Zielona Granica – Πράσινα Σύνορα

Παραγωγή: Πολωνία 2023 

Σε συμπαραγωγή με ΗΠΑ/Γαλλία/Τσεχία/Βέλγιο/Γερμανία/Τουρκία 

Διάρκεια: 147 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Agnieszka Holland 

Πρωταγωνιστούν: Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai, Tomasz Wlosok, Al Rashi Mohamad, Dalia Naous, Monika Frajczyk, Jasmina Polak, Maciej Stuhr, Agata Kulesza, Michal Zielinski, Aboubakr Bensaihi, Joely Mbundu, Malwina Buss. 

ΣΥΝΟΨΗ: Στο πυκνό και γεμάτο βάλτους δάσος που αποτελεί το λεγόμενο «πράσινο σύνορο» μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, πρόσφυγες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια γεωπολιτική κρίση ανάμεσα στην προπαγάνδα του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο και τη συντηρητική πολιτική της Πολωνικής κυβέρνησης. Πάνω σε αυτό το σύνορο, σαν πιόνια σε έναν αόρατο πόλεμο, θα διασταυρωθούν οι ζωές μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων, μιας Αφγανής καθηγήτριας Αγγλικών, μιας ομάδας ακτιβιστών και ενός νεαρού συνοριοφύλακα. 

Πολυβραβευμένη, πολυσχιδής και εκνευριστικά επίμονη στα ερωτήματα που θέτει με τις ταινίες της, η μικρή το δέμας αλλά μεγάλη σε αντοχή Ανιέσκα Χόλαντ, βρέθηκε με αυτή την σκυθρωπή και ανελέητη καταγραφή της αποανθρωποποίησης ενός πολιτισμού, στο στόχαστρο της Κυβέρνησής της που την κατηγόρησε για ελεεινή αντιπολωνική προπαγάνδα.

Αυτά τα φοβερά και τρομερά που διαμείβονται ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα των Λευκορωσοπολωνικών συνόρων δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν, υπερβολές και προπαγάνδα ξένων εχθρών είναι, όπως διατεινόταν η Πολωνική κυβέρνηση. Δυστυχώς αυτά ακριβώς είναι που συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη που το Ευρωπαϊκό φρούριο διαθέτει σύνορα που μπορούν να παραβιαστούν.

Μέσα από ένα εξαιρετικό σενάριο η έμπειρη δημιουργός αποκαλύπτει μια χώρα σε βαθιά κοινωνική και πολιτική κρίση, μια χώρα φαινομενικά γαλήνια που η υφέρπουσα βία της εκφράζεται μέσα από τις τρομακτικές φιγούρες των συνοριοφρουρών που φροντίζουν για την επαναπροώθηση μέχρι θανάτου των άτυχων προσφύγων που πίστεψαν την προπαγάνδα ενός φασίστα δικτάτορα και έγιναν παιχνιδάκι στο γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Μήπως με τον ίδιο τρόπο δεν χρησιμοποιεί τους ταλαίπωρους πρόσφυγες και η γειτονική μας «φίλη» και σύμμαχος;

Ταινία σχεδόν μονοχρωματική, μουντή και απελπισμένη, τα Πράσινα Σύνορα είναι ένας εξαιρετικά δυσάρεστος για την όποια εξουσία καθρέφτης της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας. Μια ταινία αβάσταχτη αλλά απαραίτητη.

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας για το αισθητικό επίτευγμα της Χόλαντ μαζί με ακόμη έξη βραβεία και τρεις υποψηφιότητες στα επερχόμενα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Εκπληκτική η διεύθυνση φωτογραφίας του Τόμας Νάουμιουκ. 

Διανομή: Danaos Films 

Στους κινηματογράφους από 23.11.23 

 

Με αφορμή την ταινία, ο Κινηματογράφος Δαναός διοργανώνει μια σειρά από συζητήσεις γύρω από το ζήτημα του προσφυγικού ανοίγοντας έτσι έναν δημόσιο διάλογο με τις θεματικές της ταινίας. Μετά τις προβολές που θα πραγματοποιηθούν στις 23, 25 και 29 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους οργανώσεων και δικτύων που εργάζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομιλιών: 

Πέμπτη 23.11 | 19:30

- Μαρία Καραγεώργου, Νομικός/Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εκπρόσωπος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων

- Χρήστος Δημόπουλος,  Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας 

Σάββατο 25.11 | 18:00

- Δάφνη Τόλη, Παραγωγός/Σκηνοθέτις, Κινηματογραφίστρια και Δημοσιογράφος. Μέλος του δημοσιογραφικού δικτύου Reporters United

- Χριστιάννα Μουρούζη, Υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

Τετάρτη 29.11 | 18:00

- Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

- Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες 

 

Λίγα λόγια για τους Φορείς που συμμετέχουν στις συζητήσεις μετά την προβολή: 

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του πρώτου lockdown, με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και Ψυχικής Υγείας. Μάχεται για την ανασύσταση του συστήματος υγείας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα. 

Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε το 1961 και είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο, εθελοντικό κίνημα σε πάνω από 156 χώρες και με περισσότερα από 10 εκατομμύρια μέλη και ακτιβίστριες/-ιστές, που αγωνίζονται για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αποτυπώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και σε άλλα διεθνή πρότυπα. Το Ελληνικό Τμήμα της οργάνωσης ιδρύθηκε το 1975 ως «Ελληνική Επιτροπή» από 29 άτομα, από τα οποία πολλά είχαν υιοθετηθεί ως κρατούμενες/-οι συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. 

Reporters United

Το Reporters United είναι ένα δίκτυο ρεπόρτερ με σκοπό την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία με διεθνή ΜΜΕ και δημοσιογράφους και την προώθηση θεσμών και δράσεων που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη, τολμηρή ερευνητική δημοσιογραφία. 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη. Καθημερινά, περισσότεροι από 68.000 γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, διοικητικοί και άλλοι επαγγελματίες εργάζονται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στις πιο μεγάλες κρίσεις του πλανήτη είναι παρόντες βοηθώντας αυτούς που τους χρειάζονται περισσότερο. 

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

Η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που στοχεύει στην παροχή νομικής υποστήριξης προσφύγων, την παρακολούθηση και ανάδειξη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στην κοινωνική και ανθρωπιστική ενίσχυση ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων. 

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται από το 1989 στο πεδίο του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με παρουσία στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, παρέχει δωρεάν νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και επιπλέον με δράσεις συνηγορίας αναδεικνύει ζητήματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους και διατυπώνει προτάσεις.