The Nest – Η Φωλιά

 

Παραγωγή: Βρετανία/Καναδάς – 2020 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα 

* * * 

Σκηνοθεσία: Sean Durkin 

Πρωταγωνιστούν: Jude Law, Carrie Coon, Oona Roche, Charlie Shotwell, Michael Culkin, Adeel Akhtar, Marcus Cornwall, Annabel Leventon και η Anne Reid. 

Ο Rory O’Hara, ιδιαίτερα ταλαντούχος και φιλόδοξος οικονομικός σύμβουλος, Βρετανικής  καταγωγής και παντρεμένος με Αμερικανίδα εκπαιδεύτρια αλόγων, αποφασίζει να μετακομίσει πίσω στη γενέτειρά του συν γυναιξοί και τέκνοις, με την ελπίδα να επωφεληθεί από την γενικότερη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στο Λονδίνο των 80s. Ωστόσο η σύζυγός του Alison δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, τα παιδιά τους αισθάνονται παράξενα και αυτό που φαινόταν σαν υπόσχεση για μια νέα λαμπρή αρχή σιγά σιγά καταρρέει, φέρνοντας το ζευγάρι αντιμέτωπο με την άσχημη αλήθεια πίσω από την κοινωνική τους βιτρίνα.

Μια βιτρίνα που αποτελεί αυτοσκοπό και προορισμό ζωής για έναν άπληστο και ρηχό άνθρωπο όπως ο οικογενειάρχης Rory με την ταπεινή Βρετανική καταγωγή που αγωνίζεται να ζήσει μια νέα «τεχνητή» ζωή, κουβαλώντας στην υπερσυντηρητική και ταξικά διαβαθμισμένη Βρετανία το δικό του American Dream, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει με κατάρρευση η Φωλιά του τίτλου.

Ο Σον Ντάρκιν επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη 9 χρόνια μετά το ντεμπούτο του Martha Marcy May Marlene που έκανε αίσθηση το 2011 στο Sundance, με το πορτραίτο μιας οικογένειας που οδηγείται σταδιακά στη διάλυση εξ αιτίας της μεγαλομανίας και της απληστίας του πάτερ φαμίλια της. Το όνειρό του, απόλυτα υλιστικό και κοινωνικά επιθετικό, δεν μπορεί να κρύψει τα ταξικά του απωθημένα και την λαϊκή καταγωγή που κρύβει επιμελώς πίσω από τον κοσμοπολίτικο αέρα που αποπνέει κάθε του βήμα, κάθε του κίνηση. Η πολυτελέστατη, τεράστια αλλά απομονωμένη έπαυλη που νοικιάζει στο Σάρεϊ έξω από το Λονδίνο, το ακριβό σχολείο που πληρώνει για το γιο του, τα πανάκριβα σινιέ ρούχα και αξεσουάρ γίνονται όπλα σε μια μάχη κοινωνικής ανόδου με κάθε τρόπο και κάθε θυσία που απαιτείται. Μια μάχη που είναι καταδικασμένος να χάσει από τον εαυτό του τον ίδιο, από την αγωνία του να «πετύχει» που τον οδηγεί σε αδιέξοδο. Η έπαυλη μετατρέπεται σταδιακά σε «στοιχειωμένο σπίτι» που κάνει τα παιδιά να αντιδρούν άσχημα και την όλο και πιο αποξενωμένη σύζυγο του να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες καθώς η αληθινή τους κατάσταση σιγά σιγά έρχεται στην επιφάνεια. 

Ο Ντάρκιν ανεβάζει αργά αλλά σταθερά την ένταση, αντιμετωπίζοντας μια ιστορία που διαδραματίζεται στα 80s του Ρόναλντ Ρίγκαν σαν υπαρξιακό δράμα εποχής, επιστρέφοντας έτσι με προφητική πικρία στις απαρχές της φιλελευθεροποίησης της Δυτικής Οικονομίας που οδήγησε τελικά την Υφήλιο στις απανωτές και συνεχιζόμενες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις του 21ου αιώνα. Το αποτέλεσμα είναι γοητευτικά σκοτεινό και δυσοίωνο, σαν μεταφυσικό θρίλερ με οικονομικό υπόβαθρο. Ο Rory O’Hara δίνει την ευκαιρία στον όλο και πιο ώριμο Τζουντ Λο να ερμηνεύσει έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του ενώ η εντυπωσιακή τηλεοπτική σταρ Κάρι Κουν συχνά κλέβει την παράσταση στο ρόλο της συζύγου.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες αυτής της, υποχρεωτικά στερημένης από πολλές επιλογές, κινηματογραφικής περιόδου που απευθύνεται με αξιώσεις σε πλατύτερο κοινό. Μακάρι να το βρει… 

Διανομή: Spentzos Films 

Στους κινηματογράφους από 22.10.20