Μήλα

 

Παραγωγή: Ελλάδα 2020 

Σε συμπαραγωγή με Πολωνία, Σλοβενία 

Διάρκεια: 91'  

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου 

Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής 

ΣΥΝΟΨΗ: Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.

 

Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου ξεκινά ως μια σχεδόν weird σουρεαλιστική και αινιγματική δυστοπία για να καταλήξει σε μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας, σε μια κοινωνία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μη αναστρέψιμη επιδημία. Με μια λαμπρή διεθνή πορεία που ξεκίνησε με την επίσημη συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, όπου άνοιξαν το τμήμα των Οριζόντων, τα Μήλα κατάφεραν να μαζέψουν πάνω τους όλα τα φώτα και να φτάσουν (σχεδόν) μέχρι τα φετινά βραβεία Όσκαρ. Hype θα πει κάποιος! Πιθανόν! Αλλά και ευτυχής στιγμή για τον Ελληνικό κινηματογράφο θα πούμε εμείς.

Ταινία που πιάνει το αφηγηματικό νήμα από την ενδοξότερη στιγμή του Greek Weird Wave, τον Κυνόδοντα (όπου ο Νίκου ήταν βοηθός σκηνοθέτη),και πηγαίνει πολλά βήματα πιο πέρα ή μάλλον πιο κοντά μας, πιο κοντά σε ένα ευρύτερο σινεφίλ κοινό, προτείνοντας μια σχεδόν επίκαιρη ιστορία συναισθηματικής πανδημίας που θα ήταν ανατριχιαστικά συγκλονιστική αν δεν διέθετε αυτή τη γοητευτική αποστασιοποίηση κι αυτό το κλινικά μαύρο χιούμορ που υπηρετείται ιδανικά από όλους τους ερμηνευτές, με κορυφαίο τον Άρη Σερβετάλη που τιμήθηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο 61ο online Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Από 03.06.21 στους κινηματογράφους  

 

Τα Μήλα και η Κέιτ Μπλάνσετ

Τα Μήλα, στη διαδρομή τους προς το Όσκαρ, είχαν πολύτιμη σύμμαχό τους την Κέιτ Μπλάνσετ.  Ως γνωστόν, η διάσημη ηθοποιός και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του περσινού Φεστιβάλ Βενετίας όπου έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα τα Μήλα, ενθουσιασμένη με την ταινία, ανέλαβε από τη θέση του executive producer την προώθηση της στις ΗΠΑ. Η πράξη της αυτή πιστοποιεί την αξιοπιστία και τη διεθνή δυναμική που απέκτησε την τελευταία δεκαετία η ελληνική ταινία. 

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Χρήστος Νίκου ξεκίνησε να δουλεύει σε ελληνικές ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Πρώτη εξ αυτών ήταν ο Κυνόδοντας, του Γιώργου Λάνθιμου. Έπειτα ακολούθησαν επτά μεταξύ των οποίων και το Πριν τα Μεσάνυχτα (Before Midnight) του Richard Linklater. Κάπου ενδιάμεσα έγραψε και σκηνοθέτησε την μοναδική του μικρού μήκους ταινία, KM. Πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Μια ταινία που ξεκινάει το διεθνές ταξίδι της ως ταινία έναρξης του Οrizzonti στο φεστιβάλ Βενετίας. Ταυτόχρονα η ταινία του έδωσε την ευκαιρία να υπογράψει με την CAA, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής, και να εκπροσωπείται από τον μάνατζερ Jerome Duboz ο οποίος εκπροσωπεί ανάμεσα σε άλλους, σκηνοθέτες όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο (Παράσιτα). Επόμενο βήμα του η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με την CAA.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για μια μάλλον weird ιστορία με προσωρινό τίτλο Fingernails και πρωταγωνίστρια την Carey Mulligan. Οπότε…να χαιρετάμε από τώρα τον επόμενο διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη;

Οι λοιποί συντελεστές

Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Bartosz Świniarski

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης

Πρωτότυπη μουσική: The Boy

Casting: Σταύρος Ράπτης

Σχεδιασμός ήχου: Λέανδρος Ντούνης

Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης

Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου

Διεύθυνση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη

Line producer: Σέβη Μώρου

Βοηθοί παραγωγοί: Virginie Devesa, Jerome Duboz, Antoine Simkine

Συμπαραγωγοί: Ales Pavlin, Andrej Stritof, Στέφανος Γκάνος, Σταύρος Ράπτης

Executive Producer: Νίκος Σμπιλίρης

Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης, Άρης Ντάγιος, Mariusz Włodarski, Χρήστος Νίκου

Διεθνείς πωλήσεις: Alpha Violet, CAA