Andrey Tarkovsky: A Cinema Prayer – Αντρέι Ταρκόφσκι: Σινεμά σαν Προσευχή

 

Παραγωγή: Ιταλία – 2019  

Συμπαραγωγοί: Ρωσία/Σουηδία 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

* * * * 

Σκηνοθεσία: Andrey Andreyevich Tarkovskiy 

Το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τον Αντρέι Ταρκόφσκι είναι εδώ, αφιερωμένο στους πολυπληθείς πιστούς ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς της 7ης τέχνης του περασμένου αιώνα. Ντοκιμαντέρ; Όχι ακριβώς! Περισσότερο μια οπτική θεία λειτουργία που εορτάζει την, επέκεινα αυτού του κόσμου του υλικού, αέναη παρουσία ενός αυτοανακηρυγμένου στην πράξη αγίου του κινηματογράφου. Ενός αγίου που δεν εικονογραφήθηκε αλλά εικονογράφησε μυστικιστικά αναθήματα στην Χριστιανική Ορθοδοξία με αποτέλεσμα από ένα σημείο και πέρα (ίσως τον Καθρέφτη του 1974) να αποξενώσει μεγάλο μέρος του κοινού του που τον θαύμασε για τις πρώτες ρηξικέλευθες, πέρα από τα στάνταρ του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, ταινίες του όπως ο πολύπαθος Αντρέι Ρουμπλιόφ και το scifi Σολάρις.

Ο γιος του και συνονόματος Αντρέι Αντρέγιεβιτς, ταγμένος στη διαφύλαξη της καλλιτεχνικής παρακαταθήκης του πατέρα του, συνέθεσε ένα εξαιρετικά σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, μέσα από το οποίο ο ίδιος ο Ταρκόφσκι μοιράζεται με το κοινό τις αναμνήσεις και τις σκέψεις του. Η παιδική του ηλικία, οι γονείς, οι ταινίες του, η σχέση του με την Σοβιετική εξουσία, η αναγκαστική εξορία και πάνω από όλα η αναβάπτισή του μέσα από την επαφή με την Ρωσική Ορθοδοξία, όλα είναι εδώ.

Σπάνια ντοκουμέντα όπως ηχογραφήσεις ποιημάτων του Αρσένι Ταρκόφσκι, πατέρα του Αντρέι Ταρκόφσκι, που ακούγονται για πρώτη φορά με την φωνή του μεγάλου ποιητή, σκηνές από τα γυρίσματα των ταινιών, τόποι που κατοίκησε ο σκηνοθέτης συνδυάζονται με σκηνές από τις μεγάλες ταινίες του σε μια κινηματογραφική προσευχή που αναδίδει μια σπάνια αίσθηση πνευματικότητας. Αντιρρήσεις σίγουρα θα υπάρχουν για την διαφαινόμενη άνευ όρων παράδοση του καλλιτέχνη στη Ρωσική Εκκλησία αλλά όσο και να διαφωνεί κανείς, αριστουργήματα όπως το Στάλκερ στέκουν αλώβητα στο πέρασμα του χρόνου. Αυτή η μοναδικής αξίας φιλμική προσευχή γίνεται έτσι ιδανική οπτική συνοδεία για το κλασικό ανάγνωσμα του Σμιλεύοντας το Χρόνο. Βοήθειά μας οι σινεφίλ… 

Διανομή: Carousel Films 

Στους κινηματογράφους από 08.10.20 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που αποπειρώνται να εξηγήσουν το «φαινόμενο Ταρκόφσκι» εντός των πλαισίων της σύγχρονης Τέχνης. Όμως, τι σκεφτόταν ο ίδιος ο Ταρκόφσκι; Τι τον ενέπνεε; Ποιες είναι οι αρχές που τον καθοδηγούσαν στην δημιουργία των αριστουργημάτων του; Ποια ήταν τα βιώματά του και τι ήθελε να μοιραστεί με τους θεατές των ταινιών του; Άραγε είναι δυνατόν, 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, να ακούσουμε ξανά την φωνή του να μιλά για την ζωή του, το επάγγελμά του, τον προορισμό του; Με αυτούς του στόχους ξεκίνησα να γυρίζω αυτή την ταινία, επιθυμώντας να μεταφέρω τον θεατή στις απαρχές της σκέψης του κινηματογραφιστή, να μοιραστώ μαζί του τα συναισθήματα που προξενεί η επαφή με έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο άνθρωπο, έναν μέντορα στη ζωή, όπως ήταν ο πατέρας μου. 

Ο Αντρέι Αντρέγιεβιτς Ταρκόφσκι γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1970 στην Μόσχα, γιος του Αντρέι Ταρκόφσκι και της δεύτερης συζύγου του, Λαρίσα Πάβλοβνα Εγκόρκινα. Έχει αφιερώσει ολόκληρη την ζωή του στη συντήρηση και την προώθηση του έργου του πατέρα του. Ζει μεταξύ Φλωρεντίας, Παρισιού και Μόσχας. Είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος

Αντρέι Ταρκόφσκι και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Συνεργάζεται με την Ιταλική και την Ρωσική τηλεόραση και με την Γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM. Οργανώνει εκθέσεις, κοντσέρτα, ρετροσπεκτίβες και παρουσιάσεις βιβλίων σε ολόκληρο τον κόσμο.