Taxi Driver - Ο Ταξιτζής (Ψηφιακή Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 1976

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Αστυνομικό δράμα 

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese

Πρωταγωνιστούν: Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel, Cybill Shepherd, Peter Boyle, Albert Brooks, Victor Argo, Diahnne Abbott,  Leonard Harris, Harry Northup.

Υπόθεση: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο παραδίδει μια ερμηνεία ογκόλιθο στο ρόλο του Τράβις Μπικλ, ενός βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ αποκομμένου από την κοινωνία, που οδηγεί το ταξί του πάντα στη νυχτερινή βάρδια, στους σκοτεινούς και υγρούς δρόμους της Νέας Υόρκης. Η ανήλικη τότε Τζόντι Φόστερ υποδύεται την πόρνη που κακοποιείται από το αφεντικό της και αποτελεί το βασικό αντικείμενο των φαντασιώσεων του Τράβις, που αφού σκοτώσει τον προστάτη της και την απελευθερώσει θα γνωρίσει μια πρόσκαιρη δόξα. Ο βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα των Κανών Ταξιτζής (Taxi Driver, 1976) του Μάρτιν Σκορσέζε, απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, α’ ανδρικού και β’ γυναικείου ρόλου και μουσικής). Η Τζόντι Φόστερ κέρδισε για την ερμηνεία της βραβείο Bafta της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ με το αντίστοιχο βραβείο καθώς και με Grammy τιμήθηκε και ο συνθέτης Bernard Herrmann για το υποβλητικό σάουντρακ της ταινίας. Μεγάλο σκάνδαλο αποτέλεσε στην εποχή της η ηλικία της πρωταγωνίστριας και οι σκηνές που αναγκάστηκε να ερμηνεύσει. Στη συνέχεια της καριέρας της βέβαια η Τζόντι απέδειξε ότι δε μασάει από τέτοια. Σήμερα η ταινία βρίσκεται στην αξιοζήλευτη θέση Νο.47 του Top 250 του Imdb.

Η επανέκδοση του Ταξιτζή  σε DCP (Digital Cinema Package), που πρόσφατα αποκαταστάθηκε λεπτομερειακά στην υψηλότερη υπάρχουσα ψηφιακή ανάλυση (4Κ), δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη ευκαιρία για τη γνωριμία του σύγχρονου κοινού τόσο με ένα κλασσικό αριστούργημα του Χόλιγουντ όσο και με τις νέες δυνατότητες του ψηφιακού κινηματογράφου. Η Sony Pictures Entertainment που έχει τα δικαιώματα της ταινίας προχώρησε στην επανέκδοση με σκοπό κυρίως την κυκλοφορία σε Blu-Ray (ήδη είναι διαθέσιμο στην αγορά) ωστόσο προχώρησε και στην υποστήριξη της διανομής της σε περιορισμένο αριθμό κινηματογραφικών αιθουσών που διαθέτουν τεχνολογία 4K.

Η αποκατεστημένη ψηφιακά ταινία κάνει την ελληνική της πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη μόλις ένα εξάμηνο μετά την πρεμιέρα της τον Γενάρη του 2012 στην κινηματογραφική αίθουσα της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών στη Νέα Υόρκη και 35 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή. Are You Talking to Me?

Η ταινία προβάλλεται στη θερινή αίθουσα ΛΑΊΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από 05.07.12.