Michelangelo Infinito – Μιχαήλ Άγγελος ο Θεϊκός

 

Παραγωγή: Ιταλία – 2018 

Με τη συνεργασία των Αρχών και των Μουσείων του Βατικανού 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Είδος: Βιογραφικό Δράμα 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Emanuele Imbucci 

Πρωταγωνιστούν: Enrico Lo Verso, Ivano Marescotti. 

Ο «Μιχαήλ Άγγελος – Ο θεϊκός» είναι μια ταινία που αναφέρεται στην απόλυτη ιδιοφυΐα στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης και της Αναγέννησης : τον Μιχαήλ Άγγελο Μπουοναρότι.

Οι κόσμοι της τέχνης και του κινηματογράφου, συναντιούνται για να αποκαλύψουν το πορτρέτο του τεράστιου καλλιτέχνη. Μια αθάνατη προσωπικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα, ένα καλλιτεχνικό έργο που έμεινε αιώνιο. Αυτή η ταινία ακολουθεί την κύρια γλυπτική και εικονογραφική παραγωγή του Μιχαήλ Άγγελου, με τα πιο διάσημα αριστουργήματά του: τις νωπογραφίες της Καπέλα Σιξτίνα, τα γλυπτά του Δαυίδ και της Πιετά στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου και πολλά άλλα έργα.

Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες απεικόνισης και ανάδειξης του έργου του μεγαλύτερου καλλιτέχνη της Αναγέννησης όπως η ταινία του Κάρολ Ριντ The Agony and the Ecstasy το 1965, ωστόσο είναι αξιοπερίεργη η έλλειψη παρουσίασης στον κινηματογράφο μιας τόσο σημαντικής προσωπικότητας της Τέχνης. Αυτή την έλλειψη επιχειρούν να καλύψουν οι Ιταλοί δημιουργοί αυτής της πρόσφατης παραγωγής, επιλέγοντας την φόρμα ενός δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ και βασίζοντας την αφήγηση στο διάσημο βιογραφικό έργο του σύγχρονου του Μικελάντζελο καλλιτέχνη και ιστορικού Τζόρτζιο Βαζάρι.

Ο Βαζάρι, διάσημος και επιτυχημένος Φλωρεντίνος καλλιτέχνης της Χρυσής Εποχής των Μεδίκων, κατέγραψε τους βίους και το έργο σύγχρονών του καλλιτεχνών, έχοντας μάλιστα την πατρότητα του όρου Αναγέννηση. Ανάμεσα στους βιογραφούμενους εξέχουσα θέση κατέχει ο Μικελάντζελο και οι θεϊκά εμπνευσμένες δημιουργίες του.

Η ταινία ζωντανεύει τον μεγάλο καλλιτέχνη μέσα από τον πύρινο λόγο του Βαζάρι και την έξοχη κινηματογράφηση των κλασσικών έργων του Μικελάντζελο τόσο των γλυπτών όσο και των μεγάλων τοιχογραφιών του. Η Πιετά, ο Δαβίδ, η Καπέλα Σιστίνα όλα είναι εδώ άριστα φωτογραφημένα από τον έμπειρο Διευθυντή Φωτογραφίας Μαουρίτσιο Καλβέζι. Ωστόσο αυτό που λείπει είναι μια συγκεντρωμένη οπτική για τον καλλιτέχνη και μια γενικότερη κριτική τοποθέτηση ενός έργου που καθόρισε την πορεία της μελλοντικής Τέχνης αφού η ταινία δεν αποφασίζει αν θα αφήσει τον καλλιτέχνη να μιλήσει μέσα από το έργο που μας κληροδότησε ή αν θα εικονογραφήσει το βιογραφικό χρονογράφημα του Βαζάρι με τον Ενρίκο Λο Βέρσο να περιφέρεται ως ανεξήγητα βασανισμένος καλλιτέχνης που έχει ξεφύγει από τα βιογραφικά έπη του Γιάννη Σμαραγδή.

Οι λάτρεις της τέχνης πάντως δεν θα μείνουν απογοητευμένοι αφού τα ίδια τα έργα αποζημιώνουν τον θεατή και δίνουν μια καλή ιδέα για την κολοσσιαία συνεισφορά του Μικελάντζελο στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο Πολιτισμό. Εξάλλου η κινηματογράφηση είχε τις ευλογίες και την πλήρη συνεργασία της Αγίας Έδρας που άνοιξε τις πύλες της (και το ταμείο της) στους κινηματογραφιστές…

Διανομή: Weird Wave

Η ταινία είναι διαθέσιμη από 4 Μαρτίου σε αποκλειστική online Α' Προβολή στους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡΑΝΔΟΡΑ, στο site της Weirdwave και στην πλατφόρμα της  Videorama On Demand