Έξυπνες αγορές στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων

Εάν το χαμηλό σας budget δε σας επέτρεψε να ψωνίσετε όσα θέλατε στις γιορτές που πέρασαν, τα νέα είναι ευχάριστα...Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν και τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι άκρως δελεαστικά. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να καλύψετε τα κενά στη γκαρνταρόμπα σας ή να αποκτήσετε αυτό το κομμάτι που τόσο καιρό έχετε βάλει στο μάτι. Οι εκπτώσεις αποτελούν ευκαιρία για σωστές και οικονομικές αγορές, γι' αυτό αξιοποιήστε την ευκαιρία με ιδιαίτερη προσοχή, προκείμενου να μην πέσετε θύμα του παρορμητισμού και της άσκοπης σπατάλης.


Είμαστε εδώ λοιπόν για να σας βοηθήσουμε με κάποιες χρήσιμες συμβουλές...


Κατ' αρχάς φροντίστε να κάνετε μια λίστα με ότι λείπει από τη γκαρνταρόμπα σας, βασιζόμενες στις πραγματικές σας ανάγκες, έτσι ώστε να μην καταλήξετε να φορτώσετε τη ντουλάπα σας με ρούχα που δε σας χρειάζονται ή δε σας ταιριάζουν και απλά θα κάθονται να τα τρώει ο σκόρος...

Στις εκπτώσεις είναι ευκαιρία να αποκτήσετε κάποια κομμάτια που σε άλλη περίπτωση θα σας ήταν απλησίαστα. Αντί να αγοράσετε πολλά και φθηνά, σε τιμή αλλά και ποιότητα ρούχα, καλό θα ήταν να περιορίσετε τις αγορές σας σε λίγα αλλά ποιοτικά κομμάτια, ίσως λίγο πιο ακριβά, τα οποία όμως αποτελούν πραγματική επένδυση, καθώς θα μπορείτε να τα φοράτε για πολύ καιρό ακόμη. Εξάλλου φθηνή αγορά δε σημαίνει πάντα και έξυπνη αγορά.

Φτιάξτε ακόμη μια λίστα, οι οποία θα περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως ''Μου αρέσει πραγματικά;'', ''Πόσο θα κρατήσει;, ''Μπορώ να το συνδυάσω με τα υπόλοιπα ρούχα μου;''. Αυτές οι ερωτήσεις θα σας αποτρέψουν από επιπόλαιες αγορές που θα μετανιώσετε. Επίσης μια λίστα με τα μαγαζιά που θέλετε οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο αλλά και κόπο και θα γλιτώσετε τις άσκοπες περιπλανήσεις.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα πολύ εκκεντρικά κομμάτια ή αυτά που τώρα είναι στη μόδα αλλά δε θα μείνουν για πολύ ακόμη, και επικεντρωθείτε στα διαχρονικά κομμάτια που θα μπορείτε να φοράτε πάντα. Προτιμήστε χρώματα όπως το μαύρο, το λευκό, το μπεζ, το καφέ και τα ουδέτερα χρώματα και τις απλές γραμμές.

Εάν θέλετε να δώσετε στο στιλ σας μια μοντέρνα πινελιά, μπορείτε να ανανεώσετε την εμφάνιση και τα ρούχα σας με τα κατάλληλα αξεσουάρ. Οπότε μη διστάσετε στις εκπτώσεις, να αφιερώσετε ένα τμήμα του budget σας στην αγορά αξεσουάρ, όπως παπούτσια, μια καλή τσάντα, κοσμήματα, ζώνες αλλά και φουλάρια, που θα κάνουν το ντύσιμο σας να δείχνει σαν καινούριο.

Μην πέφτετε στην παγίδα να αγοράζετε ρούχα σε μικρότερο νούμερο, σε περίπτωση που δε βρίσκετε στο νούμερο σας. Η υπόσχεση που δίνετε στον εαυτό σας ότι θα αδυνατίσετε και θα σας κάνει σύντομα, είναι μια υπόσχεση που  σπάνια κρατιέται..Αντιθέτως εάν θέλετε οπωσδήποτε να αγοράσετε ένα κομμάτι, προτιμήστε  ένα μεγαλύτερο νούμερο, το οποίο όμως με μια μικρή μεταποίηση θα σας κάνει μια χαρά. 

Επενδύστε σε ρούχα από καλά υφάσματα, όπως το μετάξι και το κασμίρι, τα οποία αναδεικνύουν το ρούχο καλύτερα αλλά και αντέχουν περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου. Ίσως κοστίζουν λίγο παραπάνω αλλά αξίζουν τα λεφτά τους, καθώς θα δείχνουν όμορφα και σαν καινούρια για πολύ περισσότερο καιρό.

Στις εκπτώσεις μπορείτε ακόμη να αρπάξετε την ευκαιρία να μπείτε στα ''απαγορευμένα'' καταστήματα. Τα ρούχα επώνυμων σχεδιαστών στην περίοδο των εκπτώσεων έχουν πιο προσιτές στιγμές, οπότε αν έχετε ένα απωθημένο τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το ικανοποιήσετε.

Φροντίστε να ορίσετε ένα budget το οποίο θα διαθέσετε για τα ψώνια σας και μην το ξεπεράσετε. Βάλτε ένα όριο στις αγορές σας, για μην σας βρει το τέλος των εκπτώσεων με άδεια την τσέπη και υπερχρεωμένες τις πιστωτικές σας κάρτες.

Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες μέρες των εκπτώσεων οι τιμές πέφτουν ακόμη πιο πολύ, αλλά το πιο πιθανό είναι να έχουν φύγει όλα τα καλά κομμάτια και να μην υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Γι' αυτό θα πρέπει να πετύχετε το σωστό timing που θα σας εξασφαλίσει επιτυχημένες αγορές.

Προτού ξεχυθείτε στα μαγαζιά, ενημερωθείτε για τις τάσεις της επόμενης σεζόν Αγοράστε κομμάτια που θα είναι στη μόδα την επόμενη σεζόν και αποφύγετε αυτά που είναι στη μόδα μόνο τη σεζόν που διανύουμε.

Τί να αγοράσετε:

Επενδύστε σε βασικά και διαχρονικά κομμάτια που πρέπει να βρίσκονται πάντα στη γκαρνταρόμπα σου. Αγόρασε λοιπόν ένα τζιν παντελόνι με καλή εφαρμογή, ένα απλό μαύρο φόρεμα, μια καπαρντίνα, ένα λευκό πουκάμισο, ένα ζευγάρι μαύρες ή ταμπά μπότες ή μποτάκια, ένα κλασσικό μαύρο παντελόνι και μια καθημερινή καλή τσάντα.

Αγοράστε κομμάτια που θα είναι στη μόδα την ερχόμενη σαιζόν. Το κίτρινο, τα εμπριμέ παντελόνια, τα φλοράλ, οι πλισέ φούστες, τα 20's και τα 50's, οι ρίγες, η δαντέλα, τα παστέλ και τα έντονα χρώματα, είναι μερικές από τις τάσεις που θα φορεθούν πολύ τη σαιζόν που έρχεται. Παράλληλα αποφύγετε τα πουά, τα χρώματα των πολυτίμων λίθων, τα 40's και τα 70's, το ανδρόγυνο, τις pencil φούστες, καθώς είναι τάσεις που φύγουν τη σαιζόν άνοιξη/καλοκαίρι 2012.

Από τη Χριστίνα Καλατζή