Μήλα στο δρόμο για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους

 

Τα Μήλα του Χρήστου Νίκου, η πρόταση της Ελλάδος για τις υποψηφιότητες στην κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, συμπαραγωγός των οποίων είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο της Αμερικάνικης Ακαδημίας, ένα βήμα πριν από την είσοδό τους στις καυτές λίστες των Όσκαρ. Προηγήθηκε η μεγάλη πορεία τους σε διεθνή φεστιβάλ, με βραβεία και ενθουσιώδεις κριτικές, στη διάρκεια μιας δύσκολης χρονιάς λόγω της πανδημίας, που έφερε την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα σε μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα συνεχών σοκ.

Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά μας μέχρι την απονομή των Όσκαρ που φέτος θα διεξαχθεί στις 25 Απριλίου. Ο πυρετός όμως για τα Μήλα άρχισε ν’ ανεβαίνει με το ξεκίνημα του 2021, προκαλώντας θερμά συναισθήματα και θετικές σκέψεις από την ενθουσιώδη υποδοχή της ταινίας στις ΗΠΑ. Η πρόσφατη συμπερίληψη της ταινίας από το έγκριτο περιοδικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας Variety, στη 16η θέση μιας λίστας 20 ταινιών ανάμεσα σε ταινίες από 70 χώρες που φιλοδοξούν ν’ ακουστούν στην πεντάδα των υποψηφίων για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, μάς κάνει αισιόδοξους. Το γεγονός ωστόσο (που μόλις ανακοινώθηκε) ότι η φετινή shortlist του Διεθνούς Όσκαρ διευρύνεται από 10 σε 15 ταινίες οι οποίες θα προκύψουν αποκλειστικά από τις ψήφους εγγεγραμμένων μελών μας κάνει λιγότερο αισιόδοξους! Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα μάθουμε αυτή την πολυαναμενόμενη λίστα ενώ η οσκαρική 5άδα θα ανακοινωθεί στις 15 Μαρτίου. Μέχρι τότε υπομονή και συντονισμένες ενέργειες (όπως παρακάτω)…

Τα Μήλα και η Κέιτ Μπλάνσετ

Τα Μήλα, στη διαδρομή τους προς το Όσκαρ, έχουν πολύτιμη σύμμαχό τους την Κέιτ Μπλάνσετ. Ως γνωστόν, η διάσημη ηθοποιός συνδράμει από τη θέση του executive producer στην προώθηση της ταινίας. Ενδεικτική ήταν η συζήτηση στο κανάλι του διαδικτυακό περιοδικού TheWrap στο YouTube, στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η Μπλάνσετ σύστησε τον Έλληνα σκηνοθέτη στο κοινό και στα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας (δείτε σχετικά ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=_2M-zZRHT2o ). Η πράξη αυτή της διάσημης ηθοποιού πιστοποιεί την αξιοπιστία και τη δυναμική που απέκτησε την τελευταία δεκαετία η ελληνική ταινία διεθνώς.

Online προβολή την Κυριακή 17/1

Σε κοινή δράση για να φτάσει η ελληνική πρόταση στα Όσκαρ προχώρησαν το Los Angeles Greek Film Festival και το UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture. Συγκεκριμένα, την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, θα προβάλουν διαδικτυακά τα Μήλα –η 24ωρη διάθεση της ταινίας θα είναι ελεύθερη-παρέχοντας τη δυνατότητα και στους ψηφοφόρους της Αμερικανικής Ακαδημίας να δουν την ταινία. Στην ίδια πλατφόρμα θα διατίθεται μαζί με τα Μήλα και η ταινία Index του Νικόλα Κολοβού, που προσδοκά  την είσοδό της στην πεντάδα υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που ελληνική ταινία κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην πεντάδα της κατηγορίας του βραβείου Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ήταν το 2010 με τον Κυνόδοντα (Dogtooth) του Γιώργου Λάνθιμου, πάλι σε παραγωγή του Ηρακλή Μαυροειδή. Όλοι γνωρίζουν πως απογειώθηκαν τόσο η φήμη της ταινίας όσο και η καριέρα του Γιώργου Λάνθιμου που έφθασε να γίνει ένα από τα πρώτα ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας μέσα σε λίγα χρόνια με αποκορύφωμα την Οσκαρική Ευνοουμένη του.

Υπόθεση

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.

Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας, σε μια κοινωνία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μη αναστρέψιμη επιδημία.

Να επαναλάβουμε εδώ ποιες ήταν οι πρώτες μας εντυπώσεις από την προβολή της ταινίας στο 61ο online  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου ο Άρης Σερβετάλης τιμήθηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας: «Με μια μέχρι στιγμής λαμπρή πορεία που ξεκίνησε με την επίσημη συμμετοχή τους στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, όπου άνοιξαν το τμήμα των Οριζόντων, τα Μήλα, το κινηματογραφικό μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου, κατάφεραν να μαζέψουν πάνω τους όλα τα φώτα και να φτάσουν μέχρι τα φετινά βραβεία Όσκαρ. Hype θα πει κάποιος! Ευτυχής στιγμή για τον Ελληνικό κινηματογράφο θα πούμε εμείς, τώρα που την είδαμε στην πλατφόρμα του 61ου Φεστιβάλ. Ταινία που πιάνει το αφηγηματικό νήμα από την ενδοξότερη στιγμή του Greek Weird Wave, τον Κυνόδοντα (όπου ο Νίκου ήταν βοηθός σκηνοθέτη),και πηγαίνει πολλά βήματα πιο πέρα ή μάλλον πιο κοντά μας, πιο κοντά σε ένα ευρύτερο σινεφίλ κοινό, προτείνοντας μια σχεδόν επίκαιρη ιστορία συναισθηματικής πανδημίας που θα ήταν ανατριχιαστικά συγκλονιστική αν δεν διέθετε αυτή τη γοητευτική αποστασιοποίηση κι αυτό το κλινικά μαύρο χιούμορ που υπηρετείται ιδανικά από όλους τους ερμηνευτές».  

Παρακάτω το trailer της ταινίας 

 

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας

Μήλα

Ελλάδα 2020 σε συμπαραγωγή με Πολωνία και Σλοβενία

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου

Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης

Παραγωγός: Ηρακλής Μαυροειδής / Συμπαραγωγή:  Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Bartosz Swiniarski

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης

Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα

Μουσική: The Boy

Ερμηνείες: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής.