Bob Marley One Love

Παραγωγή: ΗΠΑ 2024 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Είδος: Μουσική Βιογραφία 

* ½ 

Σκηνοθεσία: Reinaldo Marcus Green 

Πρωταγωνιστούν: Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynch, James Norton, Tosin Cole, Umi Myers, Anthony Welsh, Nia Ashi, Aston Barrett Jr., Anna-Sharé Blake, Gawaine “J-Summa” Campbell, Naomi Cowan, Alexx A-Game, Michael Gandolfini, Quan-Dajai Henriques, David Kerr, Hector Roots Lewis, Abijah “Naki Wailer” Livingston, Nadine Marshall, Sheldon Shepherd, Andrae Simpson, Stefan A.D Wade.        

ΣΥΝΟΨΗ: Η ταινία επιχειρεί να πει την αληθινή ιστορία για το πώς ο Bob Marley υπερέβη τις αντιξοότητες και ποια ήταν η διαδρομή πίσω από την επαναστατική του μουσική. 

«Η εμπλοκή της οικογένειας Marley στην ταινία αποδείχτηκε το μεγαλύτερο προσόν της». Έτσι λένε οι σημειώσεις παραγωγής της ταινίας. Αν βέβαια θεωρείται προσόν η άχρωμη, άοσμη, άγευστη και επιλεκτική παράθεση γεγονότων μιας περιορισμένης χρονικής περιόδου στη ζωή ενός σούπερσταρ της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Της περιόδου εκείνης κατά την οποία η μουσική του Marley ξεπέρασε τα νησιωτικά σύνορα της Τζαμάικα και εξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο, μαζί με το κίνημα των Rastafarians.

Έχοντας ως βασικό ατού την ερμηνεία των Kingsley Ben-Adir και Lashana Lynch που μεταμορφώνονται κυριολεκτικά σε Bob και Rita Marley, ο Reinaldo Marcus Green εικονογραφεί συμβατικά την πορεία του «λιονταριού» της reggae από τα σοκάκια του Κίνγκστον και την πολιτική αναταραχή της πρώην Βρετανικής αποικίας στα μεγάλα studio και τις αρένες της Ευρώπης, με έμφαση στις συναυλιακές σκηνές και με κερασάκι σκόρπιες αναφορές στο κίνημα rasta που θέλουν να περνιούνται για πολιτική ανάλυση.

Το συνολικό αποτέλεσμα μοιάζει με αμήχανο παλιακό videoclip μακράς διαρκείας, μακριά από σύγχρονες μουσικές βιογραφίες όπως το Bohemian Rhapsody. Όσο για το τι πρέσβευε το κίνημα rasta, αυτό το μουσικοθρησκευτικό συνονθύλευμα αβραμαϊκών θρησκειών και αφροκεντρικής επαναστατικότητας, ήδη οπισθοδρομικό κατά την ακμή του στα 70s, η ταινία το πλησιάζει πολύ επιδερμικά και ξώφαλτσα. Φυσικά υπάρχουν τα τραγούδια, τα υπέροχα τραγούδια του Marley, ζωντανά μνημεία της διαχρονικότητας της μουσικής και του πνεύματος αμφισβήτησης. Αρκεί όμως αυτό για ταινία μεγάλου μήκους; Όχι βέβαια. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στους κινηματογράφους από 15.02.24