21o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Οι καλεσμένοι

 

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου ξεκινά από αύριο 6 Απριλίου 2021 και για μια εβδομάδα επιφυλάσσει στο κοινό, παράλληλα με τις online προβολές, μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαδικτυακές συναντήσεις.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

 

GABRIEL LE BOMIN

 

Σκηνοθέτης της ταινίας Ντε Γκωλ

Réalisateur du film De Gaulle 

Q & A με το κοινό : 06.04.2021, 21.00

Ο Gabriel Le Bomin ξεκινάει την εκπαίδευσή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη σχολή Ipotesi Cinema της Μπολόνιας στην Ιταλία. Σπουδάζει το νεορεαλισμό και την τεχνική του ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια προσχωρεί στην κινηματογραφική υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων, όπου σκηνοθετεί πολλά ντοκιμαντέρ. Αποκτά πρόσβαση στα αρχεία πολεμικών ταινιών του 14-18, 39-45, Ινδοκίνας, Αλγερίας και ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του ως σκηνοθέτης. Από το 1995, γυρίζει αρκετές αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους. Ωστόσο, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση  το 2006, « Les fragments d'Antonin » για τις ψυχικές πληγές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και  κερδίζει το Βραβείο Louis-Delluc, προτού προταθεί για César καλύτερης πρώτης ταινίας το 2007. Αφού γυρίζει ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, ο Gabriel Le Bomin επιστρέφει στον κινηματογράφο με το κλασικό θρίλερ με τίτλο « Insoupçonnable » (2010). Αφιερώνεται στην ταινία « De Gaulle » (2020) κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, και παρά το κλείσιμο των αιθουσών, η ταινία έφτασε τους 900.000 περίπου θεατές.


Φιλμογραφία Filmographie

 

 

François OZON

 

Σκηνοθέτης της ταινίας Καλοκαίρι του 85 

Réalisatrice et scénariste du film Été ‘85

 Q & A με το κοινό : 10.04.2021, 19.00

 Ο François Ozon γεννήθηκε στο Παρίσι και είναι Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Ήταν πέντε φορές υποψήφιος για βραβείο César καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη. Πτυχιούχος κινηματογραφικών σπουδών, ξεκινάει το 1990 σπουδές στην FEMIS, στο τμήμα σκηνοθεσίας. Γυρίζει ταινίες μικρού μήκους από το 1988, αποκτώντας έτσι κύρος στον κινηματογραφικό χώρο. Μετά από 10 χρόνια τριβής με τις μικρού μήκους, δοκιμάζει την περιπέτεια μιας μεγάλου μήκους, με το ανατρεπτικό «Sitcom» (1998). Το 2001, σημειώνει φοβερή επιτυχία στο κοινό και τους κριτικούς με το «Κάτω απ’ την άμμο». Ο πολύ δημιουργικός François Ozon, που βγάζει μια ταινία τον χρόνο, γνωρίζει την μεγαλύτερη επιτυχία του το 2002 με το «8 γυναίκες» και τις εκρηκτικές του πρωταγωνίστριες (Deneuve, Béart, Ardant, Huppert, Ledoyen, κτλ.). Οι τελευταίες ταινίες του François Ozon μαρτυρούν το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη για τα θέματα ταυτότητας και φύλου αφού περιγράφει ισχυρούς χαρακτήρες που προβληματίζονται με θέματα που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία.


Φιλμογραφία Filmographie

Ταινίες μεγάλου μήκους

Ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους

 

 

MEHDI M. BARSAOUI 

 

Σκηνοθέτης της ταινίας Ένας γιος

Réalisateur du film Un fils

Q & A με το κοινό : 08.04.2021, 19.00΄

 Ο Mehdi M. Barsaoui, γεννήθηκε το 1984 στην Τυνησία όπου και μεγάλωσε. Είναι πτυχιούχος του ανώτατου Ινστιτούτου καλλιτεχνικών πολυμέσων (ISAMM) της Τύνιδας. Συνεχίζει με σπουδές σκηνοθεσίας στο DAMS της Μπολόνια στην Ιταλία. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους. Η πιο πρόσφατη, "On est bien comme ça ", κέρδισε το Golden Muhr καλύτερης ταινίας στο Ντουμπάι το 2016. Η διεθνής του καριέρα ξεκίνησε με την πρώτη του μεγάλου μήκους, "Un fils " (« Ένας γιος »), που επιλέχθηκε στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο τμήμα Orizzonti, και που προσέφερε στον Sami Bouajila το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού. 

 Φιλμογραφία Filmographie

  • 2019: Un fils
  • 2018: On est bien comme ça (μικρού μήκους / court métrage)
  • 2014: Bobby (μικρού μήκους / court métrage)
  • 2012: C'était mieux demain (documentaire)
  • 2012: Widjène (documentaire)
  • 2010: À ma place (μικρού μήκους / court métrage)

 

 

Marc FITOUSSI 

 

Σκηνοθέτης της ταινίας Τα προσχήματα 

Réalisateur du film Les Apparences

 Q & A με το κοινό : 10.04.2021

 Έπειτα από σπουδές αγγλικής φιλολογίας και ιστορίας της Τέχνης, ο Marc Fitoussi συνεχίζει τις σπουδές του στην Ευρωπαϊκή Σχολή Συγγραφής για τα Οπτικοακουστικά Μέσα (CEEA), όπου καταρτίζεται ως σεναριογράφος. Παράλληλα, ξεκινάει την καριέρα του ως σκηνοθέτης, γυρίζοντας πολλά ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινίες, όπως το «Bonbon au poivre», που του χαρίζει μια υποψηφιότητα για το καλύτερο βραβείο César, το 2007. Την ίδια χρονιά, γυρίζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «La vie d’artiste» και κερδίζει το βραβείο Michel d’Ornano, που απονέμεται στην Καλύτερη πρώτη γαλλική ταινία μυθοπλασίας. Το «Les Apparences» (2020) είναι η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του. Έχει επίσης σκηνοθετήσει πολλά επεισόδια της σειράς «Πάρε τον μάνατζέρ μου» (Dix pour cent / Call my agent).

Φιλμογραφία Filmographie

Κινηματογράφος / cinéma

Τηλεόραση / Télévision

  • 2020 : Dix pour cent saison 4 (επεισόδια / épisodes Charlotte, Sandrine et Sigourney)
  • 2018 : Dix pour cent saison 3 (επεισόδια / épisodes Monica, Isabelle et ASK)
  • 2008 : Des Figurants (ντοκιμαντέρ / documentaire)
  • 2006 : L'Éducation anglaise (ντοκιμαντέρ / documentaire)

 

 

GRÉGORY MAGNE

 

Σκηνοθέτης της ταινίας Αρώματα

Réalisateur du film Les parfums

Q & A με το κοινό : 09.04.2021, 19.00΄

Ο Grégory Magne μεγάλωσε στη Βουργουνδία, ανατολικά της Γαλλίας. Το 2007 διασχίζει τον Ατλαντικό με ένα ιστιοφόρο 6,5 μέτρων, δίχως κανένα μέσο επικοινωνίας. Καταγράφει με μια κάμερα την καθημερινότητα του δημιουργώντας την πρώτη του ταινία "Vingt-quatre heures par jour de mer". Από τότε κινείται μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, μεταξύ σεναρίου και σκηνοθεσίας. Το 2012 γράφει και σκηνοθετεί μαζί με τον Stéphane Viard την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία "L'Air de Rien". Με αυτή την ταινία ανακαλύπτει το κοινό τον Grégory Montel στον πρώτο του ρόλο.. Το 2018  σκηνοθετεί την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του "Les parfums" , με τον ίδιο ηθοποιό και τους Emmanuelle Devos, Gustave Kervern, Sergi Lopez. 

Φιλμογραφία Filmographie

Κινηματογράφος / Cinéma

  • 2020: Les Parfums (σενάριο και σκηνοθεσία / scénario et réalisation)
  • 2012: L'Air de rien (σενάριο και συν-σκηνοθεσία με τον / scénario et co -réalisation avec Stéphane Viard)

Τηλεόραση / Télévision

  • 2018 : Jour de Défaite, Perdre en politique 18
  • 2015: Dring 17
  • 2014: Vents Contraire, Tabarly contre Colas16 (Série Duels)
  • 2009: Le Tube Chaotique (Εκπομπή « Μια βραδιά με …  με τον Stéphane Viard / Émission Un soir avec..., avec Stéphane Viard)
  • 2008 : Pris dans la Toile (με τον / avec Stéphane Viard
  • 2007: Vingt-quatre heures par jour de mer (με τον / avec Stéphane Viard)
 

SARAH SUCO 

 

Σκηνοθέτις της ταινίας  Έκθαμβοι

Réalisatrice du film Les Eblouis

Q & A με το κοινό : 07.04.2021, 17.30΄ & 19.00΄    

H Sarah Suco γεννήθηκε το 1981 στο Montpellier και είναι ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ξεχωρίζει με την ερμηνεία της στο "Discount", που της προσφέρει μια υποψηφιότητα για το César Καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού, και  στα "Les invisibles" του Louis-Julien Petit, "La Belle Saison"της Catherine Corsini, "Aurore" της Blandine Lenoir, "Guy" του Alex Lutz, "Place publique" της Agnès Jaoui. Ταυτόχρονα, γράφει έργα και σκηνοθετεί την ταινία μικρού μήκους "Nos enfants", που κερδίζει βραβεία σε πολλά φεστιβάλ. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους ως σκηνοθέτιδα, "Les Éblouis", έλαβε το Βραβείο Κινηματογράφου το 2019 από το Ίδρυμα Barrière.

Φιλμογραφία (ως σκηνοθέτις) / Filmographie (comme réalisatrice)

 

 

KEREN BEN RAFAEL 

 

Σκηνοθέτις και σεναριογράφος της ταινίας Ένας χτύπος μακριά

Réalisatrice et scénariste du film À cœur battant

Q & A με το κοινό : 13.04.2021, 19.00΄

Η Keren Ben Rafael είναι μια σεναριογράφος και σκηνοθετίδα που ζει ανάμεσα στο Παρίσι και το Τελ Αβίβ. Σπουδάζει φιλοσοφία και γαλλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και στη συνέχεια σκηνοθεσία στην Fémis, στο Παρίσι. Σκηνοθετεί τρεις ταινίες μικρού μήκους, που επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν σε πολλά φεστιβάλ: "La Plage" (2015), "L'Aurore Boréale" (2013) και "I'm your man" (2011) που κέρδισε πολλά βραβεία. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, "Vierges", βγαίνει το 2018, και παρουσιάζεται στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Tribeca και των Καννών. H ταινία "À coeur battant" είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της.


Φιλμογραφία Filmographie

 

 

STÉPHANE DEMOUSTIER

 

Σκηνοθέτης της ταινίας Το κορίτσι με το βραχιόλι

Réalisateur du film La fille au bracelet

Q & A με το κοινό : 12.04.2021, 21.00’

Ο Stéphane Demoustier γεννήθηκε στη Lille το 1977. Πολλές μικρού μήκους ταινίες του επιλέγονται και βραβεύονται σε διεθνή φεστιβάλ ενώ αργότερα σκηνοθετεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Terre Battue», που παρουσιάζεται στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ της Βενετίας το 2014. Στην συνέχεια γράφει και σκηνοθετεί το μεσαίου μήκους «Allons Enfants», που κάνει πρεμιέρα στο Berlinale Génération και βγαίνει στις αίθουσες στη Γαλλία το 2018. Ο Stéphane Demoustier είναι επίσης παραγωγός. Το 2008, ιδρύει την εταιρία παραγωγής Année Zéro, μέσω της οποίας κυκλοφορεί περισσότερες από 30 ταινίες μικρού μήκους. H νέα του μεγάλου μήκους ταινία «La fille au bracelet», βγαίνει στις αίθουσες τον Φεβρουάριο 2020.

 

Φιλμογραφία (ως σκηνοθέτης) / Filmographie (comme réalisateur)

 

 

VALÉRIE DONZELLI

 

Σκηνοθέτις της ταινίας Νοτρ Νταμ

Réalisatrice du film Notre Dame

Q & A με το κοινό : 12.04.2021, 19.00’

Έπειτα από σπουδές αρχιτεκτονικής, η Valérie Donzelli ξεκινάει την καριέρα της ως ηθοποιός. Η πρώτη μικρού μήκους ταινία της ως σκηνοθέτης, με τίτλο «Il fait beau dans la plus belle ville du monde», επιλέγεται στο Φεστιβάλ των Καννών, το 2008. Στη συνέχεια γυρίζει το «Ντάμα κούπα», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της (Φεστιβάλ Locarno, 2009). Η δεύτερη μεγάλου μήκους της, «Πολεμώντας για τη νίκη» είναι η ταινία έναρξης της Εβδομάδας κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών, το 2011 και γνωρίζει τεράστια διεθνή επιτυχία. Η τρίτη ταινία της, «Στα χέρια σου» βγαίνει στην Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2021. Το 2013, γυρίζει την τηλεταινία «Que d’amour !», σε συνεργασία με την Comédie Française και το κανάλι Arte, που προβάλλεται στο Φεστιβάλ του Locarno. Η τέταρτη ταινία της, «Marguerite et Julien» προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών, το 2015.


ΦΙλμογραφία (ως σκηνοθέτις) /
Filmographie (comme réalisatrice)

Μεγάλου μήκους / longs métrages

Mικρού μήκους / Courts métrages

Τηλεόραση / Télévision

  • 2013: Que d'amour !

 

 

LAMBERT WILSON 

 

Hθοποιός στη ταινία Ντε Γκωλ

Acteur du film De Gaulle

Q & A με το κοινό : 06.04.2021, 21.00΄

Ο Lambert Wilson είναι γιος του ηθοποιού και σκηνοθέτη Georges Wilson και ζούσε από πάντα σε καλλιτεχνικό περιβάλλον. Το 1974, ξεκινάει σπουδές δραματικής τέχνης, ώστε να διδαχθεί, την ερμηνεία, το τραγούδι και τη μουσική. Το 1977, εμφανίζεται στη ταινία του Fred Zinnemann « Julia » μετά την οποία θα ακολουθήσει και δεύτερη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη το 1983, το « Cinq jours ce printemps-là » με συμπρωταγωνιστή τον Sean Connery.

Ωστόσο η ερμηνεία του στο ρόλο του κατακτητή της Sophie Marceau, στην ταινία « La Boum 2 » το 1982, ήταν αυτή που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Αυτή η ερμηνεία τον κάνει περιζήτητο από πολλούς κινηματογραφιστές όπως ο André Téchiné για την ταινία « Rendez-vous » το 1984 και ο Claude Chabrol για το « Le Sang des autres ». Με την ποικιλομορφία των συμμετοχών του στο μέγιστο, αποδεικνύει ότι έχει εξίσου καλή ερμηνευτική ικανότητα σε ρόλους σε ταινίες εποχής, όπως τα « Chouans ! », « Les Caprices d'un fleuve » και δοκιμάζει να ξεφύγει από την εικόνα του μεγάλου ρομαντικού μέσα από την « La Vouivre », ταινία που σκηνοθετεί ο πατέρας του το 1988. Στην συνέχεια ερμηνεύει τον Αβά Πιερ στο « Hiver 54 » που θα του χαρίσει το βραβείο Jean Gabin. Ως ηθοποιός και ερμηνευτής, δοκιμάζει τον εαυτό του στο τραγούδι στο « On connaît la chanson » το 1997 και στο « Pas sur la bouche » το 2003. 

Ξεκινάει με επιτυχία την χολιγουντιανή του καριέρα, ερμηνεύοντας κυρίως ρόλους διαβολικούς σε υπερπαραγωγές όπως στα « Catwoman », « Sahara » και « Matrix ». Το 2008 ο Lambert Wilson συνεχίζει να εκπλήσσει με τους ρόλους του στο « Dante 01 » και στο « Babylon A. D. »

Το 2010 αφήνει το στίγμα του στο 63ο Φεστιβάλ των Καννών ερμηνεύοντας τον Αδελφό Christian στην ταινία « Des hommes et des dieux », που κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Το 2014 ο Lambert Wilson επιστρέφει στις Κάννες ως οικοδεσπότης της τελετής έναρξης, ρόλο που θα έχει εκ νέου και το 2015. Στον κινηματογράφο ο ηθοποιός είναι αφοσιωμένος στον Alain Resnais, συμμετέχοντας στο « Vous n'avez encore rien vu », προτελευταία ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη πριν τον θάνατό του.

Ο Lambert Wilson πρωταγωνιστεί επίσης στη γαλλική κωμωδία « « Barbecue » και στη συνέχεια στην αμερικάνικη ταινία « Suite Française », της οποίας η υπόθεση διαδραματίζεται στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι εξελίσσεται σήμερα η καριέρα του, ανάμεσα σε γαλλικές και διεθνείς παραγωγές.

 

 

 

CAMILLE COTTIN

 

Ηθοποιός στην ταινία Έκθαμβοι

Actrice du film Les Eblouis

Q & A με το κοινό : 07.04.2021, 19.00΄

Η Camille Cottin είναι Γαλλίδα ηθοποιός. Από τη δεκαετία του 2000 ξεκινάει να παίζει σε ταινίες για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 2013 αρχίζει τη συνεργασία της με το τηλεοπτικό κανάλι Canal + ερμηνεύοντας τη κεντρική ηρωίδα « Connasse » στην ομώνυμη σειρά, και ενσαρκώνοντας μια αντιπαθητική και μισητή Παριζιάνα που δεν την σταματάει τίποτα. Η φιλμογραφία της Camille Cottin εμπλουτίζεται συνεχώς από το 2014 και μετά. Η ταινία φαινόμενο που της χαρίζει ξεχωριστή αναγνώριση είναι η διασκευή της μίνι-σειράς « Connasse » το 2015, με τίτλο « « Connasse, princesse des cœurs ». Την ίδια χρονιά αποδέχεται το ρόλο της Andréa Martel στη σειρά « Πάρε το μάνατζέρ μου» (Dix pour cent / Call my agent) για το κανάλι France 2, τώρα στο Netflix.

 

 

 

GRÉGORY MONTEL 

 

Ηθοποιός στη ταινία Αρώματα

Acteur du film Les parfums

Q & A με το κοινό : 09.04.2021, 19.00΄

Ο Grégory Montel ασχολείται με το θέατρο από τα 13 του. Μετά από σπουδές τριών ετών στο Cours Florent,. Από το 2003, ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι και συμμετέχει σε ταινίες μικρού μήκους. Το ξεκίνημά του στη μεγάλη οθόνη γίνεται το 2007 με τη ταινία « Pars vite et reviens tard » της José Garcia. Η ταινία « L’air de rien » το 2011 τον κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Το 2015 ξεκινάει τη συμμετοχή του στη σειρά « Πάρε το μάνατζέρ μου» ((Dix pour cent / Call my agent), συνεχίζοντας τη καριέρα του στον κινηματογράφο, μεταξύ άλλων με τη ταινία « Αρώματα» του Grégory Magne.

 

 

DENIS PODALYDÈS 

 

Ηθοποιός στην ταινία Διαγραφή ιστορικού

Acteur du film Effacer l’historique

Q & A με το κοινό : 11.04.2021, 19.00’

Ο Denis Podalydès είναι Γάλλος ηθοποιός, μέλος της Comédie-Française αλλά και σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Είναι επίσης ο αδελφός του σκηνοθέτη Bruno Podalydès. Το 1984 ξεκινάει τις θεατρικές του σπουδές στο Conservatoire national d'art dramatique του Παρισιού.

Το 1988, παίρνει τον πρώτο του ρόλο στο θεατρικό έργο του Corneille « Le Sophonisbe », όπου ερμηνεύει τον Lépide. Εμφανίζεται επίσης στο έργο του Marivaux, « La double inconstance » και στο «Ruy Blas » του Victor Hugo, αλλά εισχωρεί στην αυλή των μεγάλων ερμηνευτών όταν δημιουργεί, το 1996, το έργο « André le magnifique ». Το 1989, εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, στην ταινία « Xenia », και το 1991, παίζει στην ταινία του αδελφού του « Versailles rive gauche ». Η συνεργασία αυτή μεταξύ αδελφών συνεχίζεται με το « Dieu seul me voit » το 1997, και το « Liberté-Oléron » το 2001. Μεταξύ 1994 και 1997 εμφανίζεται σε διάφορες ταινίες και στη συνέχεια σε κωμωδίες, σε ρόλους όπως « Le journal du Séducteur », « Rien sur Robert » και « Etat des lieux ». Το 2000 επιστρέφει στην πρώτη του αγάπη, το θέατρο, με τo « Le Misanthrope », και σκηνοθετεί το « Tout mon possible ». Παράλληλα, αναλαμβάνει σημαντικούς ρόλους στον κινηματογράφο, όπως ο πρωταγωνιστικός ρόλος στα  «Candidature », του Emmanuel Bourdieu, « Embrassez qui vous voudrez » του Michel Blanc, και « Le mystère de la chambre jaune » σε σκηνοθεσία του αδελφού του. 

Εδώ και αρκετό καιρό, κάνει podcasts με αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων μεγάλων δημιουργών.

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ https://www.grandmagazine.gr/ngine/article/5852/21o-festibal-gallofonou-kinimatografou-online-6-14-apriliou-2021

 ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ https://cinema.ifg.gr/