Megaron Online: EΛΣΟΝ: Oκτέτο του Schubert

 

Το Megaron Online καλωσορίζει την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), την πρώτη ορχήστρα νέων in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια σημαντική διαδικτυακή πρεμιέρα, την Πέμπτη 11 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, που θα μεταδοθεί από το site και το fb του ΜΜΑ.

Το νεανικό σύνολο θα ερμηνεύσει σε δωρεάν live streaming, με τη δική του φρέσκια ματιά, το Οκτέτο σε φα μείζονα, D. 803 του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ], ένα από τα πλέον αριστουργηματικά έργα της ευρωπαϊκής μουσικής δωματίου, το οποίο εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 200 χρόνια μετά τη σύνθεσή του. Στη συναυλία συμμετέχουν, ως κλαρινετίστας, ο Διονύσης Γραμμένος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ΕΛΣΟΝ, και η γαλλίδα βιολονίστα Alexandra Soumm [Αλεξάνδρα Σουμ]. Λαμβάνουν επίσης μέρος οι μουσικοί: Γιώργος Μπάνος (β΄ βιολί), Άλκηστις Μισούλη (βιόλα), Αναστασία Δεληγιαννάκη (βιολοντσέλο), Κωνσταντίνος Σηφάκης (κοντραμπάσο), Ανδρέας Ανθόπουλος (φαγκότο) και Άγγελος Σιωράς (κόρνο).

 

Παρακολουθήστε τη συναυλία (συμπαραγωγή ΕΛΣΟΝ – ΜΜΑ) από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΠΠΟΑ: 

https://www.megaron.gr/event/?dateStart_filter=&dateEnd_filter=&season_filter%5B%5D=onlineel

https://digitalculture.gov.gr/

Ή από το fb του Μεγάρου:

https://www.facebook.com/megaron.gr   

Live streaming

Πεμπτη 11 Μαρτίου | 8:30 μ.μ.

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

Όλες οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.

 

Franz Schubert (1797 – 1828)

Οκτέτο σε φα μείζονα, D. 803

Το Οκτέτο σε φα μείζονα, παραγγελία στον Schubert του αυστριακού κόμη Ferdinand von Troyer [Φέρντιναντ φον Τρόγιερ], ξακουστού κλαρινετίστα του καιρού του, γράφτηκε τον Μάρτιο του 1824 και αποτελεί μια σπάνια συνθετική φόρμα. Πρωτοπαρουσιάστηκε λίγους μήνες αργότερα από τον φον Τρόγιερ σε συναυλία στην κατοικία του αρχιδούκα Ροδόλφου, σημαντικού προστάτη των τεχνών, εκείνη την εποχή.  Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα ντιβερτιμέντο μεγάλης κλίμακας που χαρακτηρίζεται από πνεύμα ζωηρότητας και αισιοδοξίας και δεξιοτεχνική γραφή στα μέρη για σόλο κλαρινέτο, αλλά και για κλαρινέτο και φαγκότο. Στα βασικά μουσικά θέματα του πρώτου μέρους του ο ακροατής αναγνωρίζει εύκολα τη μελωδία του περίφημου τραγουδιού του Schubert «Ο Οδοιπόρος» [“Der Wanderer”].  

 

O κλαρινετίστας και αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος…

… έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Σημείωσε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 2008, όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Νέου ευρωπαίου μουσικού της χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Βιέννης μπροστά σε 50.000 θεατές και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για περισσότερες από 20 χώρες. Είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου (κλαρινέτο) στην ιστορία του διαγωνισμού που έχει τιμηθεί με τη διάκριση αυτή.

Εμφανίζεται τακτικά σε μεγάλα συμφωνικά κέντρα της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Άμστερνταμ, του Λονδίνου, της Βιέννης και του Παρισιού, ενώ έχει δώσει ζωντανές συναυλίες που μεταδόθηκαν από μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης.

Έκανε το ντεμπούτο του ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με σύνολα και πολιτιστικούς φορείς διεθνούς κύρους, όπως η Όπερα του Καναδά́ (Ευγένιος Ονιέγκιν του Tchaikovsky [Τσαϊκόφσκι], Η απαγωγή από το σεράι του Mozart [Μότσαρτ]), η Ορχήστρα Δωματίου της Σκάλας του Μιλάνου με σολίστ τη διάσημη πιανίστα Khatia Buniatishvili [Κάτια Μπουνιατισβίλι] (Δεύτερο κοντσέρτο του Rachmaninoff [Ραχμάνινοφ]), η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης, η Ορχήστρα Δωματίου του Βελγίου (Μαγικός Αυλός του Mozart), η Φιλαρμονική́ Ορχήστρα της Μάλτας (στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο προεδρικό́ γκαλά́), αλλά́ και οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Οδησσού και Ταϊλάνδης (Συμφωνίες των Nielsen [Νίλσεν] και Βrahms [Μπραμς] αντίστοιχα).

Tη σεζόν 2020 – 21 ο Διονύσης Γραμμένος είναι κορυφαίος αρχιμουσικός της English Touring Opera στην παρουσίαση της όπερας Λα Μποέμ του Puccini [Πουτσίνι] και διευθύνει, μεταξύ άλλων, την Κρατική́ Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από́ την Ελληνική́ Επανάσταση. Επίσης, είναι ο πρώτος έλληνας μαέστρος που κλήθηκε να συμμετάσχει στο Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν

(ΗΠΑ). 

Του έχουν απονεμηθεί το διεθνές βραβείο τέχνης «Leonardo da Vinci», το βραβείο “Rising Star” του ECHO και το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών, ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε ως “European Young Leader” από́ το think-tank Friends of Europe υπό́ την καθοδήγηση του Jean-Claude Juncker [Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ]. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και naïve.

 

Η γαλλίδα βιολονίστα Alexandra Soumm

…εμφανίζεται τακτικά ως σολίστ με μερικές από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, όπως, μεταξύ άλλων, οι Φιλαρμονικές του Λος Άντζελες και του Ισραήλ, η Εθνική Συμφωνική της Δανίας, οι Συμφωνικές Ορχήστρες NHK (Ιαπωνία), της Γαλικίας, του Ντιτρόιτ, της Βαλτιμόρης και της Λουιζιάνας. Έχει δώσει σόλο ρεσιτάλ στο Αμφιθέατρο του Λούβρου (Παρίσι), στο Θέατρο Herbst (Σαν Φρανσίσκο), στo BOZAR (Βρυξέλλες), στο Wigmore Hall (Λονδίνο) και στα Φεστιβάλ Deauville, Schleswig-Holstein, Verbier, Sommets Musicaux του Γκστάαντ καθώς και στο Φεστιβάλ της Βάρνας. Θερμή υποστηρίκτρια της νέας γενιάς μουσικών, η Σουμ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα Νέων της Αμερικής, τη Γαλλική Ορχήστρα Νέων, ενώ για πάνω από 10 χρόνια διατηρεί στενές σχέσεις με τη Διεθνή Ακαδημία Seiji Ozawa [Σέιτζι Οζάουα] στην Ελβετία. Γεννημένη στη Μόσχα, η Αλεξάνδρα Σουμ άρχισε βιολί σε ηλικία πέντε ετών και έκανε το ντεμπούτο της δύο χρόνια μετά. Στη συνέχεια, θήτευσε δίπλα στον γνωστό μουσικοπαιδαγωγό Boris Kuschnir [Μπόρις Κούσνιρ] στη Βιέννη, όπου κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Eurovision Young Musicians (2004).

 

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)…

… ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και αποτελείται από νέους έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και από Έλληνες που ζουν το εξωτερικό. Ως σήμερα, περισσότεροι από 100 έλληνες μουσικοί έχουν επιλεγεί, κατόπιν ακροάσεων, να συνεργαστούν με την Ορχήστρα, ενώ πάνω από 1.500 νέοι έχουν λάβει μέρος σε εκπαιδευτικές της δράσεις.  Έχει πραγματοποιήσει δέκα συναυλίες στην Ελλάδα συμπράττοντας με διάσημους σολίστ, ενώ έχει επίσης αναθέσει σε δύο συνθέτες να γράψουν νέα έργα για την Ορχήστρα. Σημαντικά ορόσημα στη μέχρι στιγμής πορεία της ήταν η συμμετοχή νέων μουσικών της ΕΛΣΟΝ σε συναυλίες στην Αθήνα και τη Ραβένα, στις οποίες παρουσιάστηκε η Ενάτη του Beethoven [Μπετόβεν] υπό τον Riccardo Muti [Ρικκάρντο Μούτι] στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, καθώς και η ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της Πρώτης Συμφωνίας του Gustav Mahler [Γκούσταβ Μάλερ] σε μεταγραφή για σύνολο 15 μουσικών, υπό τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Johannes Debus [Γιοχάννες Ντέμπους], μουσικό διευθυντή της Canadian Opera Company και τακτικό προσκεκλημένο μαέστρο της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης. Έχει επίσης προσκληθεί να πραγματοποιήσει την εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ Young Euro Classic στο Konzerthaus του Βερολίνου.

Πρόσφατα, το έργο και η ποιότητα της ΕΛΣΟΝ αναγνωρίστηκαν και με την επιλογή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestra). Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων λειτουργεί με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, και δωρητές της είναι το Hellenic Initiative και η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Από τον Οκτώβριο του 2020 η ΕΛΣΟΝ είναι ορχήστρα νέων in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/ 

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

https://elson.gr

https://www.facebook.com/GreekYouthSymphonyOrchestra/

https://www.instagram.com/elson_gyso/

https://dionysisgrammenos.com/

https://www.facebook.com/DionysisGrammenos/

https://www.instagram.com/dionysis_grammenos/

https://digitalculture.gov.gr/