21o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Έναρξη με Ντε Γκωλ

 

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το αδιαμφισβήτητο ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας, φέτος αγκαλιάζει διαδικτυακά ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, προσφέροντας ένα μοναδικό διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του γαλλόφωνου σινεμά! Το βαρύ πυροβολικό της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας είναι εδώ με πολλές και ενδιαφέρουσες ταινίες, ολοκαίνουργιες και κλασικές, και με εξαιρετικούς διαδικτυακούς προσκεκλημένους που θα παρουσιάζουν τις ταινίες τους.

Η έναρξη έγινε με την μεγάλη παραγωγή «Ντε Γκωλ» που αναφέρεται σε μια κρίσιμη καμπή στη ζωή του Γάλλου στρατάρχη, όταν το 1940 η Γαλλία ήταν έτοιμη να υποκύψει στις δυνάμεις του Άξονα.

DE GAULLE / ΝΤΕ ΓΚΩΛ

Γαλλία 2020, 108’

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ GABRIEL LE BOMIN 

ΣΕΝAΡΙΟ GABRIEL LE BOMIN, VALÉRIE RANSON ENGUIALE 

ΜΕ ΤΟΥΣ LAMBERT WILSON, ISABELLE CARRÉ, OLIVIER GOURMET 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ VERTIGO PRODUCTIONS 

ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ NEO FILMS 

1940: Ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, ο Ντε Γκωλ διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί, με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ, και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του θα εκφωνήσει ένα πύρινο λόγο στο BBC που θα τον μετατρέψει στο σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης. 

Η ταινία του Γκαμπριέλ Ντε Μπομέν αποδίδει με γνησιότητα ένα κρίσιμο κεφάλαιο της Γαλλικής Ιστορίας του 20ου αιώνα, χωρίς να αποφεύγει τις κακοτοπιές μιας παρωχημένης και  ελαφρά στομφώδους αφήγησης και χωρίς να καταφέρνει να δώσει το απαιτούμενο συναισθηματικό βάθος στον βασικό της ήρωα. Μένοντας στην ηρωική επιφάνεια των γεγονότων παραδίδει ένα αξιοπρεπές θέαμα που πολύ θα ήθελε να είναι το Γαλλικό αντίστοιχο του περίφημου Darkest Hour πλην όμως αναλώνεται ανάμεσα στο βερμπαλιστικό πολεμικό θέαμα και το δράμα εποχής που ευτυχώς διαθέτει τρεις αξιόλογους ερμηνευτές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Αν και η ταινία είχε σχετικά μεγάλη επιτυχία φθάνοντας σχεδόν το 1 εκατομμύριο εισιτήρια στη Γαλλία λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, δεν είναι ακριβώς η ταινία που θα δικαιώσει έναν τόσο σπουδαίο ηγέτη όπως ο Ντε Γκωλ. 

Τόσο η Τελετή Έναρξης όσο και το Q & A με τον σκηνοθέτη και τον σπουδαίο πρωταγωνιστή Lambert Wilson βρίσκονται στο παρακάτω link

https://www.youtube.com/watch?v=5y044AJzYdU

Ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές του Πανοράματος, επιλέξαμε για αρχή την ταινία του Grégory Magne Les Parfums (Τα αρώματα) και καθόλου δεν απογοητευτήκαμε! Ακριβώς το αντίθετο! Μια γλυκιά και ανθρώπινη ταινία ανάμεσα σε κομεντί και κοινωνικό ψυχογράφημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή για το πρωταγωνιστικό «ζευγάρι» κυλώντας κάθε άλλο παρά προβλέψιμα καθώς μας βυθίζει στο παράξενο σύμπαν μιας ιδιαίτερης και κοινωνικά κλειστής δημιουργού αρωμάτων, εκεί που έρχεται να εμπλακεί και ένας ατυχήσας διαζευγμένος οδηγός αυτοκινήτων πολυτελείας που προσπαθεί να βρει στον ήλιο μοίρα και να καταφέρει να σταθεί με αξιοπρέπεια ως κηδεμόνας για το αγαπημένο του κοριτσάκι που ζει με την μητέρα του.

Σημασία στη λεπτομέρεια, πινελιές γλυκιάς μελαγχολίας, χαμηλοί τόνοι και διάθεση λεπτής κοινωνικής σάτιρας υποστηρίζουν δύο υπέροχες ερμηνείες: η μελαγχολική εσωτερικότητα της Εμανουέλ Ντεβός με τα τεράστια εκφραστικά της μάτια συναντά τη συγκρατημένη απελπισία στο βλέμμα του εξαίρετου σταρ του «Πάρε τον μάνατζέρ μου» Γκρεγκορί Μοντέλ και δύο απόλυτα αντίθετοι χαρακτήρες καταφέρνουν να «συναντηθούν» στο πεδίο των μεγάλων αποφάσεων της ζωής. Προς ανακάλυψη!

Les Parfums / Τα αρώματα

Γαλλία 2019

100’

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / ΣΕΝΑΡΙΟ GRÉGORY MAGNE

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ THOMAS RAMES

ΜΟΥΣΙΚΗ GAËTAN ROUSSEL

ΗΧΟΣ FRANCIS BERRIER, BENJAMIN ROSIER, MATHIEU LANGLET

ΜΟΝΤΑΖ GWÉNAËLLE MALLAURAN, BÉATRICE HERMINIE

ΣΚΗΝΙΚΑ JÉRÉMIE DUCHIER

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ALICE CAMBOURNAC

ΠΑΡΑΓΩΓΗ LES FILMS VELVET

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ PYRAMIDE INTERNATIONAL

ΜΕ ΤΟΥΣ EMMANUELLE DEVOS, GRÉGORY MONTEL, GUSTAVE KERVERN

ΣΥΝΟΨΗ

Η Anne Walberg είναι πασίγνωστη στον κόσμο της αρωματοποιίας. Δημιουργεί αρώματα και πουλάει το απίστευτο ταλέντο της σε κάθε είδους επιχείρηση. Είναι ντίβα, εγωίστρια, με δυνατό ταπεραμέντο. Ο Guillaume είναι ο καινούριος της σοφέρ και ο μόνος που δεν φοβάται να της εναντιωθεί. Αναμφίβολα αυτός είναι και ο λόγος που η Anne δεν τον απολύει. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Grégory Magne μεγαλωμένος στη Βουργουνδία, το 2007 διασχίζει τον Ατλαντικό με ένα ιστιοφόρο 6,5 μέτρων, δίχως κανένα μέσο επικοινωνίας. Καταγράφει με μια κάμερα την καθημερινότητά του δημιουργώντας την πρώτη του ταινία «Vingt-quatre heures par jour de mer». Από τότε κινείται μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, μεταξύ σεναρίου και σκηνοθεσίας. Το 2012 γράφει και σκηνοθετεί μαζί με τον Stéphane Viard την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «L’Air de Rien». Με αυτή τη ταινία ανακαλύπτει το κοινό τον Grégory Montel στον πρώτο του ρόλο. Το 2019 σκηνοθετεί την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του «Les parfums», με τον ίδιο ηθοποιό και τους Emmanuelle Devos, Gustave Kervern, Sergi Lopez.

Αύριο Παρασκευή συντονιζόμαστε στις 19.00 στο κανάλι YouTube του Φεστιβάλ για το Q&A  με τον GRÉGORY MAGNE και τον GRÉGORY MONTEL.

 

ΙΝΦΟ

21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

από τις 6 ως τις 14 Απριλίου 2021

σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου και του Μαρόκου

www.festivalfilmfrancophone.gr

#FFF21 #IFG

Facebook  Festival du Film Francophone de Grèce

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCON7OPwvYyr6BMK_GsvwZFQ