Swoon (Eld & Lågor) – Στη Ζάλη του Έρωτα

 

Παραγωγή: Σουηδία – 2019 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Είδος: Ρομαντικό Δράμα 

* * * 

Σκηνοθεσία: Måns Mårlind, Björn Stein 

Πρωταγωνιστούν: Frida Gustavsson, Albin Grenholm, Edvin Endre, Robert Gustafsson, Lennart Jähkel, Helena Af Sandeberg, Inga Avemo Hådell, Fredrik Hiller και η Pernilla August. 

Σουηδία 1940: Οι Λίντγκρεν και οι Νίλσον διευθύνουν δύο γειτονικά λούνα παρκ στην Στοκχόλμη, Ο ανταγωνισμός και η έχθρα ανάμεσα στις οικογένειες έχει πάρει τη μορφή ακήρυχτου πολέμου καθώς το ένα προσφέρει οικογενειακή διασκέδαση και το άλλο λαϊκές ατραξιόν και φτηνά ποτά. Όμως η μοίρα είναι απρόβλεπτη καθώς ο έρωτας χτυπά τους δυο κληρονόμους των οικογενειών, τον δυναμικό Γιον Λίντγκρεν και την πανέμορφη Νίνι Νίλσον. Ένας έρωτας που μέλλεται να περάσει πολλές δοκιμασίες καθώς η σύγκρουση των δύο λούνα παρκ εκτροχιάζεται, με φόντο τη σκιά του Ναζισμού και τα σύννεφα του πολέμου που πλησιάζει.

Το σκηνοθετικό δίδυμο Μάρλιντ και Στέιν που εντυπωσίασε το παγκόσμιο κοινό του φανταστικού σινεμά με το Storm του 2005 και έκανε κι ένα horror χολιγουντιανό πέρασμα με το ‘Ασυλο (έναν μεταφυσικό «πρόγονο» του Split) και το Underworld Awakening, επέστρεψε στη βάση του στη Σουηδία για να δημιουργήσει ένα υψηλών οκτανίων ρομαντικό μελόδραμα, γειωμένο στην αληθινή και πολύ γνωστή στην Σουηδία ιστορία του λούνα παρκ Grona Lund αλλά και απογειωμένο αισθητικά προς το κιτς βασίλειο του Μπαζ Λούρμαν και του εξωφρενικού Μουλέν Ρουζ του, με πολλά δάνεια και στοιχεία από το μεταμοντέρνο ρομαντισμό ενός Ζαν Πιερ Ζενέ και ενός Τιμ Μπάρτον της περιόδου του Big Fish. Μπορεί να μην «ανακαλύπτουν την πυρίτιδα» με την χιλιοστή μεταμοντέρνα επανεγγραφή του ρομάντζου του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας αλλά έχουν αφηγηματική δεινότητα και πλούσια φαντασία που μετουσιώνουν σε εκθαμβωτικά απενοχοποιημένο κιτς θέαμα που χρωστάει πολλά στην καλλιτεχνική διεύθυνση και τα ειδικά εφέ αλλά και την αγαλματένια ομορφιά της πρωταγωνίστριάς τους Φρίντα Γκούσταφσον. Εξάλλου στο φόντο της ερωτικής παραζάλης που τυλίγει το ζευγάρι των πρωταγωνιστών, προλαβαίνουν να σχολιάσουν δηκτικά και την περίφημη «ουδετερότητα» της πατρίδας τους στη διάρκεια των πολέμων του 20ου αιώνα, με το φιλοναζιστικό δημόσιο αίσθημα να είναι διακριτικά παρόν στο κάδρο, επηρεάζοντας αποφασιστικά τις τύχες των ηρώων τους. Μέσα σε όλο αυτό το ρετρομοντέρνο σκηνικό, μας «κερνάνε» και τζαζέ πειραγμένες διασκευές pop classics, από Abba και Bon Jovi μέχρι Beyonce!  Σκανδιναβικός μαγικός ρεαλισμός «φωτιά και λαύρα», (όπως λέει κι ο πρωτότυπος τίτλος)…

Η ταινία είναι διαθέσιμη από 17 Μαρτίου σε αποκλειστική online Α' Προβολή στους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡΑΝΔΟΡΑ, στο site της Weirdwave και στην πλατφόρμα της  Videorama On Demand

 

Σημείωμα σκηνοθετών

Για την αφήγηση αυτής της ιδιαίτερης ιστορίας αγάπης – που βασίζεται σε αληθινή ιστορία – επιλέξαμε μια φόρμα “μαγικού ρεαλισμού”, αφού θέλαμε να αποτυπώσουμε τους ήρωες και τα συναισθήματα τους οπτικά, χωρίς να βασιζόμαστε μόνο στις ερμηνείες τους. Παρόλο που δεν είμαστε λάτρεις των ταινιών εποχής, μπορείς να κατακτήσεις αυτή την αίσθηση της εποχής πολύ γρήγορα: μόλις οι άνθρωποι φορέσουν τα κουστούμια και αρχίσουν να μιλάνε διαφορετικά, μπαίνεις κατευθείαν στο κλίμα. Σκοπός μας δεν ήταν να δείξουμε πώς έμοιαζε εκείνη η εποχή, αλλά προτιμήσαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας εκδοχή. Αν και υπάρχουν συνάφειες με το έργο του Μπαζ Λούρμαν, όπως το “Μουλεν Ρουζ”, εμείς αντίθετα θελήσαμε να δημιουργήσουμε μαγικούς κόσμους, που όμως να μοιάζουν αληθινοί, οικείοι, και γειωμένοι με τους ήρωες.

Βραβεία και Υποψηφιότητες

2 Guldbagge Awards 2020 (Βραβεία Σουηδικής Ακαδημίας) για τα Κοστούμια και τη Μουσική και 3 Υποψηφιότητες (Ειδικά Εφε, Make Up & Σκηνικά)