Digger

 

Παραγωγή: Ελλάδα 2020 

Σε συμπαραγωγή με Γαλλία/Γερμανία 

Διάρκεια: 101’ 

* * * * 

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης 

Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Τεό Αλεξάντερ, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Βασίλης Μπισμπίκης, Παύλος Ιορδανόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Στέφανος Κουτσαρδάκης και ο Θύτης. 

ΣΥΝΟΨΗ: Ο  Νικήτας, ζει αποτραβηγμένος στο κτήμα του, στην καρδιά ενός πανέμορφου δάσους στη Βόρεια Ελλάδα.  Εδώ και καιρό παλεύει με ένα εχθρό, το βιομηχανικό τέρας που σκάβει επιθετικά το βουνό και διαταράσσει την παρθένα φύση. Απειλεί τον ίδιο και την γη του, καθώς και όσους αντιστέκονται. Η μεγαλύτερη όμως απειλή για τον Νικήτα έρχεται από το πουθενά, με την ξαφνική άφιξη του γιού του μετά από 20 χρόνια απουσίας. Πατέρας και γιος γίνονται εχθροί κάτω από την ίδια στέγη και συγκρούονται μετωπικά. Με φόντο ένα τραυματισμένο τοπίο και μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, η ισορροπία μεταξύ ανθρώπων, φύσης και μηχανών αλλάζει δυναμικά καθώς εναλλάσσονται τους ρόλους του εχθρού και του λυτρωτή. Το έδαφος γίνεται όλο και πιο ασταθές. Για να γίνει και πάλι σταθερό, οι ήρωες πρέπει  να σκάψουν βαθιά μέσα στη λάσπη.  

Το φθινόπωρο που πέρασε γράφαμε στην ανταπόκριση μας για το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: «Στο Digger, δύο κόσμοι αναμετριούνται στο πρόσωπο ενός ερημίτη αγρότη και του αποξενωμένου γιου του που επιστρέφει από την πόλη για να διεκδικήσει μερίδιο από την περιουσία του. Δύο ουσιαστικά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι φθάνουν σταδιακά σε μια ακραία αντιπαράθεση με φόντο μια πολυεθνική εξορύξεων που έχει βάλει στο μάτι το δάσος που προστατεύει με αυταπάρνηση ο ηλικιωμένος αγρότης. Συγκλονιστικό φιλμ με ακόμη πιο συγκλονιστικό φινάλε, με ερμηνείες υψηλού επιπέδου από τον θρυλικό Βαγγέλη Μουρίκη και τον υπέροχο Αργύρη Πανταζάρα, με κορυφαία ατμόσφαιρα που χρωστάει πολλά στη φωτογραφία του Γιώργου Καρβέλα και κυρίως με ένα σοφά δομημένο σενάριο του Τζώρτζη Γρηγοράκη που εξυπηρετείται ιδανικά από τη στιβαρή σκηνοθεσία του ίδιου. Δράμα, θρίλερ, κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, οικολογικές ανησυχίες και ενίοτε μαύρο κατάμαυρο χιούμορ μπλέκονται περίτεχνα σε μια ταινία που αφορά τόσο το ελληνικό όσο και το διεθνές κοινό. Μια ελληνική ευρωπαϊκή ταινία που αδυνατείς να πιστέψεις ότι αποτελεί σκηνοθετικό ντεμπούτο!».

Ξαναβλέποντας την ταινία στη μεγάλη οθόνη που της αρμόζει, λίγο πριν κυκλοφορήσει στα θερινά και λίγο πριν θριαμβεύσει στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όχι μόνο στηρίζουμε τα παραπάνω αλλά επαξαύνουμε το θαυμασμό μας τόσο για τη στέρεα σκηνοθετική γραμμή του Τζώρτζη Γρηγοράκη όσο και για το ιδιαίτερα βαθύ σεναριακό «σκάψιμο» στους χαρακτήρες το οποίο αναδεικνύει και δικαιώνει αφηγηματικά όλες τις πτυχές μιας ενδοοικογενειακής αναμέτρησης ανάμεσα στην εσωτερική ακινησία του τοπίου που εκπροσωπεί ο Νικήτας και τη νευρώδη και συνεχή κίνηση του μηχανόβιου γιου του αλλά και την απρόσμενη κατάληξή της. Να πούμε επίσης για το τόσο-όσο μοντάζ που συντελεί καθοριστικά μαζί με τη φωτογραφία και τη μουσική στην καταβύθιση του θεατή σε ένα μαγικό θέατρο της Άγριας Φύσης όπου η τραγωδία και η κωμωδία εναλλάσσονται με κορυφαίους του χορού τους καλούς και τους κακούς ενός γουέστερν όπου καουμπόηδες και ιθαγενείς βρίσκονται από την ίδια πλευρά χωρίς ωστόσο να το παραδέχονται ή να το κατανοούν. Κι όλα αυτά τα σοβαρά και βαριά κι ασήκωτα να γίνονται καθαρό κινηματογραφικό fun όπως οι καλύτερες πανάκριβες χολιγουντιανές παραγωγές!

Σκηνές ανθολογίας όπως η «συνομιλία» του μοναδικού Βαγγέλη Μουρίκη με τις κότες του, το εκπληκτικό φινάλε αλλά και η σκηνή στο καφενείο με όλους τους χωριανούς, απλά είναι κορυφώσεις μιας συναρπαστικής ίντριγκας που λειτουργεί σαν εκσκαφέας γης και ανθρώπων.

Διανομή: Mikrokosmos 

Από 17.06.21 στους κινηματογράφους  

 

Ήταν επόμενο η ταινία να θριαμβεύσει στα Βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας τις 10 από τις 14 Υποψηφιότητές της όπως παρακάτω:

Mεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας / Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Χρυσάνθη Καρφή Κώη, Gabrielle Dumon, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Michael Weber, Νίκος Κατσαούνης, Ernst Fassbender, Φένια Κοσοβίτσα, Άννα Νικολάου

✨Σκηνοθεσίας/ Τζώρτζης Γρηγοράκης

✨Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη/ Τζώρτζης Γρηγοράκης

✨Σεναρίου/ Τζώρτζης Γρηγοράκης

✨Α' Ανδρικού Ρόλου / Βαγγέλης Μουρίκης

✨Φωτογραφίας / Γιώργος Καρβέλας

✨Σκηνογραφίας / Δάφνη Καλογιάννη

✨Ήχου / Λέανδρος Ντούνης, François Abdelnour, Simon Apostolou

✨Σχεδιασμού Μακιγιαζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφέ / Ιωάννα Λυγίζου

✨Ειδικών και Οπτικών Εφέ / Ματθαίος Βούλγαρης, Δάφνη Καλογιάννη & Arnaud Chelet

Στη φεστιβαλική της καριέρα η ταινία έχει κερδίσει επίσης τα παρακάτω βραβεία:

BERLIN IFF – Panorama / WINNER – CICAE Award

SARAJEVO IFF / WINNER – SARAJEVO HEART FOR BEST ACTOR

FREE ZONE FF / WINNER – BEST ENGAGING FILM IN BALKAN HORIZONS

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / Αργυρός Αλέξανδρος Σκηνοθεσίας, Βραβείο Κοινού, Βραβείο Ιδρύματος Κωστόπουλου, Βραβείο Νεότητας, Βραβείο για το καλύτερο ντεμπούτο

PANORAMA OF EUROPEAN CINEMA / Καλύτερη ελληνική ταινία, Ειδική Μνεία FIPRESCI, Βραβείο Κοινού Αθηνόραμα

Λοιποί Συντελεστές

Σενάριο  : Μαρία Βόττη, Βαγγέλης Μουρίκης

Φωτογραφία : Γιώργος Καρβέλας

Μοντάζ : Θοδωρής Αρμάος

Μουσική : Μιχάλης Μοσχούτης