Casablanca (επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ - 1943

Διάρκεια: 102 λεπτά (Ασπρόμαυρο)

Είδος: Φιλμ Νουάρ    

Σκηνοθεσία: Michael Curtiz

Πρωταγωνιστούν: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Sydney Greenstreet, Peter Lorre, Dooley Wilson.

 Υπόθεση: Στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εξωτική Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο αποτελεί σταυροδρόμι όλων των λαών που ψάχνουν μια διέξοδο από τα δεινά της Ευρώπης και ένα εισιτήριο προς την ελεύθερη Αμερική. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολιτικοί πρόσφυγες, τυχοδιώκτες, απατεώνες, καταζητούμενοι, καιροσκόποι, αντιστασιακοί, ένα σωρό διαφορετικοί άνθρωποι, που όλοι αναζητούν μια ελπίδα για επιβίωση. Εδώ βρίσκεται και ο Ρικ, o Αμερικανός ιδιοκτήτης ενός νάϊτ κλαμπ. Ο Ρικ είναι κυνικός, απόμακρος και σκληρός. Κατά βάθος όμως κρύβει μια ηρωική καρδιά και σύντομα θα χρειαστεί να το αποδείξει… Μια μέρα εμφανίζεται στο κλαμπ του η πρώην αγαπημένη του, Ίλσα, με την οποία έζησε έναν μεγάλο έρωτα στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Η Ίλσα τότε τον είχε εγκαταλείψει ανεξήγητα. Τώρα, η ξαφνική της επανεμφάνιση, τον αναστατώνει, καθώς ο έρωτας ανάμεσά τους ξαναφουντώνει. Ο Ρικ σύντομα καταλαβαίνει ότι η Ίλσα τον άφησε τότε από υποχρέωση στο σύζυγό της, Βίκτωρ Λάζλο, έναν θρυλικό αντιστασιακό, που καταζητείται από τους ναζί. Ο Ρικ θα αντιμετωπίσει έτσι ένα ηθικό δίλημμα: να διεκδικήσει ξανά τον μεγάλο του έρωτα ή να θυσιαστεί για χάρη ενός ανώτερου σκοπού, όπως είναι ο παγκόσμιος αγώνας ενάντια στη ναζιστική φρίκη, και να βοηθήσει τον Βίκτωρ και την Ίλσα να δραπετεύσουν στην Αμερική;

Casablanca, μια ταινία-μύθος, τόσο κλασική και λατρεμένη, που όλοι την ξέρουν. Μια μεγάλη ερωτική ιστορία, που συνεχίζει να συγκινεί γενιές και γενιές, με ένα ονειρικό κοσμοπολίτικο φόντο: εξωτική Αφρική, διεθνείς ίντριγκες, αντιστασιακοί αλλά και αδίστακτοι vαζί, όλα μαζί σε μια υπέροχη ταινία, που έχει γίνει μια από τις πιο αγαπημένες όλων των εποχών και θεωρείται από τις κορυφαίες στιγμές της έβδομης τέχνης!

Αριστοτεχνικά λιτή αφήγηση από το σκηνοθέτη Μάικλ Κέρτιζ, και υπέροχα ταιριασμένο πρωταγωνιστικό δίδυμο (Μπόγκαρτ-Μπέργκμαν), που η κινηματογραφική τους χημεία άναψε τη μεγάλη οθόνη με έναν έρωτα που δεν έχει σβήσει από τότε!

Η ταινία τιμήθηκε με τρία βραβεία όσκαρ (σκηνοθεσία, ταινία, σενάριο) και κατέχει σταθερά θέση σε πολυάριθμες κινηματογραφικές λίστες ανά τον κόσμο, που αποδεικνύουν την αγάπη του κοινού και των κριτικών όλα αυτά τα χρόνια.

Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι:

«Καλύτερο σενάριο όλων των εποχών» από το Αμερικανικό Συνδικάτο Σεναριογράφων.

3η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, πίσω μόνο από το «Πολίτης Κέιν» και το «Ο Νονός».

6 ατάκες της βρίσκονται στις λίστα με τις κλασικότερες όλων των εποχών,

στον πίνακα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου:

«Here's looking at you, kid»-

«Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship»

«Play it, Sam. Play “As Time Goes By”»

«Round up the usual suspects»

 «We 'll always haveParis»

«Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine».

 Διανομή: New Star.

 Στις αίθουσες από 31.05.12


CASABLANCA (1942) trailer με ελληνικούς υπότιτλους by myfilm-gr