Vivarium

 

Παραγωγή: Ιρλανδία – 2019 

Συμπαραγωγοί: Βέλγιο/Δανία/Καναδάς 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ SciFi 

* * 

Σκηνοθεσία: Lorcan Finnegan 

Πρωταγωνιστούν: Imogen Poots, Jesse Eisenberg, Senan Jennings, Eanna Hardwicke, Jonathan Aris 

Νεαρό ζευγάρι σε αναζήτηση κατοικίας προς αγορά, δέχεται την πρόταση ενός ιδιόρρυθμου μεσίτη να τους δείξει το ιδανικό σπίτι στο νέο οικιστικό συγκρότημα Yonder. Όταν όμως φθάνουν εκεί ο μεσίτης εξαφανίζεται και ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται παγιδευμένοι χωρίς δυνατότητα διαφυγής σε ένα παράξενα τεχνητό τόπο.

Η ταινία του Λόρκαν Φίνεγκαν, βασισμένη σε μια παλιότερη δική του μικρού μήκους ταινία, θα ήταν καλό να μείνει…μικρού μήκους. Η αλληγορική ιδέα της ζωής στα προάστεια σαν παγίδα ενός αθέατου μοχθηρού μηχανισμού αλλοτρίωσης γρήγορα εξαντλείται, αφού το σενάριο προτιμά να δώσει έμφαση στην ατμόσφαιρα και τον εντυπωσιασμό παρά στην ανάπτυξη χαρακτήρων και καταστάσεων, με αποτέλεσμα κάπως εγκεφαλικό και αξιοπρεπώς βαρετό. Η αλήθεια είναι ότι η αισθητική της ταινίας είναι πολύ προσεγμένη και το «μωρό» που καλείται να αναθρέψει το ζεύγος-με αντάλλαγμα την ελευθερία του-αρκούντως αλλόκοτο και απειλητικό ωστόσο ο Τζέσε Άιζενμπεργκ μοιάζει συνεχώς εκτός χαρακτήρα και η χημεία του με την επαρκή στο ρόλο της Ίμοτζεν Πουτς υποτυπώδης. Αν ήταν ένα ακόμη επεισόδιο της Ζώνης του Λυκόφωτος θα ήταν ενδιαφέρον και συζητήσιμο, έτσι όπως είναι όμως ίσα που περνάει η μιάμιση ώρα εν αναμονή μιας κλιμάκωσης που δεν έρχεται κατά πως θα έπρεπε.

Ο Φίνεγκαν επικαλείται επιρροές από το σινεμά του Ρόι Άντερσον για την ταινία του ωστόσο είναι βέβαιο ότι έχει να φάει πολλά σκηνοθετικά καρβέλια για να φθάσει κοντά στον Σκανδιναβό μάστερ του παράλογου. Παρόλα αυτά η ταινία έχει τους θαυμαστές της. 

Διανομή: Weird Wave 

Στους κινηματογράφους από 01.10.20