For Sama – Για τη Μικρή Σάμα

Παραγωγή: Βρετανία - 2019 

Σε συμπαραγωγή με Συρία/ΗΠΑ 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Waad Al-Kateab, Edward Watts 

Με τους: Waad Al-Kateab, Hamza Al-Khateab, Sama Al-Khateab. 

Η FILMTRADE ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ. ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 

ΣΥΝΟΨΗ

Μια «επιστολή αγάπης» από μια μητέρα προς την κόρη της. Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Ουάντ για πέντε χρόνια στο Χαλέπι, καθώς εκείνη ερωτεύεται, παντρεύεται και γεννά τη Σάμα, την κόρη της, ενώ γύρω της ο κόσμος κυριολεκτικά καταρρέει. Η κάμερά της αποτυπώνει ταυτόχρονα την απώλεια, τη θυσία, τη χαρά, την σχετικότητα των πραγμάτων και θέτει το μοιραίο δίλημμα του να μείνεις ή να φύγεις.

Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο που δεν θα μπορούσε να είναι πιο πηγαίο, πιο αληθινό και πιο θαρραλέο. 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Η ταινία ΓΙΑ ΤΗ MIKΡΗ ΣΑΜΑ είναι ένα προσωπικό ντοκιμαντέρ, σαν μια επιστολή αγάπης που η 26χρονη Ουάντ απευθύνει στη Σάμα, τη μικρή κόρη της, και καταγράφει τις τελευταίες ημέρες των συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας. Η Ουάντ ζει με τον Χάμζα, τον πατέρα της Σάμα, που είναι γιατρός στο τελευταίο νοσοκομείο που απέμεινε στο Χαλέπι. Περικυκλωμένοι από παντού, καθημερινά υφίστανται τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και της ρωσικής αεροπορίας. Η Ουάντ ζει με το φόβο ότι μπορεί να σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό δημιουργεί ένα κινηματογραφημένο μήνυμα  προς την μόλις ενός έτους κόρη της, για να της εξηγήσει ποιοι είναι οι γονείς της, για τί αγωνίζονται και γιατί η Σάμα ήρθε σε αυτόν τον κόσμο. Δημιουργεί δηλαδή ένα ντοκουμέντο για το μικρό παιδί τους, σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν επιβιώσουν.

Η ιστορία ξεκινάει το 2012, όταν η Ουάντ είναι φοιτήτρια και σπουδάζει μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο στο Χαλέπι. Είναι μια από τους πρώτους που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από το πανεπιστήμιο κατά της βίαιης δικτατορίας του Μπασάρ αλ-Άσαντ.  Ο φακός καταγράφει τη χαρούμενη ορμή και την αισιοδοξία εκείνων των πρώτων ημερών. Στις διαμαρτυρίες η Ουάντ γνωρίζει τον Χάμζα, έναν νεαρό γιατρό και μαζί με μια ομάδα φίλων συνεχίζουν να διεκδικούν την ελευθερία, ακόμα και όταν το καθεστώς καταφεύγει σε όλο και περισσότερη βία για να κάμψει τις διαδηλώσεις και τελικά οδηγεί την πόλη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Ουάντ και ο Χάμζα χάνουν φίλους και μόλις που καταφέρνουν κι οι ίδιοι να ξεφύγουν από τον θάνατο που σκορπούν οι ελεύθεροι σκοπευτές, οι αεροπορικές επιθέσεις και οι βόμβες. Κάθε σκηνή καταγράφεται στον φακό της Oυάντ. Στη συνέχεια, στη μέση αυτής της θύελλας, ο Χάμζα τής κάνει πρόταση γάμου. Παντρεύονται, μετακομίζουν στο πρώτο τους σπίτι και σε λίγο καιρό η Ουάντ μένει έγκυος. Συνηθισμένη διαδρομή νέων ζευγαριών ανά τον κόσμο. Όμως, η διαφορά εδώ είναι ότι ο δικός τους μήνας του μέλιτος εκτυλίσσεται με φόντο έναν πόλεμο που ολοένα και κλιμακώνεται. Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι Ρώσοι παρεμβαίνουν για να στηρίξουν το καθεστώς, άγρια βία εξαπολύεται εναντίον των επαναστατών. Υπό την απειλή του θανάτου πολλοί εγκαταλείπουν το Χαλέπι, όμως η Ουάντ και ο Χάμζα αποφασίζουν να παραμείνουν στην πόλη και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία. Συνειδητοποιούν ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά πλέον μόνον αυτούς, αλλά και το μέλλον της κόρης τους.

Η Σάμα γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2016, μια μικρή αχτίδα ελπίδας μέσα στο χάος (σημ. «Σάμα» στα αραβικά σημαίνει «ουρανός»). Ο πρώτος χρόνος ζωής της μικρής Σάμα αντιστοιχεί και στον τελευταίο χρόνο μάχης για το Χαλέπι, μια απίστευτα σκοτεινή εποχή. Το καθεστώς και οι υποστηρικτές του καταφεύγουν σε κάθε αδιανόητη θηριωδία για να συντρίψουν τους επαναστάτες. Το νοσοκομείο του Χάμζα βομβαρδίζεται. Βρίσκονται πολιορκημένοι και γίνονται μάρτυρες  επιθέσεων με αέρια χλωρίου, βομβιστικών επιθέσεων, σφαγών αμάχων  γυναικών και παιδιών. Εντούτοις, εν μέσω όλων, η Ουάντ και ο Χάμζα βιώνουν και τη χαρά του να είσαι γονιός καθώς οι πρώτες εβδομάδες ζωής με τη νεογέννητη Σάμα τούς χαρίζουν χαρά, χαμόγελο και τους γεμίζουν δύναμη, υπομονή αλλά και έμπνευση. Τελικά, εξουθενωμένοι, εξαναγκάζονται σε εξορία. Καθώς φεύγουν με δάκρυα στα μάτια πακετάρουν τα πράγματά τους, αποχαιρετούν την κατεστραμμένη πόλη, τον τόπο όπου γεννήθηκε και πέθανε το όνειρό τους για ελευθερία. Ωστόσο, έχουν πια μαζί τους την κόρη τους, ένα αιώνιο σύμβολο αγάπης και ελπίδας ανέγγιχτο από τη βία των τυράννων.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ Waad Al-Kateab

Για εμένα αυτή δεν είναι απλά μια ταινία, είναι η ζωή μου. Ξεκίνησα να καταγράφω την προσωπική μου ιστορία χωρίς κανένα σχέδιο,  απλώς βιντεοσκοπούσα με το κινητό τηλέφωνο τις διαμαρτυρίες στη Συρία όπως και πολλοί άλλοι ακτιβιστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ πού θα οδηγήσει το ταξίδι μου στη διάρκεια αυτών των ετών. Αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα που βιώσαμε: ευτυχία, απώλεια, αγάπη και τα τρομακτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς Assad εναντίον απλών αθώων ανθρώπων και δεν τα είχαμε ποτέ διανοηθεί, ακόμη κι αν ζούσαμε εν μέσω αυτών.

Από την αρχή ένιωσα την παρόρμηση να καταγράψω ιστορίες ζωής και ανθρωπιάς, αντί να εστιάσω στον θάνατο και την καταστροφή που κάλυπταν οι ειδήσεις. Και ως γυναίκα που ζούσε σε ένα συντηρητικό κομμάτι της πόλης, είχα τη δυνατότητα να προσεγγίσω στιγμές της ζωής των γυναικών και των παιδιών, που κατά παράδοση βρίσκονταν εκτός πρόσβασης των ανδρών. Αυτό μου επέτρεψε να δείξω την αόρατη καθημερινότητα των Συρίων, που προσπαθούσαν να ζήσουν μια κανονική ζωή παράλληλα με τον αγώνα για ελευθερία.

Ταυτόχρονα, συνέχισα να ζω τη ζωή μου. Παντρεύτηκα και απέκτησα ένα παιδί. Έτσι, βρέθηκα να προσπαθώ να ισορροπήσω ανάμεσα σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους: Ουάντ η μητέρα, Ουάντ η ακτιβίστρια, Ουάντ η πολίτης-δημοσιογράφος και Ουάντ η σκηνοθέτης. Όλοι αυτοί οι ρόλοι ήταν ο κορμός και οδηγός της ιστορίας. Τώρα νιώθω ότι αυτές οι διαφορετικές πτυχές της ζωής μου είναι αυτό που δίνει στην ταινία τη δύναμή της.

Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι, ενώ αυτή είναι η ιστορία μου και δείχνει τι συνέβη σε μένα και την οικογένειά μου, αυτή η εμπειρία μας δεν είναι κάτι σπάνιο. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι έζησαν το ίδιο πράγμα και εξακολουθούν να το ζουν ως σήμερα. Ο δικτάτορας που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα παραμένει στην εξουσία, σκοτώνει ακόμα αθώους ανθρώπους. Ο αγώνας μας για δικαιοσύνη είναι τόσο επίκαιρος σήμερα όσο ήταν όταν ξεκίνησε η επανάσταση. Ένιωσα ένα μεγάλο βάρος ευθύνης απέναντι στο Χαλέπι, τους ανθρώπους του και τους φίλους μας,  να αφηγηθώ σωστά τις ιστορίες τους ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ και κανένας να μην διαστρεβλώσει την αλήθεια του τι έχουμε περάσει.

Το να φτιάξω τελικά την ταινία ήταν σχεδόν εξίσου επίπονο όσο τα χρόνια που ζήσαμε στο Χαλέπι. Έπρεπε να ξαναζώ τα πάντα ξανά και ξανά. Ευτυχώς εργάστηκα με μια μεγάλη ομάδα που ενδιαφέρθηκε πολύ για μένα, την ιστορία μου και τη Συρία. Ειδικότερα ένας άνθρωπος, ο συνάδελφός μου σκηνοθέτης, Edward Watts, πήρε το «φορτίο» μου στους ώμους του και με τη δύναμή του που προστέθηκε στη δική μου, ήμασταν σε θέση να μετατρέψουμε την τεράστια πολυπλοκότητα της ζωής μου και το υλικό που είχαμε, στην περίτεχνη ιστορία που βλέπετε σήμερα.

Βιογραφικό

Ουάντ Αλ-Κατέμπ: σκηνοθέτης, παραγωγός και κινηματογραφίστρια. Τον Ιανουάριο του 2016 η Ουάντ άρχισε να καταγράφει τη φρίκη στο Χαλέπι για τις Ειδήσεις του Channel 4 με μια σειρά  ταινιών με τίτλο Inside Aleppo. Τα ρεπορτάζ που έκανε για τις Ειδήσεις του Channel 4  σχετικά με τις συγκρούσεις στη Συρία και την πιο πολύπλοκη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεθέασης προγράμματος ειδήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο – με περίπου μισό δισεκατομμύριο εμφανίσεις online - και κέρδισε 24 βραβεία - συμπεριλαμβανομένου του Emmy 2016 για ειδησεογραφική κάλυψη έκτακτης επικαιρότητας.

Η Ουάντ Αλ-Κατέμπ ήταν φοιτήτρια μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο στο Χαλέπι, όταν το 2011 οι διαμαρτυρίες εναντίον του καθεστώτος Assad άρχισαν να σαρώνουν τη χώρα. Όπως πολλές εκατοντάδες Σύριοι συμπατριώτες της, έγινε μια πολίτης-δημοσιογράφος αποφασισμένη να κρατήσει τεκμήρια της φρίκης του πολέμου. Αυτοδίδακτη στην κινηματογραφία, ξεκίνησε να καταγράφει τον ανθρώπινο πόνο που έβλεπε γύρω της, καθώς οι δυνάμεις του  Assad συγκρούονταν με τους επαναστάτες για τον έλεγχο της πόλης. Υπέμεινε την καταστροφική  πολιορκία στο Χαλέπι - τεκμηριώνοντας την τρομερή απώλεια ζωής και έδωσε μερικές από τις πιο αξέχαστες εικόνες των μαχών εκείνα τα έξι χρόνια. Όταν εκείνη και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι ,τον Δεκέμβριο του 2016, κατόρθωσε να πάρει μαζί όλο το υλικό της.

Ζει στο Λονδίνο με τον σύζυγό της Χάμζα και τις δύο κόρες τους. 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Εdward Watts

Αυτή είναι η σημαντικότερη ταινία στην οποία έχω εργαστεί ποτέ. Παρακολουθώ τη συριακή εξέγερση από τότε που ξεκίνησε, προσπαθώντας να πω την αλήθεια πέρα από τα ψέματα και την προπαγάνδα που έχουν καταστήσει αδύνατο να κατανοήσουν οι άνθρωποι τι συνέβη στη χώρα αυτή. Αυτή η αλήθεια ενσωματώνεται στο θάρρος, την ειλικρίνεια και τον αλτρουισμό της Ουάντ, του Χάμζα και της Σάμα. Είναι εκπληκτικοί άνθρωποι, ένα παράδειγμα για όλους μας στην ταραγμένη εποχή που ζούμε.

Στα ντοκιμαντέρ μου προσπαθούσα πάντα να επισημαίνω το χιούμορ και την ανθρωπιά, που έχουμε κοινά με ανθρώπους που ζουν απελπιστικές καταστάσεις σε μακρινές γωνιές του κόσμου. Αυτή είναι η αλήθεια που θα μας σώσει, όχι οι λανθάνουσες  διαφορές μας, τις οποίες  τόσοι πολλοί άνθρωποι εμπορεύονται αυτήν την εποχή. Η αποτυχία μας να ενώσουμε τη φωνή μας με τους απλούς  ανθρώπους της Συρίας όταν διαδήλωναν για την  ελευθερία τους και η βίαιη καταστολή τους από το καθεστώς Assad, οδήγησε άμεσα σε τόσα πολλά από τα προβλήματα που μας επηρεάζουν όλους σήμερα, από τη γέννηση του ISIS μέχρι την άνοδο της ακροδεξιάς, την προσφυγική κρίση και την «κανονικοποιηση» των επιθέσεων αδιακρίτως εναντίον πολιτών εν καιρώ πολέμου.

Μέσα από την ιστορία της Ουάντ, ο κόσμος μπορεί τελικά να δει τι πραγματικά συνέβη, να καταλάβουμε το μέγεθος των τραγικών σφαλμάτων μας και τελικά να βρούμε τη δύναμη να πατήσουμε γερά στα πόδια μας και να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Ήταν  τιμή μου και προνόμιο να σκηνοθετήσω αυτή την ταινία μαζί της.

Βιογραφικό

Ο Edward Watts είναι σκηνοθέτης βραβευμένος με Εmmy, υποψήφιος για Βραβείο BAFTA και έχει σκηνοθετήσει πάνω από είκοσι ταινίες και ντοκιμαντέρ που διαπραγματεύονται αληθινές ιστορίες θάρρους, γενναιότητας και χιούμορ, από όλο τον κόσμο, καλύπτοντας τα πάντα: από τα εγκλήματα πολέμου στο Κονγκό ως και την πολύχρωμη ζωή των κατοίκων στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η ταινία του «Escape από το ISIS» , το 2015, εξέθεσε τη βάναυση μεταχείριση των κατ’ εκτίμηση 4 εκατομμύριων γυναικών που ζουν υπό την κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους και, διηγήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση, την εκπληκτική ιστορία ενός υπόγειου δικτύου που προσπαθεί να σώσει όσες περισσότερες μπορεί. Έλαβε πολλά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Emmy και υποψηφιότητα  Bafta για το καλύτερο Current Affairs ντοκιμαντέρ . Η εφημερίδα The Guardian  το χαρακτήρισε ως «ένα εκπληκτικά γενναίο κομμάτι δημοσιογραφίας», ενώ η εφημερίδα Spectator είπε ότι ήταν «ένα τόσο σημαντικό ντοκιμαντέρ που θα έπρεπε να κατατάσσεται με την ταινια όπου τα βρετανικά στρατεύματα  απελευθερώνουν το Belsen». Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε στην ταινία σε μια μεγάλη ομιλία πολιτικής για τον ISIS. Τον Ιούλιο του 2015, ο Edward Watts κλήθηκε επίσης στις ΗΠΑ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ουάσιγκτον,  για να καταθέσει σχετικά με τα βασικά ευρήματα της ταινίας. 

Ανάμεσα σε άλλα έργα του, η πρώτη του ταινία μικρού μήκους «Oksijan» αφηγείται την απίστευτη αληθινή ιστορία του αγώνα επιβίωσης ενός  7χρονου αγοριού από το Αφγανιστάν, που εισέρχεται λαθραία  στο Ηνωμένο Βασίλειο στο εσωτερικό ενός φορτηγού-ψυγείου όπου σιγά σιγά το οξυγόνο αρχίζει να εξαντλείται. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο BFI Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2017 και έχει προβληθεί έκτοτε σε σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως.

Ο Edward Watts ως κινηματογραφιστής φιλοδοξεί να πει ευαίσθητες ιστορίες για ανθρώπους από μακρινές γωνιές του κόσμου και να τονίσει στους θεατές πίσω στην πατρίδα, την κοινή μας ανθρωπιά. Με τον τρόπο αυτό, ελπίζει ότι οι ταινίες του θα συμβάλουν θετικά ώστε να λιγοστέψει το μίσος στον ταραχώδη κόσμο μας. Η ματιά του αναζητά το απροσδόκητο: την ευαισθησία στις πιο ζοφερές  στιγμές, τις ιστορίες της ελπίδας εν μέσω φρίκης. Δημιουργεί ταινίες που αναπτύσσονται πάνω σε μια γερή βάση καθηλωτικής εξιστόρησης και καταπληκτικής κινηματογραφίας.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Directed by WAAD AL-KATEAB EDWARD WATTS

Filmed and Produced by WAAD AL-KATEAB

Film Editors CHLOE LAMBOURNE SIMON

MCMAHON

Executive Producers for Channel 4 News BEN DE PEAR NEVINE MABRO

Executive Producer for Channel 4 SIOBHAN SINNERTON

Executive Producer for ITN Productions GEORGE WALDRUM

Executive Producer for FRONTLINE RANEY ARONSON-RATH

Assistant Producer MOWAFFAQ SAFADI

Music by NAINITA DESAI

Head of Production ELAINE MORRIS

Production Manager JENNY SMITH

Dubbing Mixer JEZ SPENCER

Colourist ENGE GRAY

Additional Colourist NICHOLAS BAYS

Online Editor NICHOLAS BAYS

Channel 4 News Team TERESA SMITH

FEDERICO ESCHER KAMAL KADDOURAH

Post Production Facilities ITN PRODUCTIONS POST

Head of Post Production OLLY STROUS

Post Production Manager SAM HARDY

Post Production Coordinators TIM AULD ELIZABETH MAJ

Edit Assistant LARRY MOLLOY

Post Production Team ANNA WISTREICH STEPHANIE AMPONSAH JOSH O’BRIEN ANIL DOUGLAS GEORGE SONEI

Head Translator MOWAFFAQ SAFADI

Translators WAFA S. T. NAJAT ABDUL-HAMID HUSSEIN MAAMO MONA HAMAD HOUDA FANSA SHADY ASAAD

Violinist ALAA ARSHAAD

Guitarists MALCOLM LAWS HUGO FUGUET

For FRONTLINE

Senior Contracts Manager GIANNA DEGIULIO

Senior Producer DAN EDGE

Managing Editor ANDREW METZ

Managing Director JIM BRACCIALE

Executive Producer RANEY ARONSON-RATH

For PBS Distribution EMILY ROTHSCHILD SARA GIUSTINI

ΒΡΑΒΕΙΑ

Υποψηφιότητα OSCAR καλύτερου ντοκιμαντέρ και περισσότερα από 60 βραβεία και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων :

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ – Τhe European Films Awards 2019.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ – Golden Eye, Cannes Film Festival 2019.

Καλύτερο Διεθνές ντοκιμαντέρ – Special Jury Prize, HOT DOCS 2019.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ – BAFTA 2020.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ –  Grand Jury Prize, Φεστιβάλ SXSW 2019.

Καλύτερη Ταινία  – British Independent Film Awards 2019.

Καλύτερη Σκηνοθεσία – British Independent Film Awards 2019.

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ ¬– British Independent Film Awards 2019.

ΙΝΦΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΑΜΑ

23 , 24 και 25 Απριλίου 2021

UPDATE ! Λόγω της θερμής υποδοχής προστέθηκαν προβολές στις 28, 29 και 30 Απριλίου 2021 και ώρα 21.00

ΔΙΑΝΟΜΗ: FILMTRADE 

Eδώ θα βρείτε το λινκ με οδηγίες για την προαγορά εισιτηρίου: 

https://www.viva.gr/tickets/cinema/streaming/for-sama/?cmid=1d504723-179e-4cd2-b8d1-e981af02b2ce

Τιμή εισιτηρίου: € 7,99

Η είσοδος σας στο stream μπορεί να γίνει από τις 21:00 έως τις 23:59 την ημέρα της προβολής που έχετε επιλέξει.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη σε Ελλάδα και Κύπρο

Δείτε παρακάτω το trailer