Stop Making Sense

Παραγωγή: ΗΠΑ 1984 

Διάρκεια: 88 λεπτά 

Είδος: Μουσικό Ντοκιμαντέρ 

* * * * * 

Σκηνοθεσία: Jonathan Demme 

Με τους Talking Heads (David Byrne, Tina Weymouth, Chris Frantz, Jerry Harrison), Bernie Worrell, Edna Holt, Lynn Mabry, Steve Scales, Alex Weir. 

ΣΥΝΟΨΗ: Η σπουδαιότερη κινηματογραφημένη συναυλία όλων των εποχών, το Stop Making Sense, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την εμπειρία μιας εμφάνισης των Talking Heads  παρμένη από τις ζωντανές εμφανίσεις στο Pantages Theater του Χόλιγουντ τον Δεκέμβριο του 1983: David Byrne, Tina Weymouth, Chris Frantz και Jerry Harrison μαζί με ένα σπουδαίο σύνολο μουσικών. Ο αείμνηστος Τζόναθαν Ντέμι, σκηνοθέτης της Σιωπής των αμνών, αιχμαλωτίζει το συγκρότημα στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του σε αυτή τη νέα και ολοκληρωμένη ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας με αφορμή την 40η επέτειο της.

 

Το 1983 οι Talking Heads βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους. Έχουν ήδη προλάβει, τρία χρόνια πριν, να κυκλοφορήσουν ένα από τα σπουδαιότερα album στην ιστορία του ροκ, το Remain in Light που έφερε κοντά το punk με το funk και τη world music, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές ηχητικό υπόστρωμα για να ακουστούν σε όλη τους την pop μεγαλοπρέπεια τραγούδια όπως το Once in a Lifetime, τραγούδια που έχτισαν το σπίτι του ροκ. Μια καριέρα που παίρνει κυριολεκτικά φωτιά με την κυκλοφορία το 1983 του Speaking in Tongues και του hit single Burning down the House, που φέρνει στους Talking Heads την εμπορική αποδοχή των μεγάλων μαζών. Την ίδια χρονιά ο εστέτ διανοούμενος ρόκερ του Hollywood, ο Jonathan Demme αναλαμβάνει να μεταφέρει στην οθόνη τις συναυλίες προώθησης του album στο Los Angeles και το αποτέλεσμα ξεπερνά οποιαδήποτε προσδοκία!

Stop making sense και απόλαυση μπροστά στην εικόνα μιας πρωτοποριακής ομάδας διανοούμενων μουσικών που απελευθερώνουν πάνω στη σκηνή όλη την ενέργεια που κρύβει στον πυρήνα του το ροκ, με όποια ενορχήστρωση και να το «τυλίξεις». Ένα σύντομο αλλά περιεκτικό οπτικοακουστικό ταξίδι στην ιδιοφυία του David Byrne και στην ακρίβεια και το υψηλό καλλιτεχνικό κριτήριο των υπόλοιπων μελών μιας μοναδικής μπάντας που εξελίσσεται σταδιακά σε ένα διονυσιακό μουσικό «όργιο» με τη συμμετοχή επιφανών funk μουσικών όπως ο Bernie Worrell.

Το ντοκιμαντέρ του Demme παραμένει λειτουργικό και ολοζώντανο, 40 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία, αναδεικνύοντας με τον πιο αριστουργηματικό τρόπο το μουσικό μεγαλείο μιας θρυλικής μπάντας που έφερε επανάσταση στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Επτά χρόνια αργότερα οι Talking Heads θα έκλειναν τον κύκλο τους και ο Jonathan Demme θα γνώριζε την αποθέωση της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας με τη Σιωπή των Αμνών.

Ένα ιστορικό stop making sense ντοκουμέντο που με την απόσταση των 40 χρόνων από τη δημιουργία του βγάζει τελικά μπόλικο μουσικό sense !

Διανομή: Tanweer 

Στους κινηματογράφους από 04.04.24