Christopher Plummer (1929-2021)

 

Ο θρυλικός πρωταγωνιστής της Μελωδίας της Ευτυχίας αλλά και ένας από τους σημαντικότερους Σαιξπηρικούς ηθοποιούς του Αγγλόφωνου Θεάτρου εγκατέλειψε σήμερα τα εγκόσμια, αφήνοντας μια σπουδαία καλλιτεχνική παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα αλλά και στην αγαπημένη του πατρίδα τον Καναδά, όπου θεωρείται National Treasure.

O ερμηνευτής με τη χαρακτηριστική βαθιά και εντυπωσιακή φωνή έχτισε μια διεθνή κινηματογραφική και τηλεοπτική καριέρα 60 ετών, παράλληλη με σπουδαία θεατρικά επιτεύγματα ήδη από τη δεκαετία του 50, όταν πρωτοέπαιξε τον Ερρίκο τον 5ο του Σαίξπηρ στο απαιτητικό Φεστιβάλ του Στράτφορντ.  

Περιζήτητος στον κινηματογράφο μέχρι τα 90 του χρόνια, έγινε διάσημος για το ρόλο του γοητευτικού Κάπταιν Φον Τραπ στην αριστουργηματική Μελωδία της Ευτυχίας ( ρόλο που σύμφωνα με φήμες αντιπαθούσε σφόδρα) ωστόσο έπρεπε να περιμένει μέχρι τα 80 του για να δει οσκαρικές υποψηφιότητες. Τρεις φορές υποψήφιος λοιπόν για Oscar, το κέρδισε τελικά το 2012 για το ρόλο ενός ηλικιωμένου καταπιεσμένου gay στην δραματική κομεντί Beginners.

 All the money in the world

Σε ηλικία 82 ετών υπήρξε ο γηραιότερος παραλήπτης του αγαλματίδιου, ωστόσο το 2017 πρόσθεσε ακόμη μια υποψηφιότητα, για το ρόλο του J.Paul Getty στην ταινία του Ridley Scott All the money in the world, ένα ρόλο που ανέλαβε και έφερε σε πέρας σε χρόνο ρεκόρ μετά την αποπομπή του Kevin Spacey και το ξαναγύρισμα όλων των σκηνών του. Δεν πρέπει να παραλείψουμε εξάλλου το ρόλο του τηλεοπτικού ρεπόρτερ Μάικ Γουάλας στο κλασσικό Insider του 1999 του Michael Mann. Στον αγγλόφωνο κόσμο άφησε επίσης εποχή για ένα ακόμη αυτή τη φορά φωνητικό ρόλο, αφού ερμήνευσε τον σκοτεινό εξερευνητή Τσαρλς Μαντς στο αριστούργημα της Pixar Ψηλά στον Ουρανό. Ο προτελευταίος του ρόλος ήταν στο απολαυστικό Knives Out του 2019, σε ρόλο διάσημου συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου.

Στα Μαχαίρια

Περισσότερα για τις ταινίες Στα Μαχαίρια και Όλα τα Λεφτά του Κόσμου, στα παρακάτω link

https://www.grandmagazine.gr/ngine/article/4927/knives-out-sta-maxairia

https://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3795/all-the-money-in-the-world-ola-ta-lefta-tou-kosmou