Giulietta degli Spiriti – Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων

 

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία – 1965 

Διάρκεια: 137 λεπτά 

Είδος: Κομεντί Φαντασίας

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Federico Fellini 

Πρωταγωνιστούν: Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese, Valeska Gert, José Luis de Vilallonga, Friedrich von Ledebur, Caterina Boratto, Lou Gilbert, Luisa Della Noce, Silvana Jachino, Milena Vukotic, Fred Williams. 

Η μεγαλοαστή Τζουλιέτα περνά το καλοκαίρι στην όμορφη βίλα της, ετοιμάζοντας μια μεγάλη γιορτή για την επέτειο του γάμου της με τον Τζιόρτζιο, επιτυχημένο και πολυάσχολο επαγγελματία δημοσίων σχέσεων. Μεγαλωμένη με συντηρητικές καθολικές αρχές, η Τζουλιέτα δεν μπορεί να κρύψει την ανασφάλειά της που επιτείνεται από την υποψία της ότι ο Τζιόρτζιο την απατά συστηματικά. Κανείς δε μοιάζει διατεθειμένος να της συμπαρασταθεί αφού έχει μια μητέρα που το μόνο που την νοιάζει είναι η εξωτερική της εμφάνιση και αδερφές χαμένες στο δικό τους ματαιόδοξο κόσμο. Έτσι, μην έχοντας ποιον να εμπιστευτεί θα στρέψει τις ελπίδες της, στην γειτόνισσά της, τη Σούζυ, η οποία έχει μετατρέψει το σπίτι της σ’ έναν ερωτικό παράδεισο. Όμως οι αντιφάσεις της ανάμεσα στον καθολικό καθωσπρεπισμό της παιδικής της ηλικίας και στην τάση για μια ζωή απελευθερωμένη, θα την οδηγήσουν στο κατώφλι της τρέλας.

 

100 χρόνια κλείνουν φέτος από τη γέννηση ενός από τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους της 7ης τέχνης και η ψηφιακή επανέκδοση αυτής της εκθαμβωτικής ταινίας που είχε αφήσει εποχή είναι ο καλύτερος επετειακός εορτασμός. Η πρώτη ταινία του μάγου Φελίνι με χρώμα, υποψήφια για δύο Oscar και βραβευμένη με ξενόγλωσση Χρυσή Σφαίρα, είναι ένα ντελιριακό ιμπρεσιονιστικό πορτραίτο του ψυχισμού μιας νευρωτικής μεγαλοαστής, στα πρόθυρα μιας διαφαινόμενης κοινωνικής ανεξαρτητοποίησης. Η μπουρζουαζία ως φιλήδονο τσίρκο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πατριαρχική κουλτούρα καθολικισμού που αποτελεί τον πυρήνα της ιδεολογίας της και η έκρηξη έρχεται να συντελεσθεί στο ταραγμένο μυαλό μιας ανασφαλούς και καταπιεσμένης οικοδέσποινας, καθώς συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο το γκροτέσκο χαρακτήρα της υποκριτικής κουλτούρας που τη γαλούχησε.

Για πάνω από δύο ώρες παρακολουθούμε εκθαμβωτικά πλάνα-ταμπλώ βιβάν που θέλουμε να σταματήσουμε για να χαζέψουμε κάθε λεπτομέρεια, ντυμένα με τη χαρακτηριστική μουσική του μόνιμου συνεργάτη του Φελίνι Νίνο Ρότα.

Φιλμ ιδιαίτερο με σχεδόν υπερρεαλιστικό χαρακτήρα, δεν μοιάζει με το είδος που θα ενθουσίαζε σήμερα το πλατύ κοινό. Η Ιουλιέτα του Φελίνι, «δώρο» προς την πρωταγωνίστρια και σύζυγο του δημιουργού Τζουλιέτα Μασίνα, ευτυχεί φέροντας την υποκριτική σφραγίδα της στον ομώνυμο ρόλο. Η μικροκαμωμένη αλλά τεράστια ηθοποιός γράφει Ιστορία σε ένα τόσο απαιτητικό ρόλο, παίζοντας στα δάκτυλα την ισορροπία ανάμεσα στο ρεαλισμό του αστικού περίγυρου και τη φαντασία της διστακτικής ηρωίδας. Μια απόλαυση.

Διανομή: NEO Films 

Στους κινηματογράφους από 17.09.20