O Que Arde – Θα έρθει η Φωτιά

 

Παραγωγή: Ισπανία – 2019 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Λουξεμβούργο 

Διάρκεια: 86 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Oliver Laxe 

Πρωταγωνιστούν: Amador Arias, Benedicta Sánchez, Inazio Abrao, Elena Fernández, David de Poso, Alvaro de Bazal, Damián Prado. 

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό ορεινό χωριό στη Γαλικία της Βορειοδυτικής Ισπανίας. Εκεί επιστρέφει ο Αμαδόρ που είχε φυλακιστεί για εμπρησμό όταν βγαίνει με αναστολή. Στο χωριό τον περιμένει μόνο η ηλικιωμένη μητέρα του. Η αγροτική ζωή είναι δύσκολη και ασκητική ενώ οι χωριανοί αποφεύγουν τον Αμαδόρ που έχει τη ρετσινιά του πυρομανή. Σ αυτό το σκληρό αλλά ειδυλλιακό περιβάλλον, θα εισβάλει και πάλι η φωτιά, σπέρνοντας την καταστροφή και πυροδοτώντας μοιραία ανεξέλεγκτες καταστάσεις.  

Το σινεμά του Γαλλοισπανού Όλιβερ Λάσε, είναι αργό, σχεδόν τελετουργικό αλλά με έντονη και σχεδόν μεταφυσική τη σύλληψη της άγριας ομορφιάς του φυσικού τοπίου. Μετά τις εξωτικές Μιμόζες του 2016 ο Λάσε επιστρέφει στα πάτρια εδάφη του για να διηγηθεί μια ιστορία βίαιης επέμβασης στη φυσική αρμονία, χρησιμοποιώντας κάμερα Super 16mm και ερασιτέχνες ηθοποιούς για να επιτύχει όσον το δυνατόν πιο «φυσικό» αποτέλεσμα στην τελική αποτύπωση μιας μεγαλοπρεπούς καταστροφής όπως μια δασική πυρκαγιά. Από τον τίτλο κιόλας γνωρίζουμε το μοιραίο φινάλε αλλά μέχρι να φθάσουμε σ αυτό, η κάμερα του Λάσε μας βυθίζει σε ένα docudrama που φέρνει αντιμέτωπους αφενός την ίδια τη Φύση σε όλη της τη σκληρή μεγαλοπρέπεια κι αφετέρου τον Άνθρωπο και τις μηχανές του, είτε είναι ο ένοχα σιωπηλός πρωταγωνιστής είτε τα συνεργεία με τις μπουλντόζες να «κλαδεύουν» δάση από ευκάλυπτους χάριν υλοτομίας.

Σινεμά υψηλής αισθητικής αλλά περιορισμένης εμβέλειας και εμπορικής αποδοχής που ωστόσο έχει τους πιστούς σινεφίλ θαυμαστές του όπως αποδεικνύει και η θριαμβευτική φεστιβαλική πορεία του: Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2019 στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» αλλά και Χρυσός Αλέξανδρος καλύτερης ταινίας και Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον ερασιτέχνη Αμαδόρ Αρίας στο περσινό 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων διακρίσεων. 

Διανομή: NEO Films 

Στους κινηματογράφους από 22.10.20