Διαμαρτυρία του Νομικού Κόσμου της Θήβας

Κι εκεί που θεωρούσαμε ότι οι καλλιτέχνες ήταν οι μόνοι που υποβαθμίστηκαν με μια απόφαση του Κράτους, έρχεται ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας να μας υπενθυμίσει ότι ουδείς κλάδος είναι ασφαλής.

Εν προκειμένω, η Θήβα, προφανώς ως μη πρωτεύουσα, δεν δικαιούται πλέον να διαθέτει το κύριο πρωτοδικείο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, αν και είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και πιο οργανωμένη νομικά από την πρωτεύουσα Λιβαδειά.

Αν και το Grand Magazine είναι φορέας ενημέρωσης για την τέχνη και τον πολιτισμό, δεν μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε την υποβάθμιση μιας από τις κοιτίδες του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, της ένδοξης Θήβας, μιας από τις αρχαιότερες πόλεις του πλανήτη.

Παραθέτουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία όπως τα κατέγραψε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας σε σχετικό Δελτίο Τύπου που διένειμε στα media.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας ανακοινώνει ότι λόγω του Δικαστικού Χάρτη που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σχεδιάσει, επέρχεται υποβάθμιση στο ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ και ως εκ τούτου και υποβάθμιση στην πόλη της Θήβας, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας, την τρίτη αρχαιότερη Πόλη της Ευρώπης και μια από τις Αρχαιότερες πόλεις όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Δικαστικό Χάρτη και τα όσα ο Υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε στις 24/1/2024, λόγω της Συγχώνευσης, το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς θα είναι το Μητροπολιτικό ενώ Περιφερειακό καθίσταται το μεγαλύτερο του Νομού Πρωτοδικείο Θήβας.

Η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στον Δικηγορικό Σύλλογο και στον Δήμο Θηβαίων αλλά και στον Δήμο Τανάγρας που πλήττονται ανεπανόρθωτα από αυτήν την απόφαση αν τελικά ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον Ν.4938/22 για τον Δικαστικό Χάρτη μόνον το Πρωτοδικείο Θήβας πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρονται ως εξής: 

1. Όγκος εργασίας και υποθέσεων

Πρωτοδικείο Θήβας 1012 υποθέσεις, Πρωτοδικείο Λιβαδειάς 278, Εισαγγελία Θήβας 2428 μηνύσεις, Εισαγγελία Λιβαδειάς 897 ( για το έτος 2023).

2. Κτιριακή Υποδομή.

Δικαστικό Μέγαρο Θήβας 8.500 τ.μ., οκτώ (8) ακροατήρια, δεκάδες γραφεία, αίθουσες αναμονής και Συνεδριάσεων, πάρκινγκ υπόγειο και Υπαίθριο, ειδικές είσοδοι για κρατούμενους.

Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς 2.500 τ.μ., τρία (3) ακροατήρια (χωρίς πάρκινγκ, με τεράστιο πρόβλημα).

3. Δημογραφικά δεδομένα.

Πρωτοδικείο Θήβας 59.158 κάτοικοι

Πρωτοδικείο  Λιβαδειάς  49.484 (στοιχεία απογραφής 2021)

4. Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα 450 κρατούμενες - Κέντρο Απεξάρτησης 130 κρατούμενοι (μόνο το 2023 έγιναν 850 προσαγωγές κρατουμένων).

5. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ - 1000 βιομηχανικές μονάδες - ΒΙΠΕ ΘΙΣΒΗΣ -  Όμιλος Στασινόπουλου κλπ.

6. Δομές Μεταναστών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Νομικό Κόσμο της Πόλης «Πάντα τα ανωτέρω καθιστούν το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Η οποιαδήποτε υποβάθμιση θα είναι καταστρεπτική για την Δικαιοσύνη, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την πόλη της Θήβας».

 

Ευχόμαστε ταχεία λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε.