1,35 εκατ.€ για τη στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ideal: Η αγαπημένη αίθουσα της Πανεπιστημίου παραμένει κλειστή μέχρι νεωτέρας! 

Με 1.350.000 ευρώ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στηρίζει την ελληνική κινηματογραφία, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «μετά την εμπεριστατωμένη συζήτηση που είχαμε στις 6 Οκτωβρίου με εκπροσώπους κινηματογραφικών επιχειρήσεων, το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκπόνησε ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των αιθουσών τους. Στόχος του προγράμματος είναι η απόδοση κινήτρων τόσο για την προβολή ελληνικών ταινιών, στη δύσκολη εποχή της πανδημίας, όσο και για τη στήριξη των κινηματογράφων που τις προβάλλουν». Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Η στήριξη αφορά επιχειρήσεις κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας που διαθέτουν μία ή δύο αίθουσες (οθόνες), των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, με κρατική εντολή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά πρόβαλαν τουλάχιστον μία ελληνική ταινία κατά την κινηματογραφική περίοδο 2019-2020. Επίσης, αφορά και στους κινηματογράφους, με τα ίδια χαρακτηριστικά, που θα προβάλουν κατά την περίοδο 2020-2021 τουλάχιστον μία ελληνική ταινία μεγάλου μήκους, για μία πλήρη εβδομάδα. Κάθε κινηματογράφος μπορεί να ενισχυθεί για τη προβολή ως και 3 ταινιών ανά κάθε κινηματογραφική περίοδο, το ύψος δε της ενίσχυσης του κινηματογράφου ανέρχεται ανά ταινία: α) στις €2.000 για κάθε ελληνική ταινία που προβλήθηκε για μία εβδομάδα και β) στις €3.000 συνολικά για κάθε ελληνική ταινία που προβλήθηκε για δύο ή περισσότερες εβδομάδες

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ΕΔΩ

Ευτυχία: Ιδανικός συνδυασμός εμπορικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας

Είναι προφανές ότι οι περισσότερες αίθουσες που εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις έχουν προβάλει ελληνική ταινία την προηγούμενη περίοδο. Αρκεί και μόνη η πολύμηνη προβολή της Ευτυχίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα για να καλύψει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Ήταν επιτέλους καιρός για τις χειμαζόμενες κινηματογραφικές αίθουσες που όχι μόνο υπέστησαν και υφίστανται διπλό και πολύμηνο lockdown αλλά έχουν δει και τους θεατές να τις εγκαταλείπουν λόγω φόβου αλλά και λόγω έλλειψης δυνατών τίτλων αφού η πλειονότητα των εμπορικών ταινιών έχει πάρει αναβολή προβολής για το επόμενο έτος.

Τώρα μένει να αποσαφηνισθεί ο τρόπος που θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα από ένα Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που είδε σύσσωμο το ΔΣ του να παραιτείται και να αντικαθίσταται τη στιγμή που καθυστερεί η εφαρμογή προηγούμενων προγραμμάτων ενίσχυσης και ανακοινώνονται και νέα συμπληρωματικά προγράμματα. Προγράμματα τα οποία πάντως, η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) και η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), εκπροσωπώντας το σύνολο σχεδόν της ενεργής κινηματογραφικής κοινότητας, χαιρέτισαν με σχετικές κοινές δηλώσεις ικανοποίησης.

Από πού όμως θα πρωτοξεκινήσει η μονίμως ζητούμενη νέα αρχή; Ας ευχηθούμε καταρχήν να ξεκινήσει.

Πάντως με την ευκαιρία της προβολής στο online 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πολλών ταινιών, στην ολοκλήρωση των οποίων συνέβαλε το ΕΚΚ, ανατέθηκε στη νικήτρια του φετινού Φεστιβάλ Δράμας Θέλγια Πετράκη η δημιουργία ενός νέου διαφημιστικού σποτ, δηλωτικού εξωστρέφειας και διεθνών συνεργειών. Μακάρι να έρθουν και ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Παρακάτω το σχετικό spot.

SPOT_GFC_HFC_TAXI from Thelyia Petraki on Vimeo.