61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Βράβευση του Άρη Σερβετάλη

 

Ένας ακόμη σταθμός για τα Μήλα, την πιο φημισμένη Ελληνική ταινία αυτής της βασανισμένης για τον Πολιτισμό χρονιάς, ήταν η χθεσινή βράβευση του πρωταγωνιστή της Άρη Σερβετάλη με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φετινού online Φεστιβάλ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, το βραβείο απονεμήθηκε για «μια χαμηλόφωνη και λεπτών αποχρώσεων, αλλά συνάμα δυνατή και αξέχαστη ερμηνεία. Με το εκφραστικό πρόσωπό του, το ευφυές χιούμορ του και έχοντας τον πλήρη έλεγχο κάθε εκατοστού στο κορμί του, ο Άρης Σερβετάλης μάς χαρίζει μια τραγικά αστεία ενσάρκωση ενός άνδρα που μάλλον πάσχει από αμνησία». Το μάλλον είναι λίγο σαν προσπάθεια χαρακτηρισμού μιας ερμηνείας φαινομενικά εύκολης για έναν ηθοποιό αυτής της κλάσης αλλά μελετημένης μέχρι την τελευταία μικρή λεπτομέρεια. Βλέμματα, κινήσεις, ψίθυροι, όλα έρχονται να παγιδεύσουν το βλέμμα σε ένα κλινικό σύμπαν μελαγχολίας και ανάνηψης, δίνοντας σταδιακά και αδιόρατα τα κλειδιά για τη λύση του αινίγματος μιας ιστορίας που με τον τίτλο της και μόνο είναι εκεί για να ιντριγκάρει τον υπομονετικό θεατή.

Με μια μέχρι στιγμής λαμπρή πορεία που ξεκίνησε με την επίσημη συμμετοχή τους στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, όπου άνοιξαν το τμήμα των Οριζόντων, τα Μήλα, το κινηματογραφικό μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου, κατάφεραν να μαζέψουν πάνω τους όλα τα φώτα και να φτάσουν μέχρι τα φετινά βραβεία Όσκαρ. Hype θα πει κάποιος! Ευτυχής στιγμή για τον Ελληνικό κινηματογράφο θα πούμε εμείς, τώρα που την είδαμε στην πλατφόρμα του 61ου Φεστιβάλ. Ταινία που πιάνει το αφηγηματικό νήμα από την ενδοξότερη στιγμή του Greek Weird Wave, τον Κυνόδοντα (όπου ο Νίκου ήταν βοηθός σκηνοθέτη),και πηγαίνει πολλά βήματα πιο πέρα ή μάλλον πιο κοντά μας, πιο κοντά σε ένα ευρύτερο σινεφίλ κοινό, προτείνοντας μια σχεδόν επίκαιρη ιστορία συναισθηματικής πανδημίας που θα ήταν ανατριχιαστικά συγκλονιστική αν δεν διέθετε αυτή τη γοητευτική αποστασιοποίηση κι αυτό το κλινικά μαύρο χιούμορ που υπηρετείται ιδανικά από όλους τους ερμηνευτές.  

Επόμενος σταθμός Oscar; Θα δείξει. Η ταινία έχει λάβει το χρίσμα της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Oscar Διεθνούς ταινίας της επόμενης χρονιάς, μια κατηγορία όπου ο ανταγωνισμός είναι πάντοτε σκληρός. Η φίρμα όμως της Cate Blanchett ανάμεσα στους executives που προωθούν την ταινία στις ΗΠΑ (αλλά και σε 40 ακόμη κινηματογραφικές αγορές) καθώς και οι διθυραμβικές κριτικές του ξένου τύπου που μάλιστα παρομοιάζουν τον Σερβετάλη με τον Daniel Day Lewis, ίσως κάνουν την έκπληξη και οδηγήσουν τα Μήλα στην απονομή (όποτε γίνει) με περισσότερες από μια υποψηφιότητες.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις Ελληνικές αίθουσες (όποτε ανοίξουν) από την Feelgood Entertainment. Από την οποία θα κυκλοφορήσει το 2021 και η άλλη πολυαναμενόμενη ταινία του Άρη Σερβετάλη Man of God όπου υποδύεται τον Άγιο Νεκτάριο! Ευλόγησον! 

Παρακάτω το trailer της ταινίας