, κωμικός, ηθοποιός, συγγραφέας, θανάσιμος εχθρός του Ντόναλντ Τραμπ και ικανός για ό,τι άλλο βάλει στο μυαλό του, ο δημοφιλής και τοποθετημένος στα αριστερά του Δημοκρατικού κόμματος Στιούαρτ δεν άφησε απείραχτη και την καρέκλα του σκηνοθέτη. Ο Ακαταμάχητος είναι η δεύτερη σκηνοθετική του προσπάθεια, σαφώς πιο οργανωμένη από την πρώτη (το Rosewater του 2014), χωρίς ωστόσο να είναι πλήρως απαλλαγμένη από μια τάση πολιτικού διδακτισμού που μειώνει τη συνολική προσπάθεια. Εδώ βέβαια ο βερμπαλισμός του καλύπτεται αρκετά από τις θανατερά αστείες ατάκες και την…ακαταμάχητη κωμική περσόνα του Στιβ Καρέλ που βρίσκεται σε μεγάλα κέφια στο ρόλο του Γκάρι.

Ανελέητη σάτιρα ενός πολιτικού-διαφημιστικού κυκλώματος που ο Στιούαρτ γνωρίζει άριστα κι ενός αμοραλιστικού (και μάλλον ταξικά περιχαρακωμένου) εκλογικού μηχανισμού που αφορά τόσο τους συντηρητικούς όσο και τους φιλελεύθερους αδιακρίτως, ο Ακαταμάχητος ποντάρει πολλά στις επιρροές του από τις παλιές καλές μέρες του προπολεμικού Χόλιγουντ με τις κλασσικές ταινίες του Φρανκ Κάπρα όπως το ο Κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον, τηρουμένων πάντοτε των καλλιτεχνικών αναλογιών. Ποντάρει επίσης και κερδίζει με την πανέξυπνη ανατροπή της πλοκής που ξαφνιάζει ευχάριστα τον θεατή.

Μπορεί το Αμερικάνικο εκλογικό σύστημα να μην αφορά εκ πρώτης όψεως το διεθνές και ειδικότερα το εγχώριο κοινό αλλά αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά θα αναγνωρίσουμε έναν Μαυρογιαλούρο του σύγχρονου marketing. Ενάντια στον εκμαυλισμό του οποίου ο Στιούαρτ μας καλεί να αντισταθούμε: irRESISTible... 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στους κινηματογράφους από 17.09.20 

 

Τα γεγονότα πίσω από την ιστορία

Η έμπνευση για την ταινία ήρθε από πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα από τις τοπικές εκλογές στην Georgia για μια θέση γερουσιαστή, την Άνοιξη του 2017. Ήταν η πρώτη φορά που μια τόσο μικρή εκλογική αναμέτρηση προκάλεσε τόση αναταραχή και που οι αντίπαλοι υποψήφιοι προκάλεσαν τέτοιο δυσανάλογο θόρυβο στα media. Οι συγκεκριμένες προεκλογικές καμπάνιες μάλιστα ήταν από τις πιο δαπανηρές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Βασική πηγή έμπνευσης του Στιούαρτ ήταν οι τρυφερές και διδακτικές ταινίες του Φρανκ Κάπρα (κυρίως το Mr. Smith Goes to Washington /1939) αλλά και το The Candidate (1972)  με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Η έμπειρη και διεισδυτική ματιά του Τζον Στιούαρτ στο πολιτικό παρασκήνιο, η μαγνητική παρουσία του Κρις Κούπερ (Adaptation, American Beauty) και η ανεξάντλητη κωμική φλέβα του Στιβ Καρέλ, συνδυάζονται σε ένα απολαυστικό, άκρως ψυχαγωγικό και απόλυτα επίκαιρο κοκτέιλ πολιτικής σάτιρας και οικογενειακής κωμωδίας.