My Salinger Year – Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη

 

Παραγωγή: Καναδάς – 2020 

(Σε συμπαραγωγή με Ιρλανδία) 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau 

Πρωταγωνιστούν: Margaret Qualley, Sigourney Weaver,  Douglas Booth, Seána Kerslake, Brían F. O'Byrne, Colm Feore, Théodore Pellerin, Yanic Truesdale, Hamza Haq. 

ΣΥΝΟΨΗ: Νέα Υόρκη, δεκαετία του 90: Η Τζοάνα, απόφοιτη φιλολογικού κολλεγίου, αποφασίζει να αφήσει τη Δυτική Ακτή και τον φίλο της και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το όνειρό της να γίνει συγγραφέας. Όταν προσλαμβάνεται σε ένα φημισμένο πρακτορείο συγγραφέων ως βοηθός της Μάργκαρετ, ατζέντισσας του θρυλικού Τζ. Ντ. Σάλιτζερ καταλήγει να αναλάβει τη διαχείριση της αλληλογραφίας του δημοφιλούς ερημίτη συγγραφέα. Καθώς διαβάζει τα γράμματα των θαυμαστών του δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να απαντά με το τυποποιημένο και απρόσωπο γράμμα, το οποίο έχει καθορίσει το πρακτορείο, και αρχίζει να στέλνει προσωπικές απαντήσεις με συγκινητικά και αστεία αποτελέσματα. Καθώς η Τζοάνα χρησιμοποιεί την φωνή του σπουδαίου συγγραφέα ανακαλύπτει σιγά σιγά και τη δική της. 

Η μίνι αυτοβιογραφία της συγγραφέα και δημοσιογράφου Τζοάνα Ράκοφ μας μεταφέρει στο λυκόφως ενός «παλιού» φιλολογικού μικρόκοσμου, καθώς ο ερχομός του internet και των email αρχίζει να αλλοιώνει τους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας του κόσμου των εκδόσεων (και όχι μόνο). Το 1996 φαντάζει σήμερα μνήμη από ένα αιώνα που έκλεισε οριστικά τον κύκλο του, μια εποχή με πιο αργούς ρυθμούς, με μυστήριο και προσωπικότητα.

Η ταινία του Καναδού Φιλίπ Φαλαρντό εικονογραφεί πιστά το bestseller της Ράκοφ, τονίζοντας με επιμέλεια τις μικρές λεπτομέρειες και τη σκόνη του χρόνου που έρχεται να καλύψει μια χειροποίητη εποχή που δίνει τη θέση της σε ένα θαυμαστό νέο κόσμο ηλεκτρονικής τεχνολογίας και απομυθοποίησης όπου δεν χωρούν προσωπικότητες και ιδιαιτερότητες ή φιλολογικά μυστήρια όπως ο συγγραφέας του Φύλακα στη Σίκαλη.

Εξαιρετική η χημεία ανάμεσα στις δύο πρωταγωνίστριες, την νεαρή Μάργκαρετ Κουάλι και την πάντα υπολογίσιμη Σιγκούρνι Γουίβερ, όπως και επιτυχημένο το casting όλων των περιφερειακών ρόλων, καλογραμμένοι διάλογοι αλλά και μια έλλειψη σκηνοθετικής πυξίδας που περιορίζει τη δυναμική του θέματος, μας κάνουν ένα φιλμ ενδιαφέρον αλλά προορισμένο για συγκεκριμένο adult κοινό που θα το απολαύσει αναλόγως. 

Διανομή: Spentzos Films 

Από 27.05.21 στους κινηματογράφους