Η Ακρόπολη ξανά στο…μάτι της καταιγίδας

 

Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τα θετικά σχόλια για τις νέες υποδομές της Ακρόπολης (και συγκεκριμένα για τον υπερσύγχρονο ανελκυστήρα πλαγιάς για άτομα με κινητικές δυσκολίες που κατασκευάστηκε με δωρεά και υλοποίηση του Ιδρύματος Ωνάση) και νέα προβλήματα προέκυψαν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις αυτών των ημερών. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν συσσωρεύσεις υδάτων επάνω στο λόφο και ιδιαίτερα στη βορεινή πλευρά του, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων κατά του Υπουργείου Πολιτισμού τόσο στα social media όσο και στη Βουλή. Εύλογο το ερώτημα: μα είναι δυνατόν να πλημμυρίζουν οι λόφοι; Η απάντηση είναι δυστυχώς ναι, συμβαίνει και αυτό!

Οι εγκαλούντες την ηγεσία του Υπουργείου, Αντιπολίτευση, Τύπος και σχολιαστές των Media,  συνδέουν το γεγονός με την αποκαλούμενη τσιμεντοποίηση του μνημείου την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την αδυναμία διαφυγής των ομβρίων υδάτων. To αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού ωστόσο επικαλείται προηγούμενο ιστορικό πλημμυρών (από το 2013) και έργων υποδομής τα οποία έπρεπε να γίνουν και καθυστέρησαν επί χρόνια. Σε χθεσινή λεπτομερή ανακοίνωση του Υπουργείου επισημαίνεται ότι για το πρόβλημα δεν ευθύνονται ο πρόσφατες παρεμβάσεις για δημιουργία διαδρόμων επάνω στο Βράχο (αναλυτικά δείτε ΕΔΩ)

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη σημείωση ότι ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί. 

Μετά την χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΑ και επειδή ο θόρυβος και τα σχόλια στα Media δεν έχουν κοπάσει καθόλου σχετικά με το πρωτοφανές φαινόμενο, το Υπουργείο επανήλθε με σημερινή ανακοίνωση (αναλυτικά ΕΔΩ), την οποία συνοδεύει και με σχετική φωτογραφία (του πριν και του μετά) όπως παρακάτω.

 Φωτογραφικό κολάζ από το site του ΥΠΠΟΑ

Μπορεί βέβαια η ανακοίνωση να έχει τίτλο «Η αλήθεια για τα νερά στην Ακρόπολη» ωστόσο η πλήρης αλήθεια βρίσκεται πιθανόν κάπου στο μέσον. Εν αναμονή ολοκλήρωσης των υπό μελέτη υδραυλικών έργων, ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της Πολιτείας…