It must be Heaven – Ο Παράδεισος έπεσε στη Γη

 

Παραγωγή: Παλαιστίνη – 2019 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Κατάρ/Γερμανία/Καναδάς/Τουρκία 

Διάρκεια: 102 λεπτά 

Είδος: Κομεντί 

* * * 

Σκηνοθεσία: Elia Suleiman 

Πρωταγωνιστούν: Elia Suleiman, Ali Suliman, François Girard, Gael García Bernal, Nancy Grant, Guy Sprung, Kwasi Songui, Stephen McHattie, Raïa Haïdar, Alain Dahan, Vincent Maraval, Grégoire Colin. 

Ο διάσημος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν αναχωρεί από την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας, ανακαλύπτει, όμως, ότι η πατρίδα του τον ακολουθεί παντού. Ξεκινώντας με ένα επεισόδιο χιουμοριστικού παραλόγου με την πόρτα μιας εκκλησίας στη Ναζαρέτ που έχει σφηνώσει, σαμποτάροντας την Πασχαλινή Λειτουργία, η περιπλάνηση αυτού του Ζακ Τατί της Μέσης Ανατολής τον φέρνει σε ένα έρημο από κόσμο Παρίσι κι από εκεί για να συναντηθεί με πιθανούς χρηματοδότες στη Νέα Υόρκη, όπου το παράλογο συνεχίζεται σε ένα σουπερμάρκετ που διαθέτει τόσα προϊόντα όσα και τα όπλα που έχουν πάνω τους οι πελάτες. Η υπόσχεση για μια νέα ζωή μετατρέπεται σε κωμωδία παρεξηγήσεων και ο λιγομίλητος αλλά εκφραστικός δημιουργός θα συνειδητοποιήσει (και μαζί του και εμείς) ότι όσο μακριά κι αν ταξιδέψει, πάντα ο νόστος δεν θα τον αφήνει σε ησυχία.

Το νέο εγχείρημα του διασημότερου Παλαιστίνιου κινηματογραφικού δημιουργού ακούγεται ίσως βαρύ και εγκεφαλικό αλλά δεν είναι! Κάθε άλλο! Ανάλαφρο, χιουμοριστικό και δηκτικό, δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο: ούτε τους φανατισμένους συμπατριώτες, ούτε τους «γείτονες» Ισραηλινούς, ούτε τους υλιστές Αμερικάνους, ούτε τους Ευρωπαίους που αλλού πατούν κι αλλού βρίσκονται, ούτε καν τον ίδιο τον εαυτό του: ανάμεσα στις εντυπωσιακά στημένες σκηνές παράλογου χιούμορ, κάποιοι λυρικοί συμβολισμοί δεν αφήνουν να περάσει απαρατήρητη η υπαρξιακή αγωνία του για μια πατρίδα-έρμαιο της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Όπως λέει ό ίδιος ο Ελία Σουλεϊμάν για την ταινία «Αυτός που βρίσκει την πατρίδα του γλυκιά, είναι ακόμη ένας τρυφερός αρχάριος. Αυτός στον οποίο κάθε χώμα είναι σαν εκείνο της πατρίδας του είναι ήδη δυνατός. Τέλειος είναι αυτός για τον οποίο ολόκληρος ο κόσμος είναι ξένος. Ο τρυφερός έχει δέσει την αγάπη του με ένα σημείο στον κόσμο, ο δυνατός έχει επεκτείνει την αγάπη του σε όλα τα μέρη, και ο τέλειος έχει εξαλείψει εντελώς τη δική του».

Με αυτή την αλλόκοτα γλυκιά ταινία περιπλάνησης, ο Σουλεϊμάν επιχειρεί να γίνει τέλειος. Για το αν τα καταφέρνει ή όχι, κάθε θεατής μπορεί να αποφασίσει μόνος του.

Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο FIPRESCI και επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για τα περσινά βραβεία Όσκαρ. 

Διανομή: Rosebud.21 

Στους κινηματογράφους από 08.10.20