The Trial of the Chicago 7 - Η Δίκη των 7 του Σικάγου

 

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2020 

Συμπαραγωγοί: Βρετανία/Ινδία 

Διάρκεια: 129 λεπτά 

Είδος: Πολιτικό-Δικαστικό Δράμα 

* * * 

Σκηνοθεσία: Aaron Sorkin 

Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Alex Sharp, Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong, John Carroll Lynch, Yahya Abdul-Mateen II, Mark Rylance, Frank Langella, Joseph Gordon-Levitt, Ben Shenkman, J.C. MacKenzie, Noah Robbins, Kelvin Harrison Jr.,Caitlin FitzGerald και ο Michael Keaton. 

Βρισκόμαστε στο ταραγμένο 1968. Οι ΗΠΑ είναι βυθισμένες στη δίνη του πολέμου του Βιετνάμ και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Ξεκινώντας την προεκλογική περίοδο ο Πρόεδρος Τζόνσον (του Δημοκρατικού Κόμματος) δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την Προεδρία. Έτσι, εκείνο το καυτό προεκλογικό καλοκαίρι, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα οργάνωσε το συνέδριο του στο Σικάγο προκειμένου να εκλεγεί ο νέος υπόψήφιος. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι διαδηλώσεις πήραν μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση του προχώρησε σε ακραία μέτρα καταστολής μετατρέποντας τις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες σε εξέγερση που έκανε το Σικάγο να μοιάζει με φλεγόμενο πεδίο μάχης. Το φθινόπωρο, ο Λευκός Οίκος άλλαξε κόμμα και ένοικο και η Κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων του Νίξον δεν άργησε να κατηγορήσει τους διοργανωτές της διαδήλωσης (συμπεριλαμβανομένων των Έιμπι Χόφμαν, Τζέρι Ρούμπιν, Τομ Χέιντεν και του αρχηγού των Μαύρων Πανθήρων Μπόμπι Σιλ) ότι συνωμότησαν για ανατροπή του κράτους. Η ιστορική δίκη που ακολούθησε το 1969 είναι μία από τις πιο διαβόητες και ανατρεπτικές πολιτικές δίκες στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Μια φιλόδοξη ταινία που βρισκόταν για πολλά χρόνια στα χαρτιά και μάλιστα επρόκειτο να γυριστεί από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ κατέληξε να γίνει μια επίσης φιλόδοξη παραγωγή του Netflix και δεύτερο σκηνοθετικό βήμα του φημισμένου σεναριογράφου Άαρον Σόρκιν, με τον Σπίλμπεργκ ως μεγάλο μέντορα να περιλαμβάνεται πλέον στους παραγωγούς. Παρακολουθώντας το χτίσιμο της αφήγησης μιας από τις πιο χυδαίες και μικρόψυχες πολιτικές συνωμοσίες στην Ιστορία μιας δημοκρατικής χώρας, η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ταινία σεναριογράφου και ταινία που λαμβάνει υπόψη της το μέσο στο οποίο θα καταλήξει τελικά να προβάλλεται. Παντελώς αδιάφορο, εφόσον η ταινία λειτουργεί. Και λειτουργεί άψογα ως ταινία χαρακτήρων και ερμηνειών που συνθέτει με έμπνευση (χωρίς να αποφεύγει πάντα το σκόπελο του λαϊκισμού) τη σχέση Πολιτικής, Επανάστασης και Δικαιοσύνης, καταλήγοντας σε μια αιχμηρή πολιτική δήλωση, επίκαιρη σήμερα ενόψει της κρίσιμης προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ και μεταμφιεσμένη σε καλογραμμένο δικαστικό δράμα που θα μπορούσε να έχει την σφραγίδα του μεγάλου μάστορα του είδους Σίντνεϊ Λιούμετ.

Ιστορικά γεγονότα, καταγεγραμμένα, διχάζουν ακόμη την κοινή γνώμη 50 χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ αλλά ο Σόρκιν δεν χαρίζεται σε κανέναν, διανθίζοντας τον πολιτικό λόγο με κοφτερό χιούμορ και με επιφανέστερο εκπρόσωπο τον Σάσα Μπάρον Κοέν σε μια αποκαλυπτική ερμηνεία ως ριζοσπάστη Χόφμαν που μετατρέπει την Ιστορία σε καυστικό stand-up comedy show. Όχι ότι το υπόλοιπο καστ υστερεί. Κάθε άλλο! Τόσο ο Έντι Ρέντμειν στο ρόλο του μετέπειτα γερουσιαστή (και συζύγου της Τζέιν Φόντα) Τομ Χέιντεν όσο και ο μεγάλος Φρανκ Λαντζέλα στο ρόλο του Δικαστή και ο χαμαιλέων Μάρκ Ράιλανς στο ρόλο του συνήγορου κάνουν θαύματα.

Χόλιγουντ και διαλεκτική ανάλυση: ένας ασυνήθιστος συνδυασμός δια χειρός Σόρκιν και με την σφραγίδα του Netflix. 

Διανομή: Odeon 

Στους κινηματογράφους από 01.10.20 

(και στο Netflix  από 16 Οκτωβρίου)