Ο Wong Kar-Wai αποκλειστικά στο Cinobo

 

Στο τέλος της ταινίας μου «Ερωτική Επιθυμία», υπήρχε μια επιγραφή:

«Θυμάται αυτά τα εξαφανισμένα χρόνια. Σαν να κοιτάει μέσα από ένα σκονισμένο παράθυρο, το παρελθόν είναι κάτι που μπορούσε να δει, αλλά όχι να αγγίξει. Και ό,τι βλέπει είναι θολό και ακαθόριστο.»

Αυτήν ακριβώς την αίσθηση είχα όταν ξαναείδα την ταινία το 2015. Σε συνεργασία με την Criterion Collection και μέσα από την εξαιρετικά λεπτομερή επεξεργασία της L’Immagine Ritrovata, δουλέψαμε πέντε χρόνια πάνω στην αποκατάσταση, όχι μόνο, της «Ερωτικής Επιθυμίας», αλλά και των υπόλοιπων ταινιών της συλλογής. Τώρα, το παράθυρο δεν είναι πια σκονισμένο. 

Γουόνγκ Καρ Γουάι 

 

Οι 4Κ αποκατεστημένες κόπιες των ταινιών του Γουόνγκ Καρ Γουάι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποκλειστικά από το Cinobo. Οι τρεις από αυτές κάνουν πρεμιέρα αυτόν τον μήνα στην πλατφόρμα, και οι άλλες δύο αναμένονται το καλοκαίρι σε επιλεγμένες αίθουσες και στις οθόνες του Cinobo. 

Ο βραβευμένος στις Κάννες σκηνοθέτης είναι παγκοσμίως γνωστός για την αψεγάδιαστη αισθητική του, ενώ οι ταινίες του πολύ συχνά φιγουράρουν σε λίστες με τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών. Τα soundtrack του έχουν γράψει ιστορία κι έχει αποτελέσει έμπνευση για καλλιτέχνες ακόμα και πέραν του κινηματογραφικού κόσμου. Χρησιμοποιώντας κάθε πτυχή της κινηματογραφικής τεχνικής, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι έχει καταφέρει να φέρει το σινεμά όσο πιο κοντά μπορεί να έρθει σε μια αγνή συναισθηματική εμπειρία. Και οι πέντε ταινίες του που θα φιλοξενηθούν στο Cinobo αποτυπώνουν την ερωτική, κινηματογραφική επιθυμία δημιουργώντας συναισθηματικούς κόσμους από ανεκπλήρωτους έρωτες. 

Οι νέες κόπιες προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει τις πολυαγαπημένες αυτές ταινίες, όπως τις οραματίστηκε αρχικά ο δημιουργός τους. Ο ίδιος ο Γουόνγκ Καρ Γουάι επέβλεψε προσωπικά την αποκατάσταση και είναι ένα project το οποίο φιλοδοξούσε καιρό να υλοποιήσει. Το κοινό θα έχει πλέον την ευκαιρία να δει στο Cinobo τις ταινίες σε ευκρίνεια 4Κ και όπως ακριβώς τις οραματίστηκε ο σκηνοθέτης. Κάποιες από τις αλλαγές μπορεί να φανούν «τολμηρές» στους φανατικούς του σκηνοθέτη, πυροδοτώντας έτσι το ντιμπέιτ σχετικά με το αν το καλλιτεχνικό έργο ανήκει τελικά στον δημιουργό του ή στο κοινό του. 

Αναλυτικά οι ημερομηνίες κυκλοφορίας: 

Chungking Express - 22 Μαρτίου στις οθόνες του Cinobo

Έκπτωτοι Άγγελοι - 24 Μαρτίου στις οθόνες του Cinobo

Ευτυχισμένοι Μαζί - 26 Μαρτίου στις οθόνες του Cinobo

Ερωτική Επιθυμία  - Tο καλοκαίρι σε επιλεγμένες αίθουσες και στις οθόνες του Cinobo

2046 - Tο καλοκαίρι σε επιλεγμένες αίθουσες και στις οθόνες του Cinobo

 

Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι μιλά για την αποκατάσταση

Κατά τη διαδικασία αποκατάστασης των ταινιών που πρόκειται να παρακολουθήσετε, βρεθήκαμε σε μεγάλο δίλημμα για το αν θα αποκαταστήσουμε τις ταινίες στη μορφή την οποία τις θυμάται το κοινό, ή σ’ αυτήν στην οποία τις είχα αρχικά οραματιστεί. Υπήρχαν τόσα πολλά που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε και αποφάσισα τελικά να ακολουθήσω τη δεύτερη εκδοχή, η οποία αντιπροσωπεύει το πιο ζωντανό όραμά μου για τις ταινίες αυτές. Για τον λόγο αυτό, έγιναν οι παρακάτω αλλαγές.

Αλλαγή Aspect Ratios

Το «Chungking Express» και η «Ερωτική Επιθυμία» γυρίστηκαν και προβλήθηκαν στους κινηματογράφους σε αναλογίες 1.66:1, ένα από τα αγαπημένα μου aspect ratios. Μετατράπηκαν όμως σε αναλογία 1.85:1 για την κυκλοφορία τους σε βίντεο. Επειδή ο περισσότερος κόσμος είδε τις ταινίες στο βίντεο, παγιώθηκε η άποψη ότι είχαν γυριστεί σε αναλογία 1.85:1. Στις αποκατεστημένες κόπιες θα δείτε τις ταινίες στα πρωτότυπα aspect ratios.

Στους «Έκπτωτους Άγγελους» άλλαξα το φορμάτ σε σινεμασκόπ, γιατί έτσι σκόπευα αρχικά να προβάλλω την ταινία. Όταν ήμασταν στο μοντάζ, κατά λάθος αλλάξαμε τη ρύθμιση από στάνταρ σε αναμορφικό. Θεώρησα ότι η ταινία έδειχνε πολύ πιο ενδιαφέρουσα γιατί ενίσχυε την απόσταση των χαρακτήρων σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό που χρησιμοποιήσαμε για το γύρισμα. Εκείνη την εποχή, ήταν αδύνατον να γυρίσεις μια ταινία σε στάνταρ και να την προβάλλεις σε αναμορφικό. Με την αποκατεστημένη κόπια, εκπληρώσαμε αυτή μας την επιθυμία.

Διαμόρφωση Ήχου

Το «Chungking Express» γυρίστηκε πριν τον 5.1 surround ήχο. Έπρεπε λοιπόν να επαναπρογραμματίσουμε τις ρυθμίσεις και τη διαμόρφωση του ήχου.

Για παρόμοιους λόγους ξανακάναμε το μιξάζ στην «Ερωτική Επιθυμία» με την πολύτιμη συνεργασία του Ρόμπερτ Μακένζι, με τον οποίο δουλέψαμε εξ’ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.

Νέοι τίτλοι

Δημιουργήσαμε νέους τίτλους για να αποδώσουμε μια αίσθηση συνοχής ανάμεσα στις ταινίες. Λειτουργούν, επίσης, ως υπενθύμιση στο κοινό μας ότι παρακολουθούν τις αποκατεστημένες κόπιες.

Η αποκατάσταση μετά την πυρκαγιά

Λόγω μιας πυρκαγιάς το 2019, χάσαμε μερικά από τα πρωτότυπα αρνητικά του «Ευτυχισμένοι Μαζί». Τους μήνες που ακολούθησαν, προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε τα αρνητικά αυτά όσο καλύτερα μπορούσαμε, σε κάποια όμως η ζημιά ήταν ανεπανόρθωτη. Χάσαμε, όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τον ήχο σε αυτές τις μπομπίνες.

Έπρεπε, αναγκαστικά λοιπόν, να μικρύνω κάποιους από τους μονολόγους του Τόνι. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά της L’Immagine Ritrovata όμως, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τις περισσότερες σκηνές με καλύτερη ποιότητα.

Πρόσκληση προς το κοινό

Μετά την πρεμιέρα του «Ashes of Time Redux» το 2008, κάποιοι θεατές παρατήρησαν ότι η ταινία έμοιαζε διαφορετική απ’ ό,τι θυμούνταν. Συνειδητοποίησα τότε ότι πολύς κόσμος είχε δει την ταινία σε πειρατικές κόπιες ή σε αίθουσες που δεν πληρούσαν τις  κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές κι έτσι παρουσίαζαν την ταινία υπό διαφορετικό φως. Και πάλι όμως, πολλοί προτιμούσαν τις εκδοχές που είχαν δει, γιατί δύσκολα κερδίζει κανείς ενάντια στις αναμνήσεις.

Όπως λέει το γνωστό ρητό: «Κανείς δεν μπορεί να μπει δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, γιατί ούτε το ποτάμι είναι το ίδιο μα ούτε και ο άνθρωπος.»

Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, τα λόγια αυτά μου υπενθυμίζουν να αντιμετωπίσω όλο αυτό σαν ευκαιρία να παρουσιάσω τις αποκατεστημένες αυτές κόπιες ως καινούρια δουλειά από ένα διαφορετικό στάδιο της καριέρας μου.

Τώρα που είμαι στο τέλος της διαδικασίας, τα λόγια αυτά δεν έχουν πάψει να ισχύουν.

Προσκαλώ το κοινό να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη νέα αρχή, μια και αυτές δεν είναι οι ίδιες ταινίες, μα ούτε κι εμείς είμαστε πια το ίδιο κοινό.

 

Γουόνγκ Καρ Γουάι / Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι γεννήθηκε στη Σαγκάη και μετακόμισε με τους γονείς του στο Χονγκ Κονγκ, στην ηλικία των πέντε ετών.

Το 1988 σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «As Tears Go by». Προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικών του Φεστιβάλ των Καννών το 1989.

Η επόμενη μεγάλου μήκους ταινία του («Days of Being Wild») κέρδισε πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ το 1991, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας. Την ίδια χρονιά ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής του, Jet Tone Productions Limited.

Γύρισε την ταινία «Ashes of Time» από το 1992 έως το 1994. Σε ένα μικρό διάλειμμα από το μοντάζ εκείνης της ταινίας, σκηνοθέτησε και κυκλοφόρησε το «Chungking Express», το οποίο τον εκτόξευσε στη διεθνή κινηματογραφική σκηνή. Ακολούθησαν οι «Έκπτωτοι Άγγελοι», οι οποίοι έκαναν πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 1995.

Απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση το 1997 με την ταινία «Ευτυχισμένοι Μαζί», η οποία του χάρισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 2000 η «Ερωτική Επιθυμία» προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία παγκοσμίως. Ψηφίστηκε ως μία από τις 25 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από τη διεθνή ομάδα κριτικών και σκηνοθετών του περιοδικού «Sight & Sound».

Το έργο του έχει αναγνωριστεί με πληθώρα διεθνών βραβείων που έχουν καταστήσει το όνομά του συνώνυμο με τον καλύτερο κινηματογράφο auteur. Λόγω της αψεγάδιαστης οπτικής και μουσικής αισθητικής του, οι ταινίες του έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες ακόμα και πέραν του κινηματογραφικού κόσμου.

«Είναι ένας ζωγράφος της πόλης και της ανθρώπινης καρδιάς, των επιθυμιών, των μυστικών και των απογοητεύσεών μας.», γράφουν ο Μισέλ Κλεμέντ και ο Ουμπέρ Νιογκρέ στο Positif. «Η σχέση του με το Χονγκ Κονγκ και ο θαυμασμός του στο γυναικείο φύλο είναι ο πυρήνας της δημιουργίας του. Έτσι, ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης του Χονγκ Κονγκ προσιδιάζει στους καλλιτέχνες του όψιμου ρομαντισμού, τον Μποντλέρ ή τον Γκουστάβ Μορό. Γι’αυτούς, όπως και για τον Γουόνγκ Καρ Γουάι, στην καρδιά της απαράμιλλης ομορφιάς κρύβονται ανείπωτα βάσανα.»

Φιλμογραφία

THE GRANDMASTER (2013)

ASHES OF TIME REDUX (2008)

MY BLUEBERRY NIGHTS (2007)

THE HAND (2004)

EROS (2004)

2046 (2004)

IN THE MOOD FOR LOVE (2000)

HAPPY TOGETHER (1997)

FALLEN ANGELS (1995)

CHUNGKING EXPRESS (1994)

ASHES OF TIME (1994)

DAYS OF BEING WILD (1990)

AS TEARS GO BY (1988)

Οι αποκατεστημένες ταινίες

 

Chungking Express 1994

Πρεμιέρα 22 Μαρτίου στις οθόνες του Cinobo

Σύνοψη

Δύο παράλληλες ιστορίες διαδραματίζονται στα Chunking Mansions, ένα λαβυρινθώδες εμπορικό σύμπλεγμα στο Χονγκ Κονγκ. Ένας αστυνομικός, βαθιά πληγωμένος αφού τον έχει παρατήσει η κοπέλα του, ερωτεύεται μια μυστηριώδη φεμ φατάλ, που φοράει ξανθιά περούκα και κρατάει όπλο. Την ίδια στιγμή ένας άλλος αστυνομικός παραμένει βαθιά νυχτωμένος ως προς το ενδιαφέρον που του τρέφει μια σερβιτόρα φαστφουντάδικου, που ονειρεύεται την Καλιφόρνια και καταλήγει να αλλάζει τη διαρρύθμισή στο διαμέρισμα του, χωρίς αυτός να έχει ιδέα.

Λίγα λόγια για την ταινία

Το «Chungking Express» έκανε πρεμιέρα στο Χονγκ Κονγκ το 1994, πριν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο εξωτερικό, εκτοξεύοντας τον Γουόνγκ Καρ Γουάι στη διεθνή σκηνή του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Το περιοδικό Time συμπεριέλαβε την ταινία στη λίστα του με τις «All Time 100 Movies» το 2010. Το 2017 η L’Immagine Ritrovata ξεκίνησε την 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας στη Μπολόνια και το Χονγκ Κονγκ, υπό την εποπτεία του Γουόνγκ Καρ Γουάι.

 

Έκπτωτοι Άγγελοι/Fallen Angels 1995

Πρεμιέρα 24 Μαρτίου στις οθόνες του Cinobo

Σύνοψη

Ένα ρομαντικό θρίλερ από τον αξεπέραστο Γουόνγκ Καρ Γουάι. Ο Μινγκ είναι ένας ψυχρός εκτελεστής, που έχει κουραστεί από τα ρίσκα της δουλειάς του και θέλει να τα παρατήσει. Η ατζέντης του, που έχει παραβεί τον επαγγελματικό κώδικα κι έχει εμπλακεί συναισθηματικά, τον πείθει να αναλάβει μια τελευταία δουλειά… με μοιραίες συνέπειες…

Λίγα λόγια για την ταινία

Οι «Έκπτωτοι Άγγελοι» έκαναν πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 1995. Αρχικά επρόκειτο να είναι η τρίτη ιστορία του «Chungking Express», ο Γουόνκ Καρ-γουάι όμως ανέπτυξε περαιτέρω το σενάριο ώστε να γίνει αυτόνομη μεγάλου μήκους ταινία. Το 2017 η L’Immagine Ritrovata ξεκίνησε την 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας στη Μπολόνια και το Χονγκ Κονγκ, υπό την εποπτεία του Γουόνγκ Καρ Γουάι.

 

Ευτυχισμένοι Μαζί/Happy Together 1997

Πρεμιέρα 26 Μαρτίου στις οθόνες του Cinobo

Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Καννών 1997

Σύνοψη

Οι εραστές που είναι ευτυχισμένοι μαζί είναι όλοι ίδιοι. Οι εραστές των οποίων η σχέση διαλύεται είναι όλοι διαφορετικοί, μοναδικοί στον τρόπο με τον οποίο προκαλούν συναισθηματικά βασανιστήρια στον εαυτό τους και στους άλλους. Ο Λάι Γιου-φάι και ο Χο Πο-γουίνγκ ήταν ερωτευμένοι όταν έφτασαν στην Αργεντινή από το Χονγκ Κονγκ. Κάτι όμως πήγε στραβά, καθώς οδηγούσαν προς τα νότια ψάχνοντας για περιπέτεια. Μια μέρα ο Χο Πο-γουίνγκ απλά παράτησε τον εραστή του. Τώρα, ο Λάι δουλεύει πορτιέρης σ’ ένα τάνγκο-μπαρ στο Μπουένος Άιρες. Προσπαθεί να μαζέψει αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα εισιτήριο για πίσω. Όταν ο Χο επιστρέφει στη ζωή του Λάι, μελανιασμένος και μες στα αίματα μετά από έναν καυγά, ο Λάι του δίνει ένα κρεβάτι να κοιμηθεί αλλά αρνείται να ξαναέχει ερωτική σχέση μαζί του. Η οικογενειακή ζωή δεν ταιριάζει στον Χο, που σύντομα περνάει τις νύχτες του έξω στην πόλη. Ο Λάι παρατάει τη δουλειά του κι αρχίζει να δουλεύει στην κουζίνα ενός κινέζικου εστιατορίου, όπου πιάνει φιλία με τον Τσανγκ, έναν νεαρό απ’ την Ταϊβάν. Πριν καλά καλά το καταλάβει, ο Λάι αρχίζει να ερωτεύεται τον Τσανγκ. Την ίδια στιγμή, η ζωή του Χο συνεχίζει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο…

Λίγα λόγια για την ταινία

Το «Ευτυχισμένοι Μαζί» έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών το 1997, όπου ο Γουόνγκ Καρ Γουάι έγινε ο πρώτος σκηνοθέτης από το Χονγκ Κονγκ που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Το 2017 η L’Immagine Ritrovata ξεκίνησε την 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας στη Μπολόνια και το Χονγκ Κονγκ, υπό την εποπτεία του Γουόνγκ Καρ Γουάι.

Ερωτική Επιθυμία/In the Mood for Love

Έρχεται το καλοκαίρι σε επιλεγμένες αίθουσες και στις οθόνες του Cinobo

Πολλοί ορκίζονται ως σήμερα πως αυτή είναι η ομορφότερη ταινία που έγινε ποτέ και η 4Κ αποκατάσταση εκτοξεύει αυτή την ομορφιά σε δυσθεώρητα ύψη. Σήμα κατατεθέν στην καριέρα του Γουόνγκ Καρ Γουάι, με πλάνα, χρώματα, μουσική και slow motion να ενώνονται μελαγχολικά σε μια γιορτή των αισθήσεων.              

2046

Έρχεται το καλοκαίρι σε επιλεγμένες αίθουσες και στις οθόνες του Cinobo

Στην πιο αισθαντική και φιλόδοξη στιγμή του, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι βουτά στην επιστημονική φαντασία των αναμνήσεων ενός άπιαστου παρελθόντος και απογειώνει τις εμμονές του με την (μυθική πλέον) αισθητική τελειότητα των εικόνων του.

 

Σχετικά με το Cinobo

Το Cinobo είναι μια ελληνική streaming πλατφόρμα που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο. Ιδρύθηκε 12 Μαρτίου 2020 και έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο. Με μια ομάδα που πλέον αριθμεί 12 άτομα, δημιουργήθηκε με στόχο τη «γεφύρωση» του χάσματος μεταξύ ποσότητας και ποιότητας στο χώρο του streaming, δίνοντας πρόσβαση στον μεγαλύτερο επιμελημένο κατάλογο ανεξάρτητου κινηματογράφου. Το Cinobo συγκεντρώνει περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο, σε ένα χώρο για εξερεύνηση για όλους όσους αγαπούν ή θέλουν να ανακαλύψουν την 7η τέχνη. Πρόκειται για συνδρομητική πλατφόρμα στην οποία ένας χρήστης έχει τη δυνατότητα δοκιμής δωρεάν για 14 ημέρες. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από Smart TV, smartphone, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προσφέρεται η δυνατότητα παράλληλης παρακολούθησης από 2 οθόνες, ακόμα και εκτός σύνδεσης.

Επισκεφτείτε το Cinobo στα:

www.cinobo.com | Facebook |Instagram | YouTube | LinkedIn | TikTok