Macbeth – Μάκβεθ

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Justin Kurzel

Πρωταγωνιστούν: Marion Cotillard, Michael Fassbender, Elizabeth Debicki, Sean Harris, David Thewlis, Jack Reynor, Paddy Considine , Ross Anderson, Rebecca Benson, Lynn Kennedy, David Hayman, Seylan Baxter, Maurice Roëves, Amber Rissman.

Υπόθεση: Ένα έργο της ωριμότητας του Σαίξπηρ που γράφτηκε για να ευχαριστήσει τον βασιλιά Ιάκωβο, γιο της Μαρίας Στούαρτ, βασίλισσας της Σκωτίας. Οι έριδες για τον Σκωτσέζικο θρόνο του 11ου αιώνα, η μεσαιωνική μαγεία και η έμφυτη δίψα για εξουσία που οδηγεί στην τρέλα αν δεν τιθασευθεί υπήρξαν πρώτη ύλη για ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών. Ανάμεσα στις αμέτρητες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές του κλασσικού αυτού αριστουργήματος και πέρα από την Ιαπωνική διασκευή του Κουροσαβα με το Θρόνο του Αίματος το 1957, πάντα ξεχώριζε η λιγότερο πιστή στο έργο μοντερνίζουσα μεταφορά του 1971 από τον Ρόμαν Πολάνσκι, που γυρίστηκε λίγο μετά τη σφαγή της γυναίκας του από τη συμμορία του Μάνσον. Εφεξής όμως θα ξεχωρίζει και η μεταφορά του Αυστραλού ανερχόμενου σκηνοθέτη Justin Kurzel. Στο σημερινό άγριο κόσμο που έχει κατακτηθεί από το τηλεοπτικό χρονικό βαρβαρότητας του Game of Thrones και όπου κάθε θεατρική σκηνή που σέβεται τον εαυτό της ανεβάζει κάποια βίαια μεταλλαγμένη βερσιόν σαιξπηρικού έργου, ήταν ζήτημα χρόνου να επιχειρηθεί μια νέα προσέγγιση στο απόλυτο αριστούργημα απεικόνισης της κτηνωδίας της εξουσίας. Και μάλιστα με δύο ηθοποιούς του διαμετρήματος των Φασμπέντερ και Κοτιγιάρ στους ρόλους του καταραμένου βασιλικού ζευγαριού.

Μια σκοτεινή σχεδόν υπερφυσική μεγαλοπρέπεια τυλίγει τα ομιχλώδη Βρετανικά τοπία όπου γυρίστηκε η ταινία. Άγριες σκηνές μαχών εναλλάσσονται με μεγάλες διαλογικές σκηνές που αναδεικνύουν το κλασσικό κείμενο χωρίς να βαραίνουν το οπτικό αποτέλεσμα. Αυτή η πετυχημένη ισορροπία ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασσικό είναι που χαρακτηρίζει ολόκληρη την ταινία, από τα κοστούμια της βραβευμένης με Oscar Jacqueline Durran μέχρι το στοιχειωμένο soundtrack του Jed Kurzel, συνθέτη μεταξύ άλλων της μουσικής του ανατριχιαστικού Babadook. Πάνω από όλα όμως βρίσκεται το πρωταγωνιστικό δίδυμο: η υπέροχη Μαριόν Κοτιγιάρ που ακροβατεί ανάμεσα στην απατηλή αθωότητα και την σατανική σκληρότητα μιας μάγισσας, γράφοντας Ιστορία στο ρόλο της Λαίδης Μάκβεθ και ο καθηλωτικός Μάικλ Φασμπέντερ που μόνο με Λόρενς Ολίβιε και Ίαν Μακέλεν μπορεί να συγκριθεί στον απαιτητικό ρόλο ενός ευγενικού άρχοντα που μετατρέπεται σε αιμοσταγές θηρίο παρασυρμένος από τη δίψα για εξουσία. Η πρώτη σημαντική κινηματογραφική μεταφορά του Σαίξπηρ για τον 21ο αιώνα. Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει ο Justin Kurzel στην επόμενη ταινία του Assassin’s Creed καθώς εκτοξεύεται κυριολεκτικά από το ένα καλλιτεχνικό άκρο (τον Σαίξπηρ) στο άλλο (ένα videogame)!...

Διανομή: Seven Films & Spentzosfilm

Στις αίθουσες από 08.10.15