Kitoboy (The Whaler Boy) – Το Ταξίδι της Φάλαινας

 

Παραγωγή: Ρωσία – 2020 

Σε συμπαραγωγή με Πολωνία/Βέλγιο 

Διάρκεια: 93 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * 

Σκηνοθεσία: Philipp Yuryev 

Πρωταγωνιστούν: Vladimir Onokhov, Kristina Asmus, Vladimir Lyubimtsev, Nikolay Tatato, Arieh Worthalter, Maria Chuprinskaia. 

Το Ταξίδι της Φάλαινας, το συγκινητικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Philipp Yuryev που αποτέλεσε την ταινία έναρξης του τελευταίου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι η δεύτερη ταινία Α΄ Προβολής, μετά από την επιτυχημένη πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας ΛΑΡΑ μέσα από τον ιστότοπο της StraDα που αγκάλιασε το κοινό, που κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιανουαρίου 2021 ψηφιακά (online) από τη StraDa Films https://www.stradafilms.gr/ δίνοντας και πάλι τη δυνατότητα συνεργασίας σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο θεατής θα μπορεί να παρακολουθήσει την ταινία online, χωρίς συνδρομή, αγοράζοντας ένα ψηφιακό εισιτήριο (virtual e-ticket) και ενισχύοντας ταυτόχρονα κάποια αίθουσα επιλογής του. 

Η StraDa δίνει τη δυνατότητα σε αίθουσες-συνεργάτες της, να συμμετέχουν στο online virtual release ταινιών της Α' Προβολής παρά το γεγονός ότι παραμένουν ακόμα κλειστές λόγω covid. Ο θεατής μπορεί έτσι να στηρίξει και έμπρακτα την αίθουσα που αγαπά, με αγορά e-ticket, μέσω ειδικού παραθύρου/virtual γκισέ της συνεργαζόμενης αίθουσας επιλογής του.

Η υπόθεση

Βρισκόμαστε σε ένα χωριό αυτόχθονων Ινουίτ φαλαινοθήρων στη Ρώσικη πλευρά του Βερίγγειου Πορθμού, εκεί όπου η Σιβηρία συναντά την Αλάσκα. Ένα χωριό σχετικά απομονωμένο από τον έξω κόσμο, με εμφανή έλλειψη γυναικείου πληθυσμού, που ζει από το παραδοσιακό κυνήγι της φάλαινας και όπου οι άνδρες, έχοντας ανακαλύψει το internet, καταφεύγουν στο onlinechat με κάμερα, όταν βέβαια δεν πέφτει το ρεύμα. Μαζί τους και οι δύο κολλητοί 15χρονοι του χωριού ο Λέσκα και ο Κόλιαν. Μη έχοντας ακριβή αντίληψη της έξω πραγματικότητας ο άβγαλτος Λέσκα ερωτεύεται το κορίτσι της Camera «από το Ντιτρόιτ». Όταν πιάνει στα πράσα την αγαπημένη του να «συνομιλεί» με τον Κόλιαν, θολώνει από τη ζήλεια και φεύγει από το χωριό για να πάει να την βρει στην άλλη πλευρά της θάλασσας, στο Ντιτρόιτ. Σε αυτή την Οδύσσεια που ξεκινά, ο Λέσκα έχει να διδαχθεί πολλά πράγματα για τον κόσμο που θα τον φέρουν στο κατώφλι της ενηλικίωσης και στις επιλογές που πρέπει να κάνει, ανάμεσα στη ζωή πίσω στο χωριό και το γνώριμο παρελθόν και ένα μέλλον γεμάτο από την ταραχή της νιότης και τον παλμό της πρώτης αγάπης.

Η ανταπόκριση μας για την ταινία από το 61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ένα ταξίδι σύγκρουσης πολιτισμών, παρελθόντος και μέλλοντος με φόντο μια ιστορία ερωτικής αφύπνισης και ήρωα ένα ορμητικό αγόρι που βιάζεται να κατακτήσει τη ζωή. Ο Λέσκα φυσικά δεν γνωρίζει αυτό που γνωρίζει εξ αρχής ο θεατής και η σκληρή πραγματικότητα φιλτράρεται από τη φαντασία του καθώς η έξοδός του από το μικρόκοσμο του δεν εξελίσσεται ακριβώς όπως την περίμενε. Με φόντο την εξαιρετικά φωτογραφημένη απέραντη ερημιά της τούνδρας του Βορρά, η περιπλάνηση του Λέσκα τον φέρνει στα όρια του, αντιμέτωπο με τη φύση και τους ανθρώπους, μέχρι να οδηγηθεί στο «σωστό» μέλλον του. Όλα όμως είναι θέμα προοπτικής σε αυτή την τρυφερή και κατά διαστήματα χιουμοριστική συμβολική οδύσσεια ενηλικίωσης.

Βραβεία – Επίσημες Συμμετοχές σε Φεστιβάλ

H ταινία εντυπωσίασε στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως ταινία έναρξης, ενώ κατέκτησε και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας 2020. 

Strada Films Online

Από τις 31 Οκτωβρίου και μέσα από το site της η StraDa Films προσφέρει στο κοινό, χωρίς συνδρομή, όλες τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της. Με δυνατότητα θέασης για συγκεκριμένο ή και για απεριόριστο διάστημα. Η έναρξη έγινε με τις τρεις ταινίες του τρομερού παιδιού του ελληνικού σινεμά, Σύλλα Τζουμέρκα. ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ, η ΕΚΡΗΞΗ και η ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ είναι διαθέσιμες μέσα από το site www.stradafilms.gr  χωρίς συνδρομή. Άνοιξαν ακόμα για το κοινό οι ταινίες: ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (COLD WAR) & ΙDA, τα δύο αριστουργήματα του Pawel Pawlikowski, καθώς και οι πολυβραβευμένες ελληνικές ταινίες που εντυπωσίασαν με την κινηματογραφική τους έξοδο, ΟΙΚΤΟΣ και ΑΦΤΕΡΛΩΒ. 

Δείτε τις ταινίες της StraDa Films online, χωρίς συνδρομή. Τώρα από τον ιστότοπο της StraDa Films   www.stradafilms.gr