A Quiet Place Part II - Ένα Ήσυχο Μέρος 2

 

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2020 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: John Krasinski 

Πρωταγωνιστούν: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy, Djimon Hounsou, Okieriete Onaodowan, Scoot McNairy. 

ΣΥΝΟΨΗ: Μετά τα θανατηφόρα γεγονότα της πρώτης ταινίας, η οικογένεια Άμποτ  ξεκινά να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου καθώς συνεχίζεται ο σιωπηλός αγώνας τους για επιβίωση. Αντιμέτωποι με το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα τέρατα που τους επιτίθενται βασισμένα στον ήχο δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καραδοκεί πέρα από το μονοπάτι της άμμου. 

Επιτέλους η αναμονή παίρνει τέλος. Το sequel μιας από τις καλύτερες ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών έρχεται στη μεγάλη οθόνη. Το «Ένα Ήσυχο Μέρος 2» επρόκειτο να κυκλοφορήσει αρχικά τον Μάρτιο του 2020 αλλά έπεσε πάνω στο πρώτο παγκόσμιο lockdown και από τότε η προβολή του συνεχώς αναβαλλόταν αφού οι δημιουργοί του και η παραγωγός Paramount είχαν αποφασίσει ότι πρόκειται για ταινία που πρέπει να προβληθεί σε μεγάλη οθόνη. Και είχαν απόλυτο δίκιο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ερώτηση: Μπορεί ένα sequel να είναι καλύτερο από ένα εξαιρετικό πρωτότυπο;

Απάντηση: Ναι, μπορεί! Τουλάχιστον στην περίπτωση του Ήσυχου Μέρους. Μπορεί, όταν είναι τόσο καλογραμμένο, όταν διευρύνει με φαντασία τη θεματική της δυστοπίας, όταν εμπλουτίζει την ιστορία προσθέτοντας συναρπαστικούς χαρακτήρες και υποπλοκές με απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Μπορεί, όταν γίνεται ουσιαστικά γεννήτορας ενός franchise για σκεπτόμενο κοινό, που έρχεται να συμπυκνώσει σε δύο (μέχρι στιγμής) ταινίες νοήματα και θεματικές που θα χωρούσαν χαλαρά σε δύο περιόδους τηλεοπτικών σειρών. 

Όπως λέει ό ίδιος ο σκηνοθέτης Τζον Κραζίνσκι: «Αρχικά, δεν είχα πρόθεση να κάνω τη συνέχεια του «Ένα Ήσυχο Μέρος» επειδή η ιστορία δεν προοριζόταν να γίνει franchise. Όμως, η δυναμική του κόσμου που δημιουργήσαμε μας έκανε να εξερευνήσουμε ακόμα περισσότερο την ιστορία μας και να δούμε πού μπορεί να φτάσει η οικογένεια Άμποτ…Μετά την επιτυχία της ταινίας, ήξερα πως θα υπήρχε ενδιαφέρον για ακόμα μία ταινία. Όμως, ήθελα να γίνει σωστά και χωρίς βιασύνη. Αν υπήρχε στα σχέδια μια δεύτερη ταινία, ήμουν εντάξει σε περίπτωση που αναλάμβανε άλλος σεναριογράφος ή σκηνοθέτης. Όμως, σκεφτόμουν διαρκώς με ποιο τρόπο θα ξεκινούσε η ταινία… Έτσι, ανέλαβα ο ίδιος». 

Και έκανε πολύ καλά! Η ταινία του ηθοποιού και όπως αποδεικνύεται άκρως υπολογίσιμου σκηνοθέτη Τζον Κρασίνσκι δίνει νέα πνοή στο είδος του δυστοπικού τρόμου, αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση εφέ, ποντάροντας στο σασπένς και την ευρηματική χρήση του ήχου, αναδεικνύοντας τη σιωπή ως μοχλό επιβίωσης της οικογένειας αλλά και όπλο κατά των απειλητικών τεράτων. Και φυσικά, ως ηθοποιός, δεν θα μπορούσε παρά να καταφέρει να αποσπάσει τον καλύτερο εαυτό από τους αξιόλογους πρωταγωνιστές του: Έμιλι Μπλαντ, Κίλιαν Μέρφι, Νόα Τζουπ και πάνω από όλους η υπέροχη μικρή Μίλισεντ Σίμοντς, ερμηνεύουν με πάθος και δύναμη, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συμβάσεις μιας ταινίας είδους.

Εννοείται ότι σπεύδουμε!!! 

Διανομή: Odeon 

Από 03.06.21 στους κινηματογράφους