J. Edgar

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2011

Διάρκεια: 137 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

Πρωταγωνιστούν: Leonardo Di Caprio, Armie Hammer, Naomi Watts, Judy Dench, Josh Hamilton, Dermot Malroney, Josh Lucas, Zach Grenier, Lea Thompson.

Υπόθεση: Ο Τζ. Έντγκαρ Χούβερ ήταν μία περίπλοκη και συναρπαστική φυσιογνωμία που γοήτευσε την Αμερική και του οποίου η κληρονομιά είναι ακόμη αισθητή στις αίθουσες του κτιρίου του FBI, το οποίο πήρε το όνομά του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Τζ. Έντγκαρ Χούβερ εξελίχθηκε σε ένα από τους ισχυρότερους άνδρες στην Αμερική. Ως επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) για σχεδόν 50 χρόνια, τίποτα δεν τον σταματούσε από το να «προστατεύει» τη χώρα του. Στη διάρκεια της θητείας οκτώ προέδρων και εν μέσω τριών πολέμων, ο Χούβερ κήρυξε τον πόλεμο σε όποιες απειλές εμφανίζονταν στο δρόμο του, πραγματικές και φανταστικές, συχνά παρακάμπτοντας τους κανόνες προκειμένου να διαφυλάξει όπως αυτός αντιλαμβανόταν την ασφάλεια των συμπατριωτών του. Ακολούθησε μεθόδους συχνά αδίστακτες, λαμβάνοντας για έπαθλο τον πολυπόθητο, θαυμασμό του κόσμου. Είχε καταλυτικό ρόλο στην Αμερικανική εγκληματολογία και δημιούργησε ένα σύστημα ομοσπονδιακών νόμων που άλλαξε την Αμερική, με ποικίλους τρόπους, οι  οποίοι παραμένουν επίκαιροι ακόμα και σήμερα. Ήταν ταυτόχρονα σεβαστός, αλλά και ενέπνεε το φόβο. Εξαιτίας της διττής φύσης του χαρακτήρα του, η δημόσια και ιδιωτική του ζωή  προκαλούσε φήμες και υπονοούμενα, αλλά, χάρη στην αιώνια μυστικότητά του, το ερώτημα,  ποιος ήταν πραγματικά, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστο ακόμα και σήμερα.

Η ταινία "Τζ. Έντγκαρ" εξερευνά την προσωπική και δημόσια ζωή και τις σχέσεις ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να διαστρεβλώσει την αλήθεια πολύ εύκολα, παρόλο που κατά ένα τρόπο αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα  της  - δικής του  - δικαιοσύνης, συχνά επηρεαζόμενος από σκοτεινές δυνάμεις εξουσίας. O κοντινότερος συνάδελφός του, ο Κλάιντ Τόλσον, ήταν και ο σταθερός σύντροφός του. Η γραμματέας του, Έλεν Γκάντι, η οποία ήταν ίσως και η πιο μυημένη στα σχέδια του, παρέμεινε πιστή σ΄αυτόν ως το τέλος της ζωής του. Μόνο η μητέρα του Χούβερ, η οποία υπήρξε έμπνευση και συνείδησή του, θα τον εγκαταλείψει, συντρίβοντας συναισθηματικά το γιο της, που πάντα επιζητούσε την αγάπη και την έγκρισή της.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, στην πρώτη του συνεργασία με το δημιουργό του Million Dollar Baby και άλλων σκηνοθετικών κομψοτεχνημάτων, κεντάει (όπως πάντα) στον ομώνυμο ρόλο και εξασφαλίζει μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα αλλά και πολλές πιθανότητες να δηλώσει παρουσία στα επερχόμενα Όσκαρ. Το σενάριο ανήκει στο νεαρό Ντάστιν Λανς Μπλακ που βραβεύτηκε με Όσκαρ για το Milk to 2009.

Διανομή: Village Films

Στις αίθουσες από 19.01.12.