Martin Eden – Μάρτιν Ίντεν

 

Παραγωγή: Ιταλία – 2019 

Σε συμπαραγωγή με Γαλλία/Γερμανία 

Διάρκεια: 129 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * * 

Σκηνοθεσία: Pietro Marcello 

Πρωταγωνιστούν: Luca Marinelli, Jessica Cressy, Vincenzo Nemolato, Marco Leonardi, Denise Sardisco, Carmen Pommella, Autilia Ranieri, Elisabetta Valgoi, Pietro Ragusa, Maurizio Donadoni, Gaetano Bruno και ο Carlo Cecchi. 

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Μάρτιν Ίντεν είναι ένας ανήσυχος ναυτικός, που φιλοδοξεί να μορφωθεί και να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, ώστε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των ανθρώπων της τάξης του. Η γνωριμία του με μια μεγαλοαστή, και ο κεραυνοβόλος έρωτας που γεννιέται ανάμεσά τους, θα τον φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με την οικογένειά της, αλλά και με το κατεστημένο της εποχής του. 

Ο κυρίως ντοκιμαντερίστας Πιέτρο Μαρτσέλο σε συνεργασία με τον σπουδαίο σεναριογράφο (του Gomorra και του Anime Nere μεταξύ πολλών άλλων) Μαουρίτσιο Μπράουτσι, διασκευάζουν το ομότιτλο ημιαυτοβιογραφικό αριστούργημα που έγραψε το 1909 ο Τζακ Λόντον, μεταφέροντας τη δράση σε μια ακαθόριστη αισθητικά και χρονικά Νάπολη των μέσων του 20ου αιώνα.

Στη θαυμαστή ισορροπία που καταφέρνει να διατηρήσει το σενάριο ανάμεσα στο αφήγημα του Λόντον και την μεταμοντέρνα καλειδοσκοπική σκηνοθεσία του Μαρτσέλο, οφείλεται η απόλυτη επιτυχία και η διαχρονική αύρα αυτής της κινηματογραφικής προσαρμογής ενός τολμηρού για την εποχή του μυθιστορήματος, που τάραξε τα νερά φέρνοντας στην επιφάνεια τη σύγκρουση των μοντέρνων τότε φιλοσοφικών θεωριών περί ατομισμού και σοσιαλισμού, με φόντο την αέναη ταξική πάλη που οδήγησε στις επαναστάσεις που καθόρισαν το ρου της Ιστορίας τον προηγούμενο αιώνα.

Με όπλο του ένα απόλυτα κινηματογραφικό και γοητευτικά «κατασκευασμένο» χωροχρόνο και με βασικό εργαλείο την φλογισμένη παρουσία του Λούκα Μαρινέλι στον ομώνυμο ρόλο (ανασύροντας μνήμες από τη συνεργασία Μαστρογιάννι και αδελφών Ταβιάνι), ο Πιέτρο Μαρτσέλο παραδίδει μια υποδειγματική arthouse τοιχογραφία της πάλης των τάξεων, των μηχανισμών της εξουσίας και του τραγικού εσωτερικού αδιέξοδου ενός ήρωα που θέλησε να σταθεί έξω από αυτούς. Η σύγκρουση ιδεολογιών ως λαϊκή Ναπολιτάνικη όπερα (με συνοδεία europop hits στο soundtrack) σίγουρα θα κέντριζε το ενδιαφέρον του ίδιου του Τζακ Λόντον που η περιπετειώδης ζωή του δεν απείχε πολύ από τον χαρακτήρα του Μάρτιν Ίντεν. 

Διανομή: Weird Wave 

Από 27.05.21 στους κινηματογράφους  

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΙΕΤΡΟ ΜΑΡΣΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Αν και η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο σημαντικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τζακ Λόντον, όσον αφορά τις βασικές ταυτότητες των χαρακτήρων, ο ίδιος ο σκηνοθέτης δηλώνει πως «ερμηνεύσαμε χαλαρά το μυθιστόρημα του Λόντον ως μια τοιχογραφία όπου αποτυπώθηκαν οι διαστροφές και τα βασανιστήρια του 20ου αιώνα, καθώς και οι κρίσιμες καμπές του αιώνα: η σχέση μεταξύ ατόμου και κοινωνίας, ο ρόλος της μαζικής κουλτούρας, ο ταξικός αγώνας...». 

Βραβεία και Υποψηφιότητες

Ο πρωταγωνιστής Λούκα Μαρινέλι,  τιμήθηκε με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας, για τον ρόλο του Μάρτιν Ίντεν, ενώ στο Φεστιβάλ του Τορόντο, η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Platform. Επίσης υπήρξε υποψήφια για 4 European Film Awards 2020 και για 10 David di Donatello (Τα Ιταλικά αντίστοιχα Oscar-Κέρδισε για το διασκευασμένο σενάριο).