21o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Διπλή βράβευση για…ένα γιο

 UN FILS

Το 21ο online Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ολοκληρώνεται σήμερα με μεγάλη επιτυχία, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει τις σύγχρονες τάσεις του Γαλλόφωνου σινεμά αλλά και να επανεκτιμήσει κλασσικές αξίες μέσα από το αφιέρωμα στις επιλογές Ελλήνων σκηνοθετών. 

Το περασμένο σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε και το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ με την προβολή των ταινιών Ένας Γιος και Καλοκαίρι 85, ταινίες που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και στις ελληνικές αίθουσες όταν επιτέλους ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι.

Πριν από λίγο απονεμήθηκαν online και τα 2 βραβεία του Φεστιβάλ: το βραβείο της κριτικής επιτροπής (αποτελούμενης από μαθητές λυκείων) και του κοινού με χορηγό την μπύρα Fischer. Και τα δύο πήγαν πανηγυρικά στο συγκλονιστικό Un Fils του Mehdi Barsaoui. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τις ταινίες του διαγωνιστικού και δείτε όλη την τελετή απονομής στο παρακάτω link.

https://www.youtube.com/watch?v=CPLvz0XMVfI 

 

ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Un fils / Ένας γιος

Τυνησία/Γαλλία/Λίβανος/Κατάρ, 2019, 96’

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ ΣΕΝΑΡΙΟ MEHDI M. BARSAOUI

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ANTOINE HÉBERLÉ

ΜΟΥΣΙΚΗ AMINE BOUHAFA

ΗΧΟΣ LUCAS HÉBERLÉ, ROMAIN HUONNIC, CYPRIEN VIAL, ELORY HUMEZ

ΜΟΝΤΑΖ CAMILLE TOUBKIS

ΣΚΗΝΙΚΑ SOPHIE ABDELKEFI

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ RANDA KHEDER

ΠΑΡΑΓΩΓΗ DOLCE VITA FILMS,13 PRODUCTIONS

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ THE PARTY SALES (EX JOUR 2 FÊTE)

ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ CINOBO

ΜΕ ΤΟΥΣ SAMI BOUAJILA, NAJLA BEN ABDALLAH, YOUSSEF KHEMIRI

Η ταινία μας μεταφέρει 10 χρόνια πίσω στο 2011, καθώς ξεσπάει η Αραβική Άνοιξη στην πιο «Ευρωπαϊκή» από τις Αφρικανικές Χώρες του Μαγκρέμπ, την Τυνησία. Eυκατάστατο ζευγάρι Γαλλοτυνήσιων executives μετακομίζει για εργασιακούς λόγους στην Τυνησία. Ένα χαλαρό weekend στον Τυνησιακό Νότο μετατρέπεται σε τραγωδία όταν ο μικρός τους γιος Αζίζ καταλήγει στην Εντατική, χτυπημένος σοβαρά από αδέσποτα πυρά τρομοκρατών. Τότε ξεκινά για το ζευγάρι ένας ξέφρενος αγώνας σωτηρίας του αγοριού, που όμως θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για αυτή την τόσο ευτυχισμένη οικογένεια. Ο Φαρές και η Μεριέμ θα βυθισθούν σε ένα κυκεώνα αποκαλύψεων και θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις ζωής και θανάτου.

Συγκλονιστικό δράμα που σκιτσάρει με σπαρακτική ειλικρίνεια το πορτραίτο μιας φαινομενικά ευτυχισμένης οικογένειας, με φόντο την άγνωστη τραγωδία ενός λαού και τη φρίκη ενός πολέμου που μαίνεται αδυσώπητος λίγο πιο πέρα από την ανέμελη και εύπορη Δύση για την οποία η εξωτική Αφρική είναι απλά μια ευκαιρία εκδρομής για χαλαρό weekend. Τραγωδίες λαού και οικογένειας μπλέκονται καθώς η ώρα περνάει φέρνοντας πιο κοντά το θάνατο και μετατρέποντας σε πολιτικοκοινωνικό θρίλερ ένα δυνάμει μελόδραμα. Μεγάλη ερμηνεία από τον Σαμί Μπουατζιλά που έφυγε με βραβείο από το Φεστιβάλ Βενετίας αλλά και από τα φετινά Σεζάρ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Mehdi M. Barsaoui, γεννήθηκε το 1984 και στην Τυνησία όπου και μεγάλωσε. Είναι πτυχιούχος του ανώτατου Ινστιτούτου καλλιτεχνικών πολυμέσων (ISAMM) της Τύνιδας. Συνεχίζει με σπουδές σκηνοθεσίας στο DAMS της Μπολόνια στην Ιταλία. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους. Η πιο πρόσφατη, «On est bien comme ça», κέρδισε το Golden Muhr καλύτερης ταινίας στο Ντουμπάι το 2016. Η διεθνής του καριέρα ξεκίνησε με την πρώτη του μεγάλου μήκους, «Un fils», που επιλέχθηκε στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο τμήμα Orizzonti και που προσέφερε στον Sami Bouajila το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.

ETE 85

Eté 85 / Καλοκαίρι του ‘85

Γαλλία/Βέλγιο, 2019, 90’

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / ΣΕΝΆΡΙΟ FRANÇOIS OZON

(ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΥΉ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΉΜΑΤΟΣ «DANCE ON MY GRAVE» ΤΟΥ AIDAN CHAMBERS)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HICHAME ALAOUIE

ΜΟΥΣΙΚΗ JEAN-BENOÎT DUNCKEL

ΗΧΟΣ BRIGITTE TAILLANDIER, JULIEN ROIG, JEAN-PAUL HURIER

ΜΟΝΤΑΖ LAURE GARDETTE

ΣΚΗΝΙΚΑ BENOÎT BAROUH

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ PASCALINE CHAVANNE

ΠΑΡΑΓΩΓΗ MANDARIN PRODUCTION ET FOZ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ PLAYTIME

ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ FILMTRADE

ΜΕ ΤΟΥΣ FÉLIX LEFEBVRE, BENJAMIN VOISIN, PHILIPPINE VELGE, VALERIA BRUNI TEDESCHI

Το καλοκαίρι των 16 χρόνων του, ο Alexis, κατά την διάρκεια μιας εκδρομής με σκάφος στην θάλασσα, στις ακτές της Νορμανδίας, γλιτώνει το ναυάγιο χάρη στην ηρωϊκή επέμβαση του 18 χρονου David. Ο Alexis μόλις γνώρισε τον φίλο των ονείρων του. Αλλά θα κρατήσει άραγε το όνειρο περισσότερο από ένα καλοκαίρι; Το καλοκαίρι του ’85.

Πως μπορεί να είναι κανείς Χίτσκοκ και Αλμοδόβαρ ταυτόχρονα, ανάλαφρος και σκοτεινός, ερωτικός και θανατερός μαζί; Bienvenue στο σύμπαν του παραγωγικότατου και πάντα εφευρετικού Φρανσουά Οζόν που κάθε ταινία του, από την πιο συγκλονιστική όπως το Κάτω από την Άμμο μέχρι την πιο χαλαρά «εμπορική» όπως οι 8 γυναίκες, επιδεικνύει μια απαράμιλλη αφοσίωση στο θέμα του και μια σκηνοθετική δεξιοτεχνία που αιωρείται συχνά στην κόψη τραγικού και μπανάλ. Πόσο μάλλον σ αυτό το καλοκαιρινό gay amour fou θρίλερ που μεταφέρει τη δράση της κλασσικής young adult νουβέλας του Άινταν Τσέιμπερς στην παραλιακή Νορμανδία για να διηγηθεί με χορταστική αφηγηματική μαεστρία την ιστορία ενός λαϊκού έφηβου που μαγεύεται από ένα 18χρονο beach boy και ξεκινά μια παθιασμένη σχέση, φωτεινή σαν καλοκαίρι και επικίνδυνα τρικυμιώδη σαν καλοκαιρινή μπόρα. ‘Ερωτας και θάνατος, χαμόγελα και καυτά κορμιά, οιδιπόδεια και λοιπά συμπλέγματα με φόντο καλοκαιρινό και 80s soundtrack με κορυφαίο το in Between days των Cure που ανοίγει και κλείνει το φιλμ.

Η ταινία που αναμένεται στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι σε διανομή Filmtrade, θα είναι μια από τις ιδανικότερες επιλογές για θερινή έξοδο!  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο François Ozon γεννήθηκε στο Παρίσι και είναι Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Ήταν πέντε φορές υποψήφιος για βραβείο César καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη. Πτυχιούχος κινηματογραφικών σπουδών, ξεκινάει το 1990 σπουδές στην FEMIS, στο τμήμα σκηνοθεσίας. Γυρίζει ταινίες μικρού μήκους από το 1988, αποκτώντας έτσι κύρος στον κινηματογραφικό χώρο. Μετά από 10 χρόνια τριβής με τις μικρού μήκους, δοκιμάζει την περιπέτεια μιας μεγάλου μήκους, με το ανατρεπτικό «Sitcom» (1998). Το 2001, σημειώνει φοβερή επιτυχία στο κοινό και τους κριτικούς με το «Κάτω απ’ την άμμο». Ο πολύ τακτικός François Ozon, που βγάζει μια ταινία τον χρόνο, γνωρίζει την μεγαλύτερη επιτυχία του το 2002 με το «8 γυναίκες» και το πληθωρικό του κάστινγκ (Deneuve, Béart, Ardant, Huppert, Ledoyen, κτλ.). Οι τελευταίες ταινίες του François Ozon μαρτυρούν το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη για τα θέματα ταυτότητας και φύλου αφού περιγράφει ισχυρούς χαρακτήρες που προβληματίζονται με θέματα που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία.

ΙΝΦΟ

21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

από τις 6 ως τις 14 Απριλίου 2021

σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου και του Μαρόκου

www.festivalfilmfrancophone.gr

#FFF21 #IFG

Facebook  Festival du Film Francophone de Grèce

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCON7OPwvYyr6BMK_GsvwZFQ