Le Miracle du Saint Inconnu – Το Θαύμα του άγνωστου Αγίου

 

Παραγωγή: Μαρόκο - 2019 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Κατάρ 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Είδος: Μαύρη Κωμωδία 

* * * 

Σκηνοθεσία: Alaa Eddine Aljem 

Πρωταγωνιστούν: Younes Bouab, Salah Ben Saleh, Bouchaib Semmak, Mohammed Nouaimane, Anas El Baz, Abdelghani Kitab, Hasan Ben Badida, Ahmed Yarziz. 

Σε ένα μισοξεχασμένο και εγκαταλειμμένο χωριό στην έρημο, ένας κλέφτης που τον καταδιώκουν οι αρχές θάβει τη σακούλα με τη λεία του στην κορυφή ενός λόφου, μεταμφιέζοντας το σημείο ως τάφο. Όταν μετά από χρόνια αποφυλακίζεται και επιστρέφει για να βρει το θησαυρό του, ανακαλύπτει με έκπληξη ότι πάνω στο σημείο έχει κτιστεί ένα μαυσωλείο αφιερωμένο σε ένα θαυματουργό «άγνωστο άγιο» αλλά και γύρω του, ένα καινούργιο χωριό όπου καταλύουν οι προσκυνητές που προσελκύει το ιερό. Ο ήρωάς μας επιστρατεύει όλη την πανουργία του για να ανακτήσει τη λεία του και να μη φύγει με άδεια χέρια καθώς οι ιδιόρρυθμοι κάτοικοι του χωριού ζουν τα μικρά δικά τους (σπαρταριστά) δράματα.

Ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους για τον 32χρονο σκηνοθέτη και συγγραφέα από το Μαρόκο Αλαεντίν Αλγιέμ και ο Άκι Καουρισμάκι βρίσκει το όμοιό του στον Αραβόφωνο κόσμο. Παράδοξο αλλά λεπτό χιούμορ και εκκεντρικοί χαρακτήρες συνθέτουν μια νεωτεριστική παραβολή, κάτι σαν indie american cinema διασκευή παραμυθιού του Νασρεντίν Χότζα, που «καρφώνει» διακριτικά την ανθρώπινη ιδιοτέλεια και τις εμμονές με την πίστη, την ηθική και την διαχρονική και παγκόσμια ανάγκη του θαύματος ως placebo θεραπείας για κάθε στραβό που μας συμβαίνει. Ο νωχελικός ρυθμός των ανθρώπων της ερήμου συνδυάζεται με την ξέφρενη αγωνία των παρείσακτων από τη μεγάλη πόλη, είτε αυτός είναι ο νευρωτικός κλέφτης και ο πανηλίθιος συνεργός του είτε ο νεοφερμένος γιατρός που προσπαθεί να βρει τη θέση του σε ένα τόπο που κατά βάθος δεν τον χρειάζεται.

Το κοινό του Καουρισμάκι και του Τζάρμους θα εκτιμήσει ιδιαίτερα αυτό το κινηματογραφικό παράδοξο που δίνει συνεχώς την εντύπωση ότι από κάπου θα ξεπεταχτεί σαν γκεστ σταρ ο Μπιλ Μάρεϊ. ‘Αψογο όλο το καστ με τα δυσπρόφερτα ονόματα. 

Διανομή: AMA Films 

Στους κινηματογράφους από 29.10.20